Concert pascal
MOPAN Suceava

Asocierea femierilor din judeţul Suceava le-ar putea aduce acestora profituri mai mari din vânzarea cerealelor pe piaţa din Franţa. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a vorbit astăzi despre necesitatea asocierii fermierilor suceveni în vederea înfiinţării unui parc agricol sau a unei cooperative agricole după un model din Franţa, astfel încât să aibă capacitatea de a livra cantităţi importante de produse agricole, şi la un preţ mai bun. Cătălin Nechifor a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o alături de şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, şi de doi fermieri suceveni Carla Dălteanu şi Gheorghe Chiriac, cei trei participând recent în Franţa la un schimb de experienţă cu agricultori din această ţară. Nechifor a spus că cei trei, dar şi alţi fermieri suceveni, au vizitat o cooperativa Cavac dintr-o regiune din Vestul Franţei, din care fac parte nu mai puţin de 6.000 de fermieri. „Înţeleg că au venit cu foarte multe informaţii interesante. Şi vreau să reamintesc de iniţiativa de a crea un parc agricol la nivelul judeţului Suceava. Acum înţeleg că sunt planuri mai ample pentru ca acest parc să cuprindă un teritoriu mai important, şi nu doar Suceava, ci şi judeţele Iaşi şi Botoşani”, a spus şeful administraţiei judeţene. Cătălin Nechifor a spus că în Franţa, conducerea cooperative Cavac avea informaţii cu privire la potenţialul agricol al României, şi în special al judeţului Suceava. Mai mult, el a precizat că în cadru discuţiile avute cu fermierii suceveni, conducerea cooperativei Cavac a venit cu mai multe soluţii dec colaborare concrete, una dintre acestea fiind construcţia unor silozuri pentru cereale în judeţul Suceava, investiţie care ar urma să fie realizată de partea franceză.

Preşedintele CJ Suceava a mai precizat că intenţionează ca în perioada imediat următoare să aibă loc o şedinţa a consiliului consultativ al agricultorilor din judeţul Suceava în care vor fi prezentate concluziile vizitei din Franţa, dar şi modul de asociere, fie prin înfiinţarea unui parc agricol, fie a unei cooperative agricole. „Vedem care este cea mai bună variantă pentru că va trebui să ne dezvoltăm şi cu bani europeni, şi atunci trebuie să ştim dacă pe cooperativă putem să facem ceva în sensul ăsta, dacă nu vom merge pe parc agricol. Vom decide care e formula cea mai benefică”, a declarat Cătălin Nechifor. El a subliniat că partenerii francezi au anunţat că vor construi silozurile în care ar urma să fie depozitate cerealele fermierilor suceveni, acestea urmând să fie transportate apoi pe calea ferată către Dunăre, şi mai departe, pe vapor, către Franţa. În aceste condiţii, Nechifor a arătat că silozurile pentru cereale ar urma să fie construite într-o locaţie aflată în apropierea unei staţii CFR. Şeful administraţiei judeţene a arătat că fermierii suceveni vor putea să vândă cereale în Franţa la preţuri cu 30% mai mari decât cele practicate acum în România. De asemenea, Nechifor a spus că în situaţia în care se vor asocia, fermierii suceveni vor avea posibilitatea să obţină preţuri mult mai mici la achiziţia materialelor necesare activităţii tuturor membrilor din viitoarea asociaţie. El a mai precizat că la ultima şedinţă a consiliului consultativ al agricultorilor au fost prezenţi aproximativ 150 de agricultori din judeţul Suceava.

La rândul său, şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, a declarat că în perioada 23 – 25 octombrie a.c., directorul general al cooperativei Cavac va fi prezent în judeţul Suceava. „Dumnealui a rămas foarte impresionat de ce potenţial avem în judeţ. El lucrează deja cu România, iar aici în judeţul Suceava vrea să lucreze cu o structură asociativă, şi nu cu fermieri individuali. Ne-a întrebat dacă putem să livrăm un vapor cu grâu. I-am spus că nu putem, pentru că nu avem o structură asociativă. Şi dacă nu vom avea aşa ceva, pentru a şti ce cantităţi sunt în judeţ, niciodată nu vom putea livra un vapor de grâu”, a precizat Costan. El a adăugat că până la vizita directorului cooperativei Cavac vor trebui demarate procedurile pentru înfiinţarea noului parc agricol din judeţul Suceava.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava