Concert pascal
MOPAN Suceava

„Ziua Stafetei” este un prilej pentru sărbătorirea drepturilor copiilor, în special a dreptului la participare, şansă pe care copiii o pot avea prin „preluarea” slujbei unei persoane pe care o admiră. Ziua de 21 noiembrie a fost o zi specială de celebrare a potenţialului său extraordinar şi a dreptului său de a participa, de a-şi exprima liber opiniile asupra oricărei probleme care îl priveşte direct.

Obiectivul principal al activităţilor este de a pune copilul în situaţia de a exersa profesia dorită pentru o zi şi în plan secundar, este cel de a prezenta copilului meseria şi locul unde mentorii muncesc.

Preluarea ştafetei a avut loc în perioada 18 – 20 noiembrie 2014, iar la acest eveniment au participat 10 elevi de clasa a VIII –a de la Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” din Dumbrăveni. Aceştia au preluat ştafeta de la persoane deosebite care şi-au acordat din timpul lor preţios copiilor. Unii elevi au preluat ştafeta profesiei de doctor, pictor, avocat sau poliţist, alţii au preluat ştafeta profesiei de educator, profesor, învăţător sau jurnalişti. Cu toţii au fost foarte încântaţi de experienţa avută în ziua preluării ştafetei.

Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului semnifică aniversarea semnării Convenţiei cu privire la drepturile copilului, document semnat pe 20 noiembrie 1989. Cu acest prilej, un număr mare de evenimente sunt organizate în toată lumea de guverne şi mai ales de către societatea civilă (asociaţii şi ONG-uri) care protejează drepturile copilului.

În România, Fundaţia Terre des hommes şi partenerii săi sprijiniţi de Ambasadei Marii Britanii dedică această zi, participării copiilor. Dreptul copiilor de a participa a fost menţionat în Convenţia Internaţională a Drepturilor Copilului (articolul 12). Participarea copiilor reprezintă implicarea lor voluntară în tematici care îi privesc în mod direct sau indirect, indiferent de situaţia lor socio-economică, de apartenenţa la anumite grupuri defavorizate sau grupuri de risc. Copiii au astfel dreptul „să-şi exprime liber o părere în toate domeniile care îi privesc şi această părere trebuie luată în considerare” şi respectată în interesul superior al copilului atunci când se ia o hotărâre.

Participarea copiilor nu este posibilă fără existenţa unor condiţii minime care să asigure crearea unui mediu favorabil implicării copiilor, un mediu în care aceştia să se simtă ocrotiţi şi încurajaţi să-şi exprime în mod liber opiniile. Astfel, pentru această zi se doreşte crearea unor spaţii şi oportunităţi destinate copiilor cu scopul de a-şi exprima punctele de vedere şi de a colabora cu adulţii. Este recomandabil ca adulţii să fie formaţi şi conştientizaţi pentru ca ei să îi asiste pe copii să îşi formuleze şi să îşi exprime propriile „decizii informate” şi pentru ca punctele lor de vedere să fie luate în considerare.

Scopul acestei zile a fost şi rămâne sensibilizarea opiniei publice în legătură cu dreptul copiilor de a participa, de a-şi exprima liber părerea asupra oricărei probleme care îi priveşte în mod direct. Pe termen lung, se urmăreşte integrarea socială a copiilor vulnerabili şi respectarea drepturilor acestora.

Menţionăm că Liceul Tehnologic “Mihai Eminescu” din Dumbrăveni este singura instituţie din judeţ care a primit mini-granturi în valoare de 300 de euro pentru derularea acestor activităţi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava