Concert pascal
MOPAN Suceava

Firma botoşăneană Tehnic Asist a început, de miercuri lucrările de asfaltare pe noua pistă de decolare/aterizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Salcea. Începerea asfaltărilor s-a făcut în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi a directorului aeroportului, Ioan Măriuţa. Şeful administraţiei judeţene a ţinut să precizeze că lucrările de asfaltare au început după ce constructorul a obţinut toate avizele necesare cu privire la calitatea asfaltului pe care îl va turna pe pista aeroportului. „De pe 15 septembrie şi până acum am făcut partea experimentală. S-au luat probe la două laboratoare independente cu privire la calitatea asfaltului. Probele sunt în regulă, sunt aprobări necesare şi astăzi putem să începem aceste lucrări”, a spus Nechifor.

La rândul său, managerul proiectului de modernizare a aeroportului, Gheorghe Rusanovschi, a ţinut să precizeze că firma Tehnic Asist şi-a stabilit ca termen data de 15 noiembrie a.c. Pentru a finaliza turnarea primului strat de asfalt de opt centimetri pe noua pistă. El a explicat că stratul de asfalt de legătură va avea o grosime totală de 24 de centimetri, iar în condiţiile în care vremea va permite, după data de 15 noiembrie vor începe lucrările şi la cel de-al doilea strat. Gheorghe Rusanovschi a arătat că firma Tehnic Asist are capacitatea de a turna zilnic 1.200 de metri liniari de asfalt pe zi, cu o lăţime de 7,5 metri, adică 1.500 de tone de asfalt zilnic. „Dacă vom avea condiţii atmosferice, acest ritm poate să fie depăşit. Avem această capacitate, staţia de asfalt are o capacitate de 220 de tone pe oră, iar la 8 ore de lucru putem să turnăm 1.700 – 1.800 de tone pe zi”, a explicat managerul de proiect. El a adăugat că asflatul pe noua pistă va fi turnat pe suprafaţă de 116.600 de metri pătraţi. Gheorghe Rusanovschi a arătat întreaga pistă a aeroportului este pregătită în totalitate pentru turnarea asfaltului.

Pe de altă parte, el a arătat că în momentul de faţă nu sunt probleme cu plata lucrărilor executate, iar din punct de vedere financiar proiectul de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” este realizat în proporţie de 20 – 22%. „Asta deoarece toate lucrările de până acum nu au avut valori mari. Valorile sunt pe mixturile asfaltice şi de aici se va vedea şi o realizarea procentuală mai mare pe partea financiară. Din punct de vedere fizic, dacă ne gândim la întreaga lucrare, cred că am realizat undeva la 50% din proiect. Ceea ce spun eu este că stăm bine, pentru ceea ce ne-am propus la începutul contractului s-a făcut, în condiţiile în care am avut şi o perioadă de aproape 70 de zile de ploi abundente unde nu s-a putut lucra”, a mai declarat Gheorghe Rusanovschi. Trebuie spus că pentru a urgenta lucrările de asfaltare, comapania botoşăneană Tehnic Asist a construit în apropierea aeroportului o staţie de asfalt proprie. Reamintim că proiectul „Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS” este finanţat din fonduri europene, valoarea totală a acestuia fiind de 104,9 milioane de lei, fără TVA. Investiţia vizează mărirea pistei de decolare/aterizare la 2.460 de metri lungime, modernizarea căilor de rulare în lungime de 120 de metri, modernizarea platformei de încărcare care va avea o lungime de 290 de metri, modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană de tip ILS. După încheierea investiţiei pe aeroportul de la Salcea vor putea ateriza aeronave de transport călători şi cargo de tip Boeing 767.

 

 

Au început lucrările de asfaltare a pistei aeroportului de la Salcea, 8.3 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava