MOPAN Suceava

Agenția Județeana de Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Tulcea implementează în perioada   06.01.2014 – 30.06.2015, in calitate de beneficiar, Proiectul „Eficientă și calitate în SPO – EC SPO“ in parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, SC Drummers Concept SRL Bucuresti, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare și două organizații din Spania, Desarrollo de Estrategias Exteriores SA și Serviciul Public de Ocupare din Principatul Asturias.

Demersul AJOFM Tulcea are ca scop îmbunătățirea calității, eficienței și transparenței serviciilor furnizate de structurile Serviciului Public de Ocupare (SPO) din Regiunile Sud-Est, Nord-Vest și Nord-Est.

Dintre obiectivele specifice ale proiectului amintim: dezvoltarea de servicii de asistență personalizată și abordare individuală pentru șomerii cu dificultăți de integrare pe piața muncii; dezvoltarea capacităților structurilor SPO de a furniza servicii on line și de tip self–service; facilitarea transferului de expertiza de la partenerii transnaționali pentru întărirea capacității SPO de furnizare de servicii orientate spre potențialul și nevoile clienților.

Prin proiect vor fi înființate în cele nouă județe din zona țintă 27 de infochioșcuri pe care vor fi afișate informații referitoare la piața muncii și tot atâtea puncte „self service“. Sistemul de furnizare de informatii on-line și servicii în regim de autoservire (self service) contribuie la reducerea presiunii care se manifestă acum asupra personalului SPO, redus numeric și care trebuie să relaționeze zilnic cu un număr foarte mare de clienti.

Proiectul presupune identificarea de tehnici și metode moderne de furnizare a serviciilor de ocupare a forței de muncă care să fie ulterior aplicate în Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă, cele mai vizibile structuri ale Serviciului Public de Ocupare. O componentă importantă în cadrul proiectului o reprezintă acțiunile  transnaționale,  de identificare de bune practici de la partenerii din Spania.

Partenerii implicați în derularea proiectului sunt recunoscuţi pentru preocuparea și rezultatele obținute în dezvoltarea organizațională pe bază de proiecte, lucrul în rețea și preocupările pentru furnizarea servicilor de ocupare și incluziune socială.

În cadrul proiectului, până la această dată au fost îndeplinite următoarele activităţi:

–         În perioada iulie – sept 2014, s-a desfăşurat acţiunea de identificare şi luare în evidență a celor 150 de membrii ai grupului ţintă format din reprezentanţi din rândul personalului  Servicului Public de Ocupare (SPO), din zona repartizată fiecărui partener (judeţele Tulcea, Constanța, Covasna, Suceava, Vaslui, Neamţ, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Maramureş). În vederea asigurării transparenţei procesului de selectare a grupului țintă, experţii au utilizat un set de criterii de selectare promovat în structurile SPO. La repartizarea membrilor grupului țintă spre activitățile de care vor beneficia, s-a ținut cont de specificul activităților desfășurate și rolul în cadrul SPO.  În acest sens s-au facut analize pentru fiecare membru al grupului țintă și în baza acestora au fost completate Fișele de luare în evidență și anexele standard stabilite prin Instrucțiuni AMPOSDRU.

–         Au fost identificate locaţiile din zona ţintă repartizată, în care vor fi amplasate ”punctele de autoservire cu servicii”.  Sunt vizate primăriile care deţin spatii libere, potrivite pentru această destinaţie şi au acces la o reţea de internet la care să se poată conecta info-chioşcul amplasat. Proiectul  îsi propune prin această activitate modernizarea sistemului de acordare a serviciilor  pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, prin întărirea colaborării cu primăriile, furnizori privați de servicii de ocupare şi cu alți actori cu activități relevante în ocuparea forței de munca. Prin amplasarea acestor info-chioscuri se  doreste promovarea unor activităti on-line cum ar fi: afisarea programelor de formare profesională, modalitatea de înscriere în vederea participării la serviciile de informare si consiliere profesională, acordarea de servicii de mediere a muncii, consultantă si asistență în vederea initierii unei afaceri pe cont propriu, dar si vizualizarea documentelor necesare în vederea luării în evidență ca persoană aflată în căutarea unui loc de munca. Pentru a-și atinge obiectivul, activitatea are o componenta tehnică de dotare pentru 27 de „puncte de autoservire cu servicii”, dar și una metodologică menită să asigure materiale suport, instruire metodică pentru 100 de specialiști SPO și asistență de specialitate pentru clienți, care să susțină clienții SPO în procesul de familiarizare cu „self service” și de formare a autonomiei individuale de autoinformare și autocunoaştere, caracteristici importante pentru găsirea unui loc de muncă.

–         Vizite transnaționale de transfer de bune practici pentru membrii echipei proiectului, prin care se faciliteaza transferul de expertiză de la partenerii transnaționali în managementul proiectelor și a activităților destinate creșterii capacitații Serviciilor Publice de Ocupare în furnizarea serviciilor de tip self service și individualizate, ce au loc în localitatea Gijon din provincia Asturias – Spania. Potrivit calendarului de desfășurare a stagiilor transnaționale, până în luna aprilie 2015 mai sunt de realizat 2 vizite destinate echipei de implementare și management a proiectului şi 4 vizite pentru specialiști ai Serviciilor Publice de Ocupare, care vor beneficia de un cadru organizat de preluare de bune practici în furnizarea serviciilor integrate si personalizate. Până la această dată au fost realizate următoarele schimburi de experienţă:

ü      În perioada 06.07.2014 – 11.07.2014 – o delegație fomată din 17 persoane din echipa de management și implementare a proiectului (AJOFM Tulcea – 5 persoane; AJOFM Satu Mare – 3 persoane; S.C. TOBIMAR CONSTRUCT S.R.L. – 5 persoane; SC DRUMMERS  CONCEPT SRL București – 4 persoane).

ü      În perioadele 20 – 26 septembrie 2014 şi 19 – 25 octombrie 2014, două grupuri de              15 persoane fiecare, selectate din rândul specialiștilor Serviciilor Publice de Ocupare (SPO) din județele Tulcea, Satu Mare, Constanța, Bistrița Năsăud, Maramureș, Neamț, Suceava şi Vaslui s-au deplasat în vizită de studiu în localitatea spaniolă Gijon, situată în provincia Asturias din Spania.

Pe parcursul săptămânii de şedere în Spania, specialiştii SPO au vizitat diverse structuri ale serviciului de ocupare spaniol şi companii sau fundaţii care desfăşoară proiecte privind ocuparea, instruirea sau recalificarea forţei de muncă, printre care amintim Agenţia de Ocupare El Coto, agenţii de ocupare din oraşul Gijón, Confederaţia Spaniolă a Persoanelor cu Dizabilităţi Fizice și Organice, Asociaţia Culturală Mar de Niebla sau Fundaţia Profesională a Construcţiilor din Principatul Asturias.

Astfel, specialiştii români au avut ocazia să studieze în amănunt şi prin interacţiune nemijlocită cu omologii lor cum se desfăşoară procesul de orientare şi consiliere pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau asistenţa pentru autoangajare, care sunt procedurile de lucru şi cum se realizează evaluarea performanţei în cazul partenerilor spanioli, pentru a-şi putea îmbunătăţi la rândul lor activitatea la întoarcerea în România.

Odată identificat modul de lucru al partenerilor străini, specialiştii români au avut ca obiectiv să internalizeze şi să aplice concluziile şi procedurile preluate prin schimbul de experienţă la locul de muncă propriu.

Vizitele de studiu în Spania vizează schimbul de experienţă în domenii de interes precum: management organizaţional, munca pe bază de proiecte, servicii de consiliere şi formare profesională, de mediere a muncii şi de autoangajare (asistenţă și consultanţă în demararea de afaceri sau activităţi independente), relaţionarea cu angajatorii etc.

Selectarea temelor abordate în cadrul schimbului de experienţă se bazează pe specificul de organizare al Serviciului Public de Ocupare din România.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava