MOPAN Suceava

Sistemul sanitar este grav afectat de două probleme: subfinanțare și lipsă de personal. Și cum cele două sunt în strînsă legătură este nevoie de lansarea, de urgență, a unei dezbateri publice serioase care să ducă la găsirea unor soluții. Este punctul de vedere al medicului sucevean Ștefan Pușcașu, care atrage atenția că plecarea în masă a medicilor în străinătate afectează atît unitățile sanitare de stat, cît și pe cele private.
Dr. Ștefan Pușcașu are și soluția pentru rezolvarea acestor probleme: rezidenții să fie repartizați pe post și obligați să rămînă 5 ani în unitățile în care și-au făcut rezidențiatul, astfel încît statul să-și recupereze o parte din investiție, iar spitalul să aibă continuitate în asigurarea serviciilor medicale. Doctorul Pușcașu spune că și instituțiile private ar trebui să beneficieze de aceste condiții, pentru că și ele suferă din cauza lipsei de personal.
”Cred că ar fi necesară o dezbatere publică serioasă legată de rezidențiat și de medicii specialiști, avînd în vedere că sistemul sanitar s-a schimbat prin apariția sistemului privat care are o altă mobilitate, o altă dinamică și, la nivel de pregătire a specialiștilor, a rezidenților s-au conservat multe metode încă de pe vremea comunismului. Eu aș propune ca rezidenții să fie fixați pe post, să fie obligați după absolvirea rezidențiatului să stea cel puțin 5 ani, încît statul să-și recupereze ceva din investiția pe care a făcut-o în acești rezidenți. Am auzit interviuri cu studenți care spun că dau la medicină doar din perspectiva de a pleca în străinătate unde au asigurat un job garantat, ceea ce nu mi se pare normal. Apoi, eu cred că, în ceea ce privește repartiția secundarilor, sistemul privat trebuie să participe pe picior de egalitate cu sistemul public, încît și noi să avem garanția continuității activității medicale. Ar exista varianta ca sistemul privat să își finanțeze singur rezidenții, în așa fel încît să aibă asigurată continuitatea serviciilor medicale ”, a declarat dr. Ștefan Pușcașu .
Manager al unei policlinici și al unui spital privat din județul Suceava, dr. Ștefan Pușcașu spune că este nevoit, în ultima perioadă, să se asigure întîi că are medic și abia apoi să investească în aparatură.
”Eu am un cabinet de oftalmologie dotat la standarde europene și de mai bine de un am caut un medic și nu găsesc în Suceava sau în jurul Sucevei un oftalmolog cu care să colaborez pentru ca Policlinica Bethesda să poată asigura toate specialitățile. Am dat numai un exemplu. Investițiile în aparatură se fac după medic. Dacă în alte țări sau în alte părți faci investiția fără ați pune problema specialistului, în România prima problemă pe care ți-o pui ca manager este întîi să ai specialistul și după aia să faci investiții în aparatură medicală”, spune dr. Pușcașu.
Manager al singurului spital privat din Suceava, dr. Ștefan Pușcașu spune că așteaptă ca Guvernul să trateze cu maximă seriozitate criza de personal din sistemul de sănătate.
”Eu mă aștept să ceară un necesar de specialiști de la nivelul spitalelor orășenești, municipale, județene, dar și private și să facă o strategie pe termen scurt și pe termen lung vizavi de specialiștii din sistemul sanitar. Cu plecările care sunt, sistemul sanitar deja are o mare problemă de speciliști. Vedeți numai în județul nostru, care este etichetat ca județ bun, căutat, cerut de specialiști. Imaginați-vă ce se întîmplă în județe ca Vaslui, Tulcea ori Olt. Noi nu avem anestezist la Cîmpulung Moldovenesc, nu avem specialiști la Vatra Dornei ș.a.m.d și este un județ bine cotat la repartiții, suntem printre primele județe care se caută după centrele universitare. Sistemul sanitar are o problemă. Eu cred că trebuie să trecem de la discuția politică la discuția aplicată și asta o poate face Ministerul Sănătății, acesta este și cel care poate să ia și măsuri. O dezbatere publică este o necesitate pentru întreg sistemul de sănătate românesc”, a declarat el.
În ultimii ani, în cele două unități conduse de dr. Pușcașu au fost făcute investiții de sute de mii de euro în aparatură și echipamente medicale, astfel încît să fie păstrat un standard de calitate a serviciilor medicale competitive cu servicii similare din occident.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava