MOPAN Suceava
Galerie foto31 poze în acest set

Arheologii suceveni în colaborare cu colegii lor din Republica Moldova şi Ucraina au făcut o nouă descoperire în situl precucuteni I de la Baia. Aceştia au scos la iveală capătul locuinţei descoperită în urma săpăturilor de anul trecut. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, cel care conduce cercetările în situl de la Baia a declarat că locuinţa datează din anii 5000 înainte de Hristos aceasta fiind cea mai mare locuinţă din Europa pe acest nivel cronologic. El a ţinut să precizeze că descoperirea este una din cele mai importante descoperiri făcute în ultimii 40 de ani în arealul Precucuteni-Cucuteni- Tripolie adică România-Republica Moldova-Ucraina.

Pe lângă dimensiunile locuinţei un lucru destul de important este inventarul de ceramică şi piatră dar în special de ceramică. Sunt lucruri inedite. Spre exemplu analizând ceramica de la Baia noi am descoperit aici şi un fragment cu impresiuni textile. Este practic cel mai vechi fragment cu impresiuni textile din Europa

a spus Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a declarat că din ceramica găsită în situl de la Baia au fost restaurate patru vase cu reprezentări antropomorfe stilizate. Două piese similare, a spus Ursu, se mai găsesc în judeţul Neamţ şi două lângă Odessa. El a mai spus că a trimis fragmente de oase la un laborator din Germania în vederea datării exacte cu Carbon 14 însă analizele trebuie repetate cei de acolo solicitând un alt set de probe. Pentru a arăta importanţa sitului de la Baia, Emil Ursu, a arătat că trei piese descoperite aici au fost solicitate pentru a fi expuse într-o expoziţie în China finanţată de Guvern prin Muzeul Naţional de Istorie.

Situl de la Baia a fost vizitat luni de președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, care a ţinut să mulţumească echipei de arheologi pentru munca depusă.

Sunt doi ani de muncă şi vreau să felicit echipa care a coordonat această lucrare arheologică. Anul trecut am avut specialişti de la Oxford, de la Kiev şi Chşinău anul acesta de la Kiev şi Chişinău şi faptul că vin oameni cu foarte multă experienţă dedicaţi cercetării demonstrează de fapt importanţa acestui sit. Iată că descoperim viaţă, continuitate pe acest teritoriu de la Carpaţi la Nistru, o istorie comună a acestor civilizaţii

a spus Nechifor.

Şeful administraţiei judeţene a promis sprijin financiar de la buget pentru continuarea cercetărilor în situl de la Baia. Mai trebuie spus că la Baia sunt prezenţi specialişti de la Institutul de Arheologie din Kiev şi de la Şcoala Antropologică Superioară de la Chişinău.

Descoperire arheologică unică în situl precucuteni I de la Baia, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava