MOPAN Suceava
  • 2 din 10 elevi nu participa la orele de educatie fizica, iar 6 din 10 elevi fac doar 1-2 ore de sport pe saptamana
  • Elevii invata sa traiasca sanatos in cadrul programului optional de educatie pentru sanatate

In Romania se estimeaza ca 2 din 10 elevi nu participa la orele de educatie fizica, iar 6 din 10 elevi fac doar 1-2 ore de educatie fizica pe saptamana la scoala, potrivit Raportului National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor. Odata cu inaintarea in varsta creste proportia elevilor care nu participa la orele de educatie fizica si scade numarul celor care fac sport suplimentar fata de orele de la scoala. La nivel national, activitatea fizica la scoala s-a redus atat cantitativ cat si calitativ, iar sedentarismul ia locul stilului de viata activ.

Pe de alta parte, statisticile plaseaza Romania pe locul 3 in lume in ceea ce priveste rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, aceasta fiind principala cauza de mortalitate la nivel national. De asemenea, in tara noastra se inregistreaza un numar din ce in ce mai mare de accidente cardiovasculare ce apar la varste timpurii, mai devreme de 45 de ani.

In acest context, programul optional de educatie pentru sanatate I <heart> sport pentru clasele a IX-a si a X-a reintroduce la clase activitatile sportive si incurajeaza tinerii de liceu sa adopte un stil de viata sanatos. Programul este implementat de organizatia Junior Achievement, finantat de AstraZeneca si sprijinit de Fundatia Romana a Inimii, Societatea Romana de Cardiologie, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale si cuprinde elemente de preventie primara a afectiunilor cardiovasculare, precum si un program saptamanal de activitati fizice. Junior Achievement Romania pregateste o noua programa integrata, transdisciplinara, de educatie pentru sanatate, care ar putea fi introdusa in scoli incepand chiar cu al doilea semestru al anului scolar.

„Educatia fizica in scoala este esentiala, din punctul nostru de vedere, deoarece stim ca deprinderea de a face sport in copilarie se transmite de cele mai multe ori si in viata de adult, la fel cum si lipsa miscarii si comportamentul sedentar se asociaza la adult cu obezitatea si alte probleme grave de sanatate. De aceea, credem ca sustinerea unui program national dedicat educatiei pentru un stil de viata sanatos este o responsabilitate a oricarui parinte sau educator, iar rezultatele programului I <heart> sport ne incurajeaza sa continuam acest demers, in stransa colaborare cu partenerii reprezentanti ai autoritatilor si ai medicilor din Romania”, a declarat Radu Rasinar, Director General al AstraZeneca Romania.

Elevii au infiintat 110 cluburi I <heart> sport

Programul I <heart> sport este la al treilea an de implementare si a implicat pana in prezent peste 14.000 de elevi care au beneficiat gratuit de manuale speciale si activitati educationale la clasa si aproximativ 31.000 de tineri care au participat la organizarea a 110 cluburi locale de sport si a peste 350 de evenimente si competitii. De asemenea, 500 de profesori au luat parte in mod direct la activitatile din program, angrenand peste 12.900 de alti factori – parinti, cadre didactice, lideri locali.
Numarul tinerilor din program care pot identifica corect cele mai frecvente boli cardiovasculare a crescut anul trecut de la 24% la 88%, in timp ce numarul celor care cunosc principalii factori de risc a crescut de la 51% la 75%.
Mai multe detalii, pe  www.jaromania.org.
Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, a carei misiune este dezvoltarea in Romania a programelor internationale Junior Achievement de educatie economica, antreprenoriala, financiara, etica, de responsabilitate sociala, sanatate si viata activa. Programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din peste 1.300 de institutii de invatamant si se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.
Mai multe detalii, pe www.jaromania.org.

Despre AstraZeneca
AstraZeneca este o companie bio-farmaceutica internationala avand o contributie esentiala in descoperirea, dezvoltarea, productia si comercializarea de medicamente inovatoare, pentru unele din cele mai grave maladii: cancer, boli gastrointestinale, cardiovasculare, neuropsihice, respiratorii si inflamatorii. AstraZeneca este prezenta in peste 100 de tari, iar produsele sale ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a milioane de oameni din intreaga lume.
Pentru mai multe informatii vizitati: www.astrazeneca.com 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava