MOPAN Suceava

Pe lista neagră a bolilor căpătate din cauza stresului se află şi psoriazisul. Deşi acesta poate avea şi rădăcini genetice, tot mai mulţi specialişti atrag atenţia că boala apare în urma stresului acumulat în timp sau a unui şoc emoţional suferit într-un moment sau altul în viaţa pacientului. Aproximativ 400.000 de români suferă de această afecțiune. 29 octombrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului.
Psoriazisul este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări și co-morbidități. Din păcate, nu se oprește doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri și alte organe. Psoriazisul nu este contagios. 90% dintre pacienți au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului și pe genunchi. Boala afectează în proporții egale femei și bărbați, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani.
Deși boala nu este contagioasă, multe persoane evită să atingă un bolnav cu psoriazis, iar sentimentele de stigmatizare și izolare duc la un nivel crescut al depresiei, la consecințe psihosociale negative în cazul pacientului suferind de psoriazis și, implicit, la o calitate a vieții scăzută.
”Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează foarte multe persoane, mult mai multe decît sunt înregistrate medical, asta deoarece multe persoane prezintă o formă minimă de psoriazis care se manifestă în general numai cu o mătreață abundentă și destul de deranjantă la nivelul pielii capului. Astfel, ani de zile multe persoane interpretează acest fapt ca o banalitate și, de fapt, au o formă ușoară de psoriazis. La tineri, psoriazisul este foarte des asociat cu o infecție streptococică cronică care trebue tratată pentru că, în afară de faptul că poate întreține și declanșa psoriazisul, aceste infecții pot da și reumatisme articulare, cardiopatii și multe alte complicații. Prin urmare, psoriazisul nu trebuie tratat ca o banalitate, ci, în momentul în care, fie apar pete roșii cu scuame albe la nivelul pielii, în special la nivelul genunchilor și a coatelor, fie că se suferă de o mătreață cronică rezistentă la tratamente cu șampoane antimătreață, pacientul trebuie să se prezinte la medic. Din fericire, în România sunt accesibile absolut toate tratamentele moderne ale psoriazisului și sunt accesibile prin sistemul de asigurări, deci putem oricînd trata pacienții la standarde internaționale”, a declarat dr. Cristina Iordăchel, medic primar dermatolog, doctor în ştiinţe medicale.
Există o serie de factori care pot provoca apariţia bolii sau agravarea acesteia. Între aceștia: stresul psihic puternic, infecţiile cu streptococ beta-hemolitic (amigdalite) ori dezechilibrele hormonale.
”Psoriazisul are, în primul rînd, o componentă genetică, deci există o predispoziție genetică, familială, de a face această boală, dar cauza exactă nu este cunoscută. În schimb, cu certitudine, factori declanșatori pot fi stresul și infecțiile streptococice cronice la tineri. De asemenea, există o corelație foarte clară între pacienții cu afecțiuni hepatice, respectiv hepatită cronică tip B și C, și apariția unui puseu de psoriazis. Un pacient care prezintă semne de psoriazis trebuie verificat întotdeauna dacă nu este purtător de virus hepatitic tip B sau C și dacă nu are o infecție streptococică cronică. Sigur că o viață mai puțin stresantă va ameliora starea de sănătate și va ameliora și erupția psoriazică, toate acestea pe lîngă tratamentul pe care trebuie să-l urmeze”, spune dr. Iordăchel.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului este marcată anual, începând din 2004, pe 29 octombrie. Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis, incidența estimată la nivelul populației României fiind de 2%, arată statisticile Societății Române de Dermatologie (SRD).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava