MOPAN Suceava

COMUNICAT DE PRESĂ
Contribuția de asigurări sociale urmează să scadă cu 5 puncte procentuale la angajator de la 1 iulie sau mai târziu, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu. Data concretă pentru aplicarea acestei măsuri va fi decisă după întâlnirea pe care reprezentanții Guvernului României o vor avea cu delegația Fondului Monetar Internațional.
Ministrul a mai afirmat în cadrul unui interviu că la ora actuală Guvernul face mai multe simulări și aplicarea măsurii de reducere a CAS-ului “va fi luată în funcție de veniturile la buget, de cum colectăm celelalte taxe și de ce mai intervine în viitor”.

Scăderea CAS-ului poate aduce salarii mai mari pentru angajați

Chiar dacă opinia publică a fost inflamată de această reducere a CAS-ului, specialiștii ne asigură că această măsură fiscală nu va afecta angajatul, ci este mai mult o “facilitate” acordată angajatorilor. “Salariul net obținut de angajat nu va fi influențat de reducerea CAS-ului cu 5% la angajator. Indirect, aceste economii rezultate din reducerea cotei de CAS se pot transpune în măriri de venituri pentru salariați, ceea ce poate duce la creșterea productivității”, afirmă
Ramona Busuioc, consultant HR – Ceauşescu & Partners.

Scăderea CAS-ului va reduce munca la negru

Angajatorii, în particular și mediul de afaceri, în general vor fi avantajați de această măsură, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. “Pe termen lung, scăderea cheltuielilor cu CAS datorate Bugetelor Asigurărilor Sociale și Fondurilor Speciale va avea un impact pozitiv asupra rezultatui financiar și a cash-flow-ului, iar pe termen mediu și lung, această măsură va facilita crearea unor noi locuri de muncă și va diminua utilizarea forței de muncă fără forme
legale și, d esigur, se va reduce riscul generat de practicarea muncii nedeclarate”, declară Ramona Busuioc, consultant HR – Ceauşescu & Partners.

Scăderea CAS-ului va afecta Bugetul de stat

În opinia specialiștilor, această măsură va afecta bugetul de stat, dar pe termen mediu și lung măsura guvernamentală va fi una benefică. “Pe termen scurt, va crește gradul de colectare a creanțelor bugetare, dar care nu va suplini în integralitate scăderea în volum a surselor la bugetul asigurărilor sociale, în condițiile în care există deja un dezechilibru. Pe termen lung, măsura este antrenantă pentru mediul de afaceri, încurajând diminuarea utilizării forței de muncă la negru și stimularea creșterii gradului de ocupare, respectiv a salariilor acordate, ceea ce va determina corectarea, cel puțin în parte, a deficitelor bugetare. Indirect, prin creșterea productivității muncii (intensiv sau extensiv) această măsură poate influența și alte surse bugetare, ca de exemplu TVA și impozit pe venit/profit”, mai spune consultantul HR al Ceauşescu & Partners.

Ceaușescu & Partners este o companie de audit financiar și consultanță juridică. În 2013, C&P a fost numită de prestigioasa revistă Acquisition International, în cadrul M&A Awards, firma de contabilitate a anului și în cadrul Finance Awards, firma de audit a anului.
În anul 2010 CEAUSESCU&PARTNERS a devenit membru INPACT – International Network of Professional Accountants, o alianță de firme din peste 60 de țări de pe întregul mapamond, ce furnizează servicii de contabilitate și audit la cele mai înalte standarde de calitate.

 

Transmite,
Drd. Tănase Tasenţe

CAS-ul ar putea scădea cu 5% la angajator de la 1 iulie. Ce spun specialiștii despre acestă măsură și ce impact va avea asupra mediului de afaceri?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava