MOPAN Suceava

Liderul fostului PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat că a are o soluţie pentru problema românilor care au contractat credite în franci elveţieni. Alexandru Băişanu a arătat că peste 70.000 de români au probleme majore în rambursarea creditelor după ce cursul de schimb al francului elveţian a crescut semnificativ în ultima perioadă. Băişau a ţinut să precizeze că această soluţie pe care o propune reprezintă o concluzie a discuţiilor pe care le-a avut cu specialişti în domeniul bancar, iar problema românilor care au credite în franci elveţieni ar putea fi rezolvată de către Banca Naţională a României. „Băncile sunt obligate de către BNR să constituie provizioane pentru creditele care au probleme. Provizion înseamnă cheltuială, iar astfel de credite ale cetăţenilor care s-au împrumutat în franci elveţieni sunt în momentul de faţă credite cu probleme. BNR ar putea, pentru diferenţa de curs, să nu mai oblige băncile să constituie provizioane. În acest mod băncile nu mai au cheltuieli, deci pot suporta mult mai uşor o diferenţă de curs. Iar pe de altă parte ar trebui ca aceste credite în franci să fie transformate în lei, la cursul la care a fost luat creditul, şi sunt convins că lucrurile se pot rezolva”, a explicat liderul liberalilor suceveni. Pe de altă parte, el a arătat că şi populaţia trebuie să înţeleagă că atunci când semnează un contract cu o bancă trebuie să fie extrem de atenţi şi să-şi calculeze foarte binele riscurile legate de evoluţia monedei în care se împrumută, pentru că oricând poate să existe fluctuaţii. „Şi în opinia mea, nepopulist fiind, cred că trebuie să fii atent în ce monedă te împrumuţi, atâta vreme cât nu este moneda statului tău”, a declarat Băişanu.

El a spus că din punctul său de vedere politicienii ar trebui să găsească soluţii viabile şi corecte pentru problema românilor care au credite în franci elveţieni, „şi să nu se joace de-a populismul” încercând să găsească soluţii care nu vor putea fi puse în practică.

În acelaşi timp, Alexandru Băişanu s-a declarat un susţinător al adoptării Legii insolvenţei persoanelor fizice, însă aceasta nu ar trebui adoptată „sub presiunea momentului”. Băişanu a declarat că această lege ar trebui gândită foarte bine, astfel încât atunci când va fi adoptată să poată fi aplicată corect, printr-un sistem funcţional. „Trebuie să avem şi organismele care să ducă întreaga activitate, aşa cum există instituţii care rezolvă problema falimentului societăţilor. Mi se pare normal ca şi cetăţeanul să beneficieze, ca şi persoanelor juridice, de această lege a falimentului. Şi asta pentru că o societate care intră în faliment, după ce băncile şi cei care au de recuperat credite şi bani de la ei au recuperat cât s-a putut recupera, nu mai este urmărită toată viaţa. În schimb românii dacă au un credit neperformant pe care nu îl mai pot plăti, sunt urmăriţi de banca respectivă toată viaţa. Şi e normal ca şi persoana fizică să beneficieze de statutul juridic care îl asigură legea insolvenţei societăţilor comerciale”, precizat liderul liberalilor suceveni. El a afirmat că în momentul de faţă există patru proiecte pentru Legea insolvenţei persoanelor fizice, însă în nici unul dintre acestea nu este prevăzută infrastructura necesară aplicării acestei legi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava