Concert pascal
MOPAN Suceava

Iazul de decantare Tărnicioara este iaz de vale, amplasat pe terasa inferioară a văii pârâului Brăteasa, de pe partea dreaptă şi pe versantul estic al culmii Ilocerca, fiind delimitat la nord de pârâul Pârlitura şi la sud de pârâul Poarta Veche.
A fost realizat prin închiderea Văii Tarniţa, la 220 metri amonte cu confluenţa acesteia cu Valea Brăteasa şi a fost realizat din anrocamente (steril de la Cariera de baritină Ostra), cu filtru pe paramentul amonte şi saltea filtrantă la bază. Evacuarea apelor din bazinele hidrografice a celor două văi Tărnicioara şi Scăldători s-a făcut cu ajutorul unei galerii de deviere şi colectare a pârâului Tărnicioara şi a unui canal de subtraversare a apelor pârâului Scăldători.
Iazul s-a realizat în anii 1972-1975 când a fost dat în folosinţă, fiind prevăzut a fi înălţat clasic prin diguri şi berme cu retragere spre interior. Data încetării activităţii a fost 31 decembrie 2002. Capacitatea proiectată a iazului a fost de 9.300.000 mc, iar cantitatea de steril depozitat este de 15.667.982 t (8.329.909 mc).

În 2008 iazul de decantare Tărnicioara a fost preluat de Conversmin București de la Min Bucovina Vatra Dornei și predat către Cominco București pentru execuția lucrărilor de închidere/ecologizare. În 2011 obiectivul a fost predat din nou societății Min Bucovina Vatra Dornei care prin contractul încheiat cu Conversmin București asigură asigură servicii de monitorizare post închidere în perioada de garanţie. Lucrările de punere în siguranță a iazului au continuat în baza unui contract încheiat în 2012 cu o firmă din Cluj. Societatea Cartel Bau S.A. CLUJ – punct de lucru Iaz decantare Tărnicioara este antreprenorul general pentru efectuarea « lucrărilor de punere în siguranță a iazului Tărnicioara ca urmare a fenomenelor repetate de prăbușire a plajei iazului, cauzate de sufozii manifestate pe durata execuției lucrărilor de punere în siguranță și ecologizare ».

Fosta colonie minieră de la Tarniţa: Galerie foto | Filmare aeriană

Valoarea totală a contractului este de 12.498.419 lei, din care până în anul 2014 s-au executat lucrări în valoare de 1.696.556 lei, pentru anul curent este asigurata finanțarea în cuantum de 1.900.000 lei. Lucrările prevăzute a se executa în acest an sunt în legatură cu evacuarea, drenare apelor pluviale.
De-a lungul timpului la iazul de decantare de la Tărnioara s-au produs la multe incindente ultimul fiind semnalat în anul 2008. La controalele efec tuate s-a constat înierbarea instalată pe toată suprafaţa taluzului principal şi pe taluzele de capăt. Pe taluzul principal se constată prezenţa sterilului antrenat de vânt şi apele de şiroire, peste covorul vegetal, în cinci zone, cât și pe coronamentul digului principal, unde acesta a fost compromis.

Continuă lucrările de punere în siguranță a iazului de decantare de la Tărnicioara, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava