MOPAN Suceava

În perioada 21-23 august 2014, formația transfrontalieră „Bucovineanca” a realizat un turneu artistic pe următorul traseu: Ucraina, raionul Noua Sulița-satul Dinăuți, raionul Herța- satul Horbova, Republica Moldova, raionul Rîșcani și Municipiul Bălți. Această acțiune s-a realizat în cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei, ediția a II-a, proiect finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Bucovinencele noastre şi mândrii bucovineni, au arătat din nou că limba și cântecul sunt două lucruri care unesc și nu ne pot dezbina un popor, în pofida tuturor schimbărilor de ordin politic, economic, legislative, etc.Folclorul este esența artelor străvechi, acea memorie subconștientă a generațiilor care au biruit negura vremii și uitarea.

Formația transfrontalieră „Bucovineanca”, a oferit participanților nu numai șansa de a se cunoaște sau de a-și aminti cântecul bucovinean-românesc, ci și de a menține spiritul de apartenență la marea familie românească.

Scena a fost presărată cu cântece de voie bună, dansuri dinamice, iar portul popular al străbunilor de o acuratețe dumnezeiască au cucerit spectatorii.

Ne-au onorat cu prezenţa personalitățile locale, raionale, etc., în frunte cu șeful administrației raionale Noua Sulița – domnul Vitali Baltă, șeful deputaților raionali din raionul Noua Sulița – domnul Vitali Crigan, șeful pe cultură din raion – domnul Scorobogaci Valentin, primarul satului Dinăuți – domnul Vladimir Istrati, primarul satului Horbova, șeful raionului Rîșcani, cadrele didactice din raionul Rîșcani, reprezentanții Ministerului de Învățământ, reprezentanții municipiului Bălți, precum și alți parteneri cărora le mulțumim din suflet pentru faptul că au fost alături de noi.

Ne-am răspăndit ca florile pe întreg pământul, doar cântecul care a rămas viu uneşte și transmite din generație în generație averea sacră moştenită din moşi strămoşi.

Apariția formației transfrontaliere „Bucovineanca” pe scenele din Voloca, Iordănești, Hliboca, Cernăuți, Suceava, Frumosu, etc, în ediția anterioară, precum şi continuitatea acesteia în Dinăuți, Horbova, (Ucraina), Bălți și Rîșcani (Republica Moldova), reprezintă un semn de creştere şi dezvoltare a prieteniei între tinerii din cele trei țări partenere.

Formaţia artistică ,,Bucovineanca”, sprijinită de Forumului Bucovinenilor de Pretutindeni şi constituită în cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei”, proiect finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, transmite mesajul de pace și prietenie între popoare. Cu acest turneu formaţia ,,Bucovineanca” urmează să susţină concerte şi în România. Echipa Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni va milita pentru a externaliza formaţia de succes dincolo de graniţele spaţiului mioritic.

Secretar general al Forumului Bucovinenilor de Pretutindeni,
Gheorghe HRENIUC

Formația artistică „BUCOVINEANCA” și-a întins aripile, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava