MOPAN Suceava

Lucrările de închidere şi ecologizare a gropii de gunoi a municipiului Suceava, Călău cum i se mai spune, vor fi terminate până la data de 31 decembrie 2015, adică cu şase luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract (groapa de gunoi de la Călău). Este promisiunea făcută de reprezentanţii firmei de construcţii SUCT în urma vizitei pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a efectuat-o joi pe şantierul gropii de gunoi. Nechifor a constatat că lucrările sunt în grafic fiind realizate în procent de 50%. El a arătat că acolo vor fi executate lucrări de relocare a unui volum de circa 300.000 de metri cubi de deşeuri şi de compactare a acestora. Vor fi construite căi de acces, un dig de protecţie a râului Suceava în lungime de peste un kilometru şi un sistem de colectare a levigatului. Se va crea practic o nouă formă de relief care va fi înierbată și redată naturii.

«Aici era practic depozitul neconform de deşeuri al Sucevei care a avut o durată de viaţă de peste 25 de ani. În această zonă era un dezastru ecologic acum ceva vreme şi de când am început proiectul de închidere a gropii vedem că lucrurile s-au schimbat foarte bine. Avem drumuri de acces avem profilată şi partea de deal la care mai este mult de lucrat pentru că se are în vedere şi execuţia unei geomembrane. Înainte de a fi aşezat stratul final de pământ va fi construită o geomembrană care nu va da voie apei de suprafaţă, de ploaie să ajungă în groapă. În final după această geomembrană se va pune şi stratul de pământ iar zona va fi înierbată şi redată naturii. Va fi chiar un lucru care putem spune că va face plăcere şi nimeni nu va mai şti că aici a fost o groapă de gunoi total neecologică », a declarat Nechifor.

La Călău constructorul va crea o nouă formă de relief care va fi redată naturii

Închisă în 2009, cea mai mare groapă de gunoi din județul Suceava înglobează peste 750.000 de metri cubi de deșeuri și se întinde pe aproximativ 11 hectare. Potrivit programului de închidere, deșeurile vor fi compactate astfel încât suprafața ocupată se va restrânge la 7 hectare. Lucrările sunt executate de un cosorţiu din care fac parte firmele SUCT Suceava, Aglomancha Empresa Constructora Spania şi Consul ABC Iaşi. Valoarea totală a contractului încheiat în octombrie 2013 este de 39 de milioane de lei fără TVA.

Nechifor a precizat că şi celelalte gropi neconforme din judeţ se află în faze avansate de închidere. Astfel lucrările la gropile din Fălticeni şi Gura Humorului sunt realizate în procent de 50%, la groapa din Rădăuţi-32%, la Cîmpulung Moldovenesc-47% iar la Vatra Dornei-45%. În viitorul apropiat la nivelul județului Suceava se va implementa un nou sistem de management al deșeurilor conform normelor UE.
În construcție se află două noi depozite ecologice unul în zona de șes la Moara și celălalt în zona de munte la Pojorâta. Depozitul de la Moara este în faza cea mai avansată de execuție.

Noile depozite ecologice nu vor afecta și nu vor polua mediul înconjurător fiind realizate cu tehnologiile cele mai avansate din acest punct de vedere.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava