Concert pascal
MOPAN Suceava

La Suceava s-a înfiinţat Cooperativa Agricolă Bucovina, care va administra aproximativ 6.000 de hectare de teren. Cooperativa are 12 membri fondatori şi este coordonată de Gheorghe Chiriac, un fermier din zona Siret. El a spus că primul proiect al acestei structuri vizează construirea cu fonduri europene a unui siloz de cereale de mari dimensiuni, la Dărmăneşti, pentru depozitarea, păstrarea şi valorificarea produselor în exterior. Anunţul cu privire la înfiinţarea acestei cooperative a fost făcut în cadrul unei întâlniri a fermierilor suceveni cu unul dintre directorul Cooperativei Cavac din Franţa, Christophe Vinet, precum şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, şi şeful Direcţiei Agricole, Vasile Costan.

Gheorghe Chiriac ne-a declarat că „în această asociaţie este binevenit oricine vrea. Nu am pus punct şi nu am spus că nu mai primim pe nimeni. Noi momentan am făcut ceva pentru că dacă nu porneam nu o făceam niciodată. Cine mai vrea poate să intre în cooperativă. Şi luăm modelul din Franţa, pentru că dacă la ei merge, de ce nu ar merge şi la noi”. El a arătat că membrii Cooperativei Agricole Bucovina ar avea o serie de avantaje în urma colaborării cu partenerii din Franţa. „Colaborarea cu ei ar însemna în primul rând să ne ofere inputurile de care avem nevoie, un exemplu fiind necesarul de îngrăşăminte. De exemplu, eu cumpăr îngrăşământul de la Târgu Mureş, ureea, cu 1950 de lei/tonă. Cei de la cooperativa din Franţa cumpără tona de uree de la Azomureş cu puţin peste 1300 de lei. Asta ar însemna o diferenţă de circa 150 de euro pe tonă. Iar când ei vor contracta aceste îngrăşăminte o să ne întrebe şi pe noi cei de la Cooperativa Bucovina cât îngrăşământ aven nevoie pentru a-l lua la acelaşi preţ”, a spus Gheorghe Chiriac. El a mai adăugat că deja directorul Cooperativei Cavac din Franţa i-a spus că spus că au nevoie pentru anul viitor o cantitate de 30.000 de tone de cereale, grâu, soia şi porumb.

Prezent la întâlnirea de ieri, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, cel care a avut iniţiativa constituirii unui Consiliu Consultativ în domeniul agriculturii, a declarat că îl bucură faptul că în cele din urmă s-a reuşit înfiinţarea unei forme asociaţive a agricultorilor suceveni. „Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, pentru că discutăm de ceva vreme despre acest concept, la început într-un format mai mic, apoi ne-am extins. Şi în urma şedinţelor a acestui Consiliu Consultativ din agricultură a reieşit la un moment dat ideea de a ne asocia şi de a crea o formulă în care să constituim fie o asociaţie, fie o cooperativă, fie un parc agricol. Şi urmare a dicuţiilor cu dumneavoastră am încercat să găsim parteneri în afară, pentru că oricât am vrea noi România să ne dezvoltăm în interior, doar cu noi e complicat. Piaţa e globală, nu mai este piaţă naţională sau regională. Şi evident, cum spunea şi domnul Christophe Vinet, judeţul Suceava are ptenţial agricol important şi poate să ţintească sus în pieţe care sunt foarte bine cunoscute şi consolidate. Şi cred că avem locul nostru în piaţa europeană”, a spus Nechifor. El i-a îndemnat pe fermierii suceveni să aibă curaj şi încredere într-o astfel de formă asociativă, apreciind că viitoarea colaborare cu cei de la Cooperativa Cavac va fi benefică pentru agricultorii suceveni.

„Cred că trebuie să aveţi curaj, să aveţi viziune şi puterea să luaţi din modelele care funcţionează în afara ţării ceea ce se poate potrivi în România. Iar distanţa dintre Suceava şi zona Nantes de unde provine Cooperativa Cavac poate fi scurtată prin dumneavoastră şi prin produsul agricol românesc care poate să ajungă şi-n Franţa. Sunt încântat de faptul că reuşim să facem paşi importanţi împreună, şi sunt convins că dacă veţi avea curaj, încredere şi relaţii corecte între dumneavoastră veţi reuşi”, a mai spus Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava