Concert pascal
MOPAN Suceava

Sunt bani suficienți pentru derularea programului național de screening al cancerului de col uterin, dar nu sunt și destui doctori care să fie interesați să facă parte din program. Dificultățile birocratice, între care și alocarea banilor cu întîrziere, i-au făcut pe mulți medici să dorească să se înscrie în program. Riscul este ca fondurile care au venit acum să fie pierdute, iar peste 1400 de femei din județ să nu poată beneficia, gratuit, de testele de depistare a bolii.
”Din anul 2012, Ministerul Sănătății derulează în fiecare județ un program prin care se efectuează, gratuit, testări Babeș Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin la toate femeile cu vîrste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent dacă acestea sunt sau nu asigurate. În acest an, fondurile au venit cu întîrziere și, din această cauză, programul a fost demarat mai tîrziu. Facem acum un apel către medicii de familie să-și reînnoiască contractele în cadrul rețelei organizate de spitalul județean de urgență Suceava, deoarece fonduri sunt suficiente pînă la sfîrșitul anului pentru a acoperi testarea a peste 1200 de femei. Dacă nu efectuăm aceste testări, fondurile alocate se pierd și există riscul ca anul viitor sumele repartizate să fie mai mici. Prin acest program, anul trecut au fost testate peste 3400 de femei și progamul s-a derulat în condiții destul de bune. În acest an avem alocat pentru un număr ceva mai mic, de 2400 de femei, dar, iată, din cauza unor dificultăți birocratice există riscul ca nici acest număr să nu fie acoperit prin testări”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP Suceava.
Conform metodologiei programului, spitalele care organizează aceste rețele de testare trebuie să îndeplinească anujmite condiții, de aceia în județul Suceava sunt organizate doar două rețele: cea a spitalului județean de urgență Suceava și cea a spitalului municipal Fălticeni. Aceste două rețele acoperă mai mult de jumătate din localitățile județului, dar rămîn descoperite zonele din Rădăuți și Siret. Și medicii din aceste zone se pot afilia rețelei organizate de spitalul județean, astfel încît și femeile de acolo să poată beneficia de efectuarea acestui test în mod absolut gratuit și cu imense beneficii pentru sănătatea lor. ”Modalitatea prin care medicii pot încheia chiar și la această oră contracte și pot intra în rețea este ca aceștia să se prezinte la serviciile administrative ale celor două spitale cu un set minim de documente medicale. Contractul se încheie pe loc, formularele sunt eliberate în mod gratuit de către DSP și lucrurile pot intra foarte ușor pe făgașul normal”, spune dr. Zorescu. Potrivit acesteia, acum, în rețeaua din Suceava mai sunt doar 17 medici de familie, practic medicii care consiliază femeile și le îmînează acestora formularul pe baza căruia pot efectua această testare, iar la Fălticeni în rețea sunt incluși 21 de medici de familie. Comparativ cu cei peste 60 de medici care au participat anul trecut la acest program, numărul este foarte mic.
Medicii de familie spun că și-au pierdut interesul pentru participarea la această campanie pentru că banii vin tîrziu, suma este mică, dar bătaia de cap este foarte mare. ”Acest program de screening al cancerului de col uterin a debutat foarte bine acum doi ani, și cu fonduri, și cu entuziasm din partea medicilor de familie, dar acest entuziasm s-a diminuat pe parcurs, deoarece, în cursul anului trecut, din luna septembrie, fondurile s-au terminat, nu au fost suplimentate, și trei luni de zile toată lumea din acest sistem de depistare precoce a cancerului de col uterin a muncit degeaba. Am sperat că în anul viitor vor veni alte fonduri din care vom fi plătiți, însă nu a fost așa. Pentru anul acesta fondurile au venit foarte tîrziu, în primăvară. Intrarea noastră în contract pentru acest program de screening era condiționată de un contract cu spitalul, care se făcea pe baza contractului pe care l-am încheiat cu CAS pentru servicii medicale. Se știe foare bine că primele luni ale anului am avut contracte adiționale și ar fi trebuit în fiecare lună să reînnoim la spital pentru programul de screening. Contractul definitiv a fost abia la 1 iunie 2014, fondurile au venit foarte tîrziu, iar pe acest parcurs medicii de familie care sunt antrenați în program, atît pentru consiliere, cît și pentru recoltare, s-au demobilizat, mai ales cei pentru consiliere, pentru că o parte dintre ei nici nu am primit banii aferenți anului trecut pentru consiliere. Consilierea înseamnă efectuarea unei fișe cu care pacienta trebuia să meargă să-și facă recoltarea, după care urma citirea lamei. Ca urmare și a unor disfuncționalități care au existat chiar la nivel de spital în efectuarea contractelor, medicii de familie, și așa supraaglomerați, cu tot felul de alte sarcini s-au demobilizat. Zona Fălticeni se pare că este mai bine reprezentată la acest nivel. Chiar dacă există centre de recoltare la nivel de spital și de policlinică, acolo pacienta nu poate ajunge decît cu fișa SS1 dată de medicul de familie în contract de screening pe baza contractului cu CAS. Nu știu dacă vina este a medicilor de familie sau a unui sistem care, deși mergea foarte bine, s-a hotărît să-i pună stavilă și după aceea să întrebe de ce am renunțat. Noi fonduri la ora actuală avem, din păcate nu știu cît timp mai avem pînă la sfîrșitul anului să mai facem contracte, așa încît s-ar putea să fim în jenanta situație de a rămîne cu fonduri anul acesta, față de anul trecut cînd nu au mai fost fonduri”, a declarat medicul de familie Irina Badrajan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava