Concert pascal
MOPAN Suceava

Preşedinţii Consiliului Judeţean Suceava şi ai Regiunii Schwaben din Germania, Cătălin Nechifor, respectiv Jurgen Reichert, au analizat marţi proiectele comune realizate în cadrul parteneriatului dintre cele două regiuni. Bilanţul acestei colaborări a fost făcut în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Palatul Administrativ, la care au participat consilieri judeţeni, primari suceveni şi şefi de instituţii sucevene. La întâlnire a fost prezentă şi o delegaţie din partea regiunii Schwaben, din care a făcut parte şi directorul Institutului Bukowina din Augsburg, Otto Hallabrin. Întâlnirea de ieri de la Palatul Administrativ a avut loc pentru a aniversa 17 ani de la încheierea parteneriatului dintre judeţul Suceava, şi regiunile Schwaben şi Cernăuţi.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că parteneriatul cu regiunea Schwaben este cel mai important dintre toate cele pe care judeţul Suceava le-a încheiat până în momentul de faţă.

„Pentru noi, pentru Suceava, această relaţie privilegiată cu Regiunea Schwaben a schimbat fundamental câteva domenii importante, şi mă refer aici la asistenţa socială şi la domeniul psihiatriei. Iar experienţa şi expertiza germană ne-a folosit foarte mult în acest demers de reformare a instituţiilor sociale, care a început în anii 2000, şi care continuă şi acum. Şi în continuare contăm pe suportul părţii germane pentru a duce mai departe acest demers social”, a spus Cătălin Nechifor. El a subliniat importanţa acestui parteneriat în domeniul protecţiei copiilor şi asistenţei sociale, precizând că judeţul Suceava a beneficiat de un sprijin important din partea partenerilor din Schwaben pentru reforma acestui sistem. „Acest parteneriat a venit la timp, atunci când a avut loc descentralizarea instituţiilor din domeniul asistenţei sociale”, a remarcat preşedintele CJ Suceava. El a adăugat că o acţiune importantă realizată în cadrul acestui parteneriat a fost „Revedere în Bucovina”, organizată în anul 2001, când peste 400 de etnici germani care au plecat din Bucovina istorică au avut posibilitatea să revadă locurile în care au trăit. Pe de altă parte, Cătălin Nechifor, a apreciat în mod deosebit sprijinul din partea directorului Institutului Bukowina din Augsburg Otto Hallabrin, adăugând faptul că judeţul Suceava este vizitat în fiecare an de către 250 – 300 de persoane din Regiunea Schwaben, o mare parte dintre aceştia venind la recomandarea acestuia.

Prezent la Suceava pentru aniversarea a 17 ani de parteneriat, preşedintele Regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, a apreciat evoluţia relaţiilor dintre cele două regiuni, subliniind în mod special progresele înregistrate în domeniul protecţiei copiilor şi asistenţei sociale. „Vreau să îmi exprim respectul, pentru că în ciuda greutăţilor pe care le-aţi avut la nivel naţional şi internaţional, aţi realizat această frumoasă evoluţie în ţara dumneavoastră. În mod special m-a preocupat şi urmăreasc evoluţia în domeniul îngrijirii copiilor, a căminelor de copii şi a familiilor cu probleme în educaţia copiilor. Şi dacă mă gândesc la prima mea vizită la căminul de copii din Siret, acum pot să spun că sunt fericit, pentru că văd această evoluţie între ceea ce a fost şi ce este în prezent”, a afirmat Jurgen Reichert. El a spus că România poate fi dat ca exemplu în acestă zonă a Europei, din punct de vedere al evoluţiei pozitive, mai ales acum, în contextul întâmplărilor din Ucraina. Jurgen Reichert a mai declarat că în parteneriatul dintre cele două regiuni este importantă atât dezvoltarea economică, dar şi siguranţa socială a populaţiei. Preşedintele Regiunii Schwaben a mai spus că din punctul său de vedere există „perspective foarte frumoase” pentru că relaţia de colaborare dintre judeţul Suceava şi regiunea pe care o reprezintă să ajungă „la nunta de aur”.

El a apreciat şi faptul că Aeroportul „Ştefan cel Mare” va fi modernizat, exprimându-şi speranţa că vor fi căsite companii care să opereze zboruri între judeţul Suceava şi Schwaben, astfel încât distanţa dintre cele două regiuni să poată fi parcursă în maxim trei ore.

În cadrul întâlnirii de marţi, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, care a relaţiile dintre universităţile din cele două regiuni au început în anul 2001, cu un parteneriat în cadrul programului Erasmus între facultatea de litere suceveană şi cea din cadrul Universităţii Augsburg. „Ne dorim ca pe viitor să extindem parteneriatele Erasmus la celelalte facultăţi din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare. Asta în condiţiile în care aceste parteneriate sunt doar la nivelul facultăţilor de litere şi de mecanică”, a spus Valentin Popa. El a adăugat că îşi doreşte ca parteneriatul dintre universităţile din cele două regiuni să fie extins şi în domeniul cercetării, în condiţiile în care Germania este „motroul cercetării europene”. Valentin Popa a mai precizat că un alt domeniu în care îşi doreşte un parteneriat cu universităţile din Schwaben este cel al programelor de masterat. „Dorinţa noastră ce mai mare este de a avea un lector de limbă germană în cadrul lectoratului din cadrul Universităţii din Suceava”, a precizat Valentin Popa.

De asemenea, medicul psihiatru Alexandru Paziuc, a ţinut să aprecieze în mod special parteneriatele din domeniul psihiatriei cu regiunea Schwaben. Alexandru Paziuc a subliniat că deşi în anii ’90 psihiatria era considerată un fel de paria a societăţii româneşti, în momentul de faţă, şi datorită colaborării cu specialiştii germani, judeţul Suceava este un loc de referinţă în reforma din domeniul sănătăţii mintale pentru toată România. Alexandru Paziuc a afirmat că un proeict important realizat cu partenerii germani este „Întreprinderea socială”, în cadrul căreia Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc a concesionat serele din acest municipiu, iar doi pacienţi au fost angajaţi pentru a creşte flori, care sunt folosite apoi pentru înfrumuseţarea oraşului.

La rândul său, primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a ţinut să aprecieze sprijinul primit din partea Regiunii Schwaben pentru centrul medico – social pentru bătrâni care funcţionează în această comună.

La finalul şedinţei de la Palatul Administrativ, Cătălin Nechifor şi Jurgen Reichert au împărţit diplome de excelenţă tuturor celor care au avut o contribuţie în dezvoltarea şi realizarea de proiecte comune în cadrul parteneriatului dintre judeţul Suceava şi Regiunea Schwaben.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava