Concert pascal
MOPAN Suceava

BBC Knowledge prezintă un sezon fascinant de programe care va reuși să satisfacă pofta de curiozitate pentru natură a tuturor telespectatorilor. Programele de istorie naturală includ premierele Pinguini Spionul din grămadă, Copiii zăpezii, Familia mea de urși polari,  precum și renumitele documentare Planeta înghețată, Expediția Lupul și Top 60 Animale Periculoase

Pinguini – Spionul din grămadă

 PREMIERĂ

Începând de duminică, 16noiembrie, de la ora 19:00

Descoperă ce înseamnă cu adevărat să fii un pinguin, într-un documentar ce oferă o nouă perspectivă asupra comportamentului și asupra tacticilor extreme de supraviețuire a unora dintre cele mai drăgălașe și carismatice păsări din lume.

 

Camerele de fimat, cunoscute drept camerele-pinguin, sunt aparate animatronice, super-realiste, deghizate sub forma unui pinguin, pui sau ouă.

Călătorind până în Antarctica pentru a urmări pinguinii imperiali, Pinguini-Spionul din grămadă prezintă dramele și provocările cu care aceștia se confruntă de-a lungul anului, fără însă să lipsească momentele umoristice din viața lor de zi cu zi.

Pinguinii imperiali traversează periculoasa mare înghețată pentru a ajunge la locul în care femela își depune ouăle fără ca aceastea să atingă gheața, dar masculii sunt cei care întâmpină cel mai mare pericol, petrecându-și iarna în cel mai rece loc de pe pământ.

Incredibila magie tehnică a camerelor-pinguin le permite să se amestece printre coloniile de pinguini, oferind o imagine mai detaliată ca niciodată a acestor creaturi, atât pe uscat, cât și pe mare.

 Episodul 1

Pinguinii imperiali traversează o zonă înșelătoare de mare înghețată, cu viscol, însă odată ajunși la destinație, începe procesul de împerechere. Femelele trebuie să își depună ouăle fără ca acestea să atingă gheața, iar masculii trebuie să-și petreacă iarna singuri, în cel mai friguros loc de pe pământ.

Printre camerele spion care surprind comportamentul unic, are loc și o premieră: pinguini roboți ce au camere de filmat în loc de ochi.

 Episodul 2

Puii de pinguin ies din ouă, iar masculii așteaptă reîntoarcerea femelelor. Pentru a-și proteja puii de viscol, acestea se ghemuiesc unele lângă altele, însă nu reușesc să-i salveze pe toți. Supraviețuitorii, însă, fac primii pași nesiguri, pe picioarele mamelor. Femelele fără pui și păsările de pradă care încearcă să-i răpească pe cei mici de lângă mamele lor sunt motivele pentru care pinguinii se protejeaza înghesuindu-se unii lângă ceilalți într-o masă compactă.

 Episodul 3

Puii cresc repede și devin din ce în ce mai independenți. Cei imperiali și rockhopper sunt lăsați la “creșă” în timp ce părinții lor pescuiesc. Pingunii Humboldt sunt lăsați în adăpostul lor, în timp ce adulții se bucură de o porțiune de plajă, amestecându-se printre cormorani.

Familia mea de urși polari

 PREMIERĂ

Începând de duminică, 7decembrie, de la 19:00

Urșii polari sunt unele dintre cele mai iconice animale de pe pământ și totuși, cunoaștem atât de puține lucruri despre ele.

În afară de o atenție trecătoare, oamenii de știință  și regizorii nu au reușit să urmărească urșii polari pentru a le spune povestea și pentru a înregistra detalii legate de viața acestora. Însă acum, cu tot ce-a învățat din seria Familia mea de urși, cameramanul Gordon Buchanan pornește într-o nouă călătorie, pe cât de ambițioasă, pe atât de periculoasă – aceea de a câștiga încrederea unei familii de urși polari și de a observa modul de viață al acestor animale enigmatice, pe parcursul unui întreg an.

 

În această aventură incredibilă, Gordon urmărește o familie de urși polari – ursulețul Mikki, fratele lui, Lucca și mama acestora, Lyra – din primăvara friguroasă, până la vânătoarea dintre ghețari, din vară și până la înghețul din toamnă. Mikki are doar 40% șanse de supraviețuire în primul ei an de viață, luptând cu pericole precum foametea, agresivitatea masculilor și pericolele permanente ale gheții.

Filmat în insulele Svalbard, înconjurate de ghețari și cascade , Gordon împreună cu o întreagă echipă de supreviețuitori ai experiențelor polare urmărește familia de urși în călătoria acesteia într-un mediu ostil.

Deși simpatici, acești urși polari sunt foarte periculoși. Pentru a filma în siguranță, Gordon folosește o ascunzătoare numită “cubul de gheață” ce îi perrmite surprinderea unor comportamente și a unor instincte extraordinare, fără să devină el însuși prânzul urșilor polari. Pentru prima dată putem astfel observa  îndeaproape lupta micului urs polar pentru a rămâne în viață.

 Expediția Lupul

Începând de duminică, 7 decembrie, de la 19.50

Cândva aduși în pragul extincției, lupii sălbatici se întorc răzbunători în Statele Unite. Tensiunea crește pe măsură ce trec granița canadiană. O echipă de biologi îi urmărește pe acești prădători pentru a afla dacă este ceva special la acești lupi care îi ajută să supraviețuiască. Este o misiune dificilă ce are loc într-un cadru montan neiertător în care echipa trebuie să supraviețuiască pădurilor acoperite cu zăpadă, drumurilor lungi, de mult uitate. Plănuiesc lupii să invadeze teritoriul american? De ce au nevoie aceștia pentru a supraviețui? Și mai ales, ce se întâmplă când aceste animale se întâlnesc față în față cu populația locală?   ”Expediția Lupul” pornește în căutarea răspunsurilor.

Episodul 1 – Pământul lupilor pierduți – 7 decembrie

Într-o vreme în care fauna sălbatică dispare de pe întreaga planetă, un singur animal reapare – lupul. Aceștia au fost sterși de pe marea parte a continentului American…se estimează că mai mult de 1 milion dintre ei au fost împușcați, otrăviți sau capturați odată cu venirea coloniștilor europeni. Astfel, întreaga serie documentară se focusează pe întoarcerea unei haite speciale de lupi în Munții Cascadelor din Washington – prima care s-a întors în America de Nord după 70 de ani.

 Episodul 2 – Pământul lupilor pierduți – 14 decembrie

Cel de-al doilea episod urmărește o haită de lupi ce se întoarce pe coasta Americii de Nord. După patru săptâmâni friguroase petrecute în munți, cameramanul Gordon Buchanan și o echipă de experți descoperă că cea mai mare parte dintre lupi au fost omorâți de localnici. Dar oare sunt lupi care au scăpat nevătămați? Pe măsură ce echipa încearcă să le găsească urma, se întrezărește o speranță.

 

Planeta înghețată: Pe gheața subțire

Duminică,16 noiembrie, de la 19:55

Documentarul prezintă călătoria lui David Attenborough în regiunile polare pentru a investiga ce impact vor avea temperaturile ridicate asupra oamenilor și a faunei din zonă, precum și pentru întreaga planetă.

David Attenborough pornește de la Polul Nord, stând pe o gheață de câțiva metri grosime, dar despre care oamenii de știință spun că s-ar putea transforma într-un ocean în câțiva zeci de ani. Oceanul Arctic a devenit de două ori mai cald decât media globală, astfel că Davis pornește împreună cu o echipă de norvegieni să afle care este impactul acestui fenomen asupra urșilor polari. Ajunge față în față cu o ursoaică tranchilizată și observă că mama și puii sunt din ce în ce mai înfometați pe măsură ce gheața de pe care vânau dispare.

În Canada, vânătorii inuiți au văzut ceea ce oamenii de știință au văzut din spațiu; Oceanul Arctic a pierdut în ultimii 30 de ani 30% din gheața ce-l acoperă vara. Pentru unii, topirea gheții va permite accesul la petrol, gaz și minerale în valoare de trilioane de dolari. Pentru ceilalți însă, acest fenomen înseamnă că planeta se va încălzi, având în vedere importanța gheții în reflectarea energiei solare. David își continuă apoi călătoria pentru a afla ce se întâmplă cu gheața de pe uscat: în Greenland, acesția împreună cu exploratorii studiază cascadele uriașe de gheață topită ce accelerează procesul de erodare a ghețarilor și duce, în cele din urmă, la o creștere a nivelului mării.

Temperaturile au crescut în Antarctic – David se întoarce la ghețarii fotografiați  în expediția Shackleton și demonstrează că a avut loc o retragere dramatică a acestora în ultimul secol. Nu doar gheața e cea care dispare– pinguinii adelie, iubitori de gheață, dispar și ei, iar în locul lor vin pinguinii Gentoo, obișuiți cu o climă mai temperată. În cele din urmă, vedem primele imagini ale celui mai de amploare eveniment natural – despărțirea unei fâșii de mărimea Jamaicăi, numită Wilkins Ice Shelf, care s-a rupt în sute de iceberguri în 2009.

Planeta înghețată, episoadele 1 – 6

Începând de duminică, 16 noiembrie, până duminică, 21 decembrie

Această serie documentară plină de ambiție reprezintă ultimul portert al sălbăticiunii din ținutul Arcticului și al Antarcticii, înainte să sufere schimbări definitive. Prezentat de David Attenborough, seria promite cel mai mare rating dintre documentarele produse de Departamentul de Istorie Naturală BBC timp de 11 ani, ajungând la o medie de 8,3 milioane de spectatori. Planeta înghețată a dus tehnologia în cele mai îndepărtate și greu accesibile ținuturi ale planetei, iar imaginile impresionante se datorează în mare parte echipamentelor care rezistă la temperature de -30 °C.

2365 de zile pe teren și 134 în apă, sub gheață, Planeta înghețată a petrecut timp alături de 10 milioane de animale polare. Filmările au surprins imagini impresionante pe măsură ce echipele ce pătrundeau sub gheață, într-o lume magică, plină de uriași, se scufundau până în inima unui vulcan polar și zburau la Polul Sud, peste calota de gheață. Vă veți apropia mai mult ca niciodată de viețile animalelor carismatice și veți fi martori ale exemplelor de supraviețuire în ciuda tuturor probabilităților.
 

Episodul 1 – La capătul Pământului (duminică, 16 noiembrie, 20.45)

Călătoria începe în afara Oceanului Arctic, aproape de Polul Nord. Soarele a revenit după 6 luni de întuneric. Urmărim o pereche de urși polari care își dezvăluie o latură delicată. Următoarea oprire este la calota de gheață din Greenland, unde cascadele izbesc în inima gheții și un ghețar imens se prăbușește în mare. Balenele Humpback se alătură celei mai mari adunări de păsări de mare de pe pământ ce se ospătează în bogatele ape din Alaska. Spre sud începe zona pădurilor de taiga, având o treime din suprafața tuturor copacilor de pe pământ. Tot aici, 25% din cei mai mari lupi se ospătează cu  prada lor: bizonii.

Episodul 2 – Primăvara (duminică, 23 noiembrie, 20.45)

 Primăvara în regiunile polare iar soarele apare după o absență de 5 luni; caldura și viața se întorc în aceste ținuturi magice de gheață – are loc cea mai mare transformare de sezon a planetei. Masculii pinguini adelie sosesc în Antarctica pentru a-și construi cuiburile – pentru a atrage cele mai râvnite perechi, e nevoie de o proprietate pe măsură, iar pinguinii nu se opresc pentru nimic în lume atunci când trebuie să demonstreze că sunt mai buni decât rivalii lor. Dar aceste păsări sunt cele care trebuie să facă față celor mai puternice furtuni de pe planetă.

Episodul 3 – Vara (duminică, 30 noiembrie, 20.45)

E vară în regiunile polare și soarele nu apune niciodată. Pentru hoardele de vizitatori, o viață este cât o zi lungă, magică, de vară; trebuie să se hrănească, să se lupte și să-și crească puii în această fereastră de îndestulare. Vara este un anotimp greu pentru familiile de urși polari, pe măsură ce gheața se topește și urșii au parte de primele lecții de înot. Unii urși salvează energie lenevind pe bucăți de gheață, la soare,  în timp e alții colectează ouă în colonii. În zona de tundră sunt batălii mai mari: o turmă de bivoli fuge în ajutorul unui vițel care se află într-o luptă pe viață și pe moarte cu doi lupi arctici. Dar vara aduce și o surpriză neplăcută și anume căldura400 000 de pinguini se confruntă cu această problemă

 Episodul 4 – Toamna (duminică, 7 decembrie, 20.45)

Pentru animalele din regiunile polare, toamna înseamnă bătălii dramatice  și călătorii de neuitat. Timpul se scurge – Oceanul Arctic îngheață, fenomenul înantând cu 4 km pe zi în jurul Antarcticii. Urșii polari se adună în numere mari pe coastă, timp în care așteaptă întoarcerea gheții. În curând luptele violente izbucnesc. Între timp, două mii de balene beluga se îndreaptă spre estuar pentru a renunța la corpurile albe ca zăpada și pentru a se exfolia – e un imens spa pentru balene.

Episodul 5 – Iarna (duminică, 14 decembrie, 20.45)

Nu există test mai mare pentru viață decât iarna, pe măsura ce temperature scade la -70 de grade și viteza vântului atinge 200km/h. Întunericul și gheața pun stăpânire pe regiunile polare și numai câțiva supraviețuitori vor rămâne în finală. În continuare ne alăturăm apoi unei ursoaice ce trece de munții Arctici pentru a da viață unui pui de urs, în timp ce viscolul își arată colții.

Episodul 6Ultima fronieră (duminică, 21decembrie, 20.45)

În Ultima fronitieră  aducem în prim-plan extraordinara bogăție  și minune a regiunilor polare care i-au făcut pe atât de mulți să vină aici de mii de ani. Astăzi, supraviețuirea lor se bazează pe o combinație de istorie antică și tehnologie performantă. Majoritatea oamenilor Arcticii locuiesc în Siberia. fie în orașele ca Norisk – cel mai rece oraș de pe pământ, sau în zona de tundra, unde triburi precum Dolgan supraviețuesc prin îngrijirea renilor pe care îi folosesc pentru a le căra casele. Pe coastă, oamenii tradiționali încă vânează morse din bărci – e periculos, dar o morsă mre poate hrăni o întreagă familie pentru o săptămână.

Copiii zăpezii

PREMIERĂ

Duminică, 21 decembrie, de la 19.50

Un documetar emoționant care îi duce pe spectatori într-o călătorie magică pentru a fi martorii eforturilor de supraviețuire a puilor de animale pe timpul iernii.

Imaginile uimitoare ale Unității de istorie naturală BBC oferă o perspectivă unică, adesea jucăușă, asupra vieții acestor animale și a familiilor lor, dramatizând povestea fiecărui personaj pe măsură ce învață să se adapteze la scăderi bruște de temperatură, la schimbări de obiceiuri și la resurse de hrană limitate.

Documentarul urmărește bucuriile și necazurile acestor copii ai zăpezii, din rândul pinguinilor imperiali, a maimuțelor de zăpadă, a renilor și vidrelor, pentru  a afla în ce măsură pot supraviețui primului an într-o lume din zăpadă și gheață, cu ajutorul venit din partea familiei și al prietenilor.

De la puii de urs polar ce părăsesc bârlogul pentru a intra în sălbăticie, până la lupii arctici de numai 8 luni ce învață să vâneze în zăpadă și la maimuțele japoneze Macaque ce se încălzesc în izvoare fierbinți, vor reuși  aceste mici vietăți să dobândească dexteritatea  și puterea de  care au nevoie pentru a trece de prima lor iarnă?

Top 60 animale periculoase

Duminică, 23 noiembrie, de la 19.55

În călătoria sa de a găsi cele mai periculoase 60 de animale de pe planetă, Steve Backshall traversează 6 continente într-o perioadă de 6 luni, aventurându-se prin păduri, deșerturi, mlaștini și mări. De la rechinul tigru până la gigantele miriapode, păianjeni și broaște otrăvitoare aurii, călătoria lui Steve este o cursă contra cronometru în găsirea celor mai rare și periculoase animale pe care mulți dintre oameni încearcă să le evite.

Seria 1, episodul 14 – Alaska – 23noiembrie, de la 19.55

Nordul polar poate fi considerat casa celor mai mulți prădători din lume. Un urs Grizzly este cel care îi pune viața în pericol atât lui Steve, cât și a întregii sale echipe, demonstrând astfel că își merită locul printre cele mai periculoase animale de pe planetă. Și, deși nu este tocmai vremea unei plimbări pe râu, Steve își conduce echipa într-o tentativă de rafting, pentru a găsi sute de vulturi.

Seria 2, episodul 16 – România – 23noiembrie, de la 20.15

Steve demonstrează că toți câinii sunt descendenți ai lupilor. El explică faptul că lupii sunt vânători incredibili, iar trăsăturile lor mortale se reflect în lumea canină, conținând să analizeze diferitele aptitudini ale câinilor care i-ar putea lega de lupi. Spre exemplu, în cazul câinilor husky din Norvegia, Steve vorbește despre inima și plămânii acestora ce au dimensiuni mai mari, fapt ce determină rezistența acestora. Steve se acoperă cu zăpadă pentru a arăta incredibila putere a mirosului pe care un câine de salvare îl poate avea și chiar joacă rolul unui răufăcător pentru a demonstra inteligența câinilor polițiști. Ajunși în România, membrii echipei își petrec întreaga seară într-o ascunzătoare, ulterior ieșindu-le în cale un lup sălbatic cu piciorul rănit. Steve se întoarce apoi în Norvegia, la stația de cercetare unde Tess, unul dintre cercetătorii interesați de studierea lupilor, îl aduce față în față cu o haită de lupi.

Seria 2, episodul 17 – Norvegia 30noiembrie,  de la 19.55

Steve și echipa se află în nordul înghețat al Norvegiei. Aici, animalele se confruntă cu o mare provocare, încercând să supraviețuiască temperaturilor scăzute. Întreaga echipă este în căutarea evazivului râs; urmele recente ale acestora l-au condus pe Steve la locul în care răsul și-a lăsat prada, o căprioară. Întreaga echipă campează acolo peste noapte, în așteptarea râsului, însă fără succes. Dar există și un plan B. Între timp, Steve se îndreaptă spre un centru de creștere al vulpilor arctice, următoarele de pe lista animalelor periculoase, blana groasă a acestora fiind cea care le ajută să supraviețuiască temperaturilor scăzute. La centru, echipa amplasează mini camere pentru a surprinde comportamentul de predator al vulpilor arctice.

Seria 3, episodul 4 – Alaska – 30noiembrie, de la 20.15

Steve împreună cu echipa sa pornesc într-o nouă aventură periculoasă în minunatul peisaj din Alaska, cel mai mare stat din America, dar și casa celor mai importanți prădători din lume. În largul mării, Steve se folosește de tehnologia avansată a radarelor pentru a localiza balenele cu cocoașă, apoi înfruntă  apele reci ale coastei pentru a se apropia de cel mai blănos mamifer din lume. Deși pare simpatic, este un predator cu o minte ascuțită, deci nu vă lasați păcăliți. În cele din urmă, Steve și echipa sa ajung pe uscat, continuând să urmărească incredibilul urs grizzly și să fie martorii acestor mamifere masive.

BBC Knowledge-Noua serie de programe-Viata pe gheata, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Timp liber
Etichete
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava