Concert pascal
MOPAN Suceava

Vicepreşedintele PNL, deputatul sucevean Ioan Balan, a afirmat astăzi că situaţia aleşilor locali care şi-au părăsit partidele din partea cărora au fost aleşi în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 55/2014 şi care acum se află între scaune este rezultatul politicii vicepremierului Liviu Dragnea. Ioan Balan a făcut această afirmaţie după ce Curtea Constituţională a decis că OUG nr. 55/ 2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Astfel, Balan a precizat că el personal i-a avertiza în mai multe rânduri pe aleşii locali suceveni care au plecat la alte partide că această ordonanţă va fi declarată neconstituţională. În acelaşi timp, vicepreşedintele PNL a spus că liberalii solicită demisia avocatului poporului, Victor Ciorbea, pentru că nu a sesiza Curtea Constituţională cu privire la această ordonanţă. „Victor Ciorbea s-a decridibilizat, dar şi mai grav, a decridibilizat instituţia Avocatului Poporului pentru că nu a sesizat Curtea Constituţională atunci când societatea civilă şi partidele i-au cerut-o. Victor a fost astfel părtaş la maşinăria electorală din jurul lui Victor Ponta, transferând, în ciuda votului din 2012, câteva mii de aleşi locali dintr-o parte în alta a eşicherului politic şi afectând grav raportul de forţe realizat în urma ultimelor alegeri locale”, a spus Ioan Balan. El a arătat că toţi aleşii locali care astăzi sunt între scaune au ajuns în această din cauza politicii vicepremierului Liviu Dragnea. Ioan Balan a spus că din dorinţa de a-i asigura candidatului la preşedinţie Victor Ponta un surplus de susţinere, Liviu Dragnea a preferat să suspende legea. „Rezultatul efectul ordonanţei este deja cunoscut, şi cred că cel mai dureros pentru socialişti este că toate aceste manevre politicianiste nu i-au ajutat să câştige, pentru că românii nu au putut fi păcăliţi”, a declarat vicepreşedintele PNL.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55 privind migraţia aleşilor locali a fost adoptată în data de 28 august a.c., iar aleşii au avut la dispoziţie o perioadă de 45 de zile în care puteau să opteze pentru un alt partid decât cel din partea căruia au obţinut funcţiile de consilier local, judeţean, primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean, fără să-şi piardă aceste posturi.
La nivelul judeţului Suceava, un număr de 346 de aleşi locali au schimbat barca, prin aplicarea OUG nr. 55/2014. Dintre aceştia, 14 sunt consilieri judeţeni, 24 sunt primari, consilieri locali – 276, dintre care 25 aveau funcţia de viceprimar, iar 32 sunt supleanţi pe listele partidelor care au avut candidaţi la alegerile locale din 2012. Fără supleanţi, 314 aleşi locali aflaţi în exercitarea mandatului au un alt statut politic decât cel rezultat la urne.
Principalul beneficiar al OUG nr. 55 a fost PSD, care a preluat de la PDL şi PNL nu mai puţin de 17 primari, şi a înregimentat un independent. De asemenea, au devenit membri PSD 17 viceprimari, 133 de consilieri locali şi trei consilieri judeţeni, în total 171 de aleşi locali. La pierderi, PSD are pagube nesemnificative, doar şapte consilieri locali renunţând la statutul de membru al principalului partid aflat la guvernare. Dintre aceştia, patru s-au declarat independenţi, doi au mers la PNL şi unul la PMP.
Printre primarii care au părăsit PDL se numără Ion Lungu, din Suceava, Aurel Olărean – Rădăuţi şi Ilie Boncheş – Vatra Dornei, toţi trei declarându-se independenţi. Alţi doi primari de la PDL, din Ipoteşti şi Poieni Solca au părădit acest păartid pentru a deveni independenţi. De la PDL la PSD au trecut primarii din Dolhasca, Frasin, Berchişeşti, Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu, Frătăuţii Vechi, Hânţeşti, Mălini, Stroieşti şi Vereşti. De asemenea, primarii PNL care au trecut la PSD sutn cei din Cornu Luncii, Crucea, Drăgoieşti, Frătăuţii Noi, Marginea, Ostra şi Preuteşti. În acelaşi timp, primarul liberal din Dumbrăveni s-a declarat independent, în timp ce primarul din Vicovu de Sus, ales ca independent, a trecut la social democraţi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava