MOPAN Suceava

Cu gândurile spre trecut cu acţiuni desfaşurate in prezent şi cu speranţe pentru viitor; aşa  au găsit de cuviinţă să marcheze elevii Colegiului Naţional de Informatica „Spiru Haret” din Suceava,  data de 24 ianuarie.

O zi obişnuită de şcoală a fost transformată intr-o sărbatoare a cinstirii memoriei înaintaşilor neamului, o recunoaştere a meritelor şi faptelor acestora întru înfăptuirea edificiului naţional.

Încă de la prima oră, în difuzoare s-a auzit, Hora Unirii  în timp ce elevi imbrăcaţi in frumoase costume naţionale si cu tricolorul in mâini au poposit in fiecare sală de curs, unde se desfășurau ore la alte discipline, cu un mesaj plin de conținut istoric, în care erau evocate  momentele de solidaritate şi recunoştinţă pentru faptele naţiunii române şi pentru perseverenţa ei în urmărirea  realizării unui obiectiv politic multisecular.

Emulatia creată în rândul elevilor dar şi a cadrelor didactice, a fost transmisă si în cadrul  acţiunii Despre Unirea cea Mică  ce a avut loc la Muzeul Tradiţiilor  din Bucovina , unde elevii Colegiului au recitat poezii adecvate momentului , au prezentat  sceneta ,,Moş Ion Roată şi Unirea,,,au interpretat cântece şi au  prezentat un material power-point despre Unire, despre semnificaţiile acesteia, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, precum si citirea Discursului rostit de Mihail Kogălniceanu la alegerea lui Al.I.Cuza ca domnitor al Moldovei.

Momentul a fost accentuat de prelegerea susţinută de dna prof.Liliana Iftode care a prezentat  momentele premergătoare Unirii, înfaptuirea Unirii şi acţiunile diplomatilor  români pentru recunoaşterea dublei alegeri, precum şi de personalitatea celui ales ca domnitor in noul edificiu statal ce lua fiinţă odata cu alegerea sa ca domn in cele două Principate.

În continuare, elevii din clasele a IX-a G, a X-a D, E, F, a XII-a C și D coordonați de doamnele prof. Liliana Iftode și prof. Florentina Atomei și-au manifestat interesul față de specificul istoric național prin: prezentarea unor creații literare care au dovedit un redutabil spirit de mândrie națională (moment susținut de elevele Emanuela Ciobanu, Lidia Chiricoi, Gabriela Ilașcă și Bianca Maftei –din clasa a IX-a G), dar și prin reliefarea trăsăturilor Domnitorului Unirii (lucrare Power Point, realizată de elevele Loredana Belțic și Tatiana Burlea –din clasa a X-a D), urmând ca eleva Maria Boca (din clasa a IX-a G) să dea citire discursului ținut de Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei. Incursiunea literară a sensibilizat auditoriul, consolidând ideea de apartenență și identitate națională, din perspectiva inconfundabilă a personalităților contemporane cu evenimentul.

În completarea perspectivei artistice,  elevi ai clasei a IX-a G (Emanuela Ciobanu, Gabriela Ilașcă, Ștefan Moruz, Florin Buțincu, Elisei Neagu și Adrian Roșca) au pus în scenă piesa Moș Ion Roată și Unirea, de Ion Creangă, transmițând un mesaj pătrunzător asupra importanței unității tuturor românilor. Demne de amintit au fost costumele populare purtate de elevi, care și-au intrat repede în rol, încercând să readucă publicului izul autentic al vremii.

Deosebit de apreciat a fost minirecitalul folk (chitară și voce) al elevilor Ion Crucerescu (clasa a XII-a C) și Mihail Macari (clasa a XII-a D) care au redat câteva melodii sugestive, legate de Unirea Principatelor, printre care și Cuvântul lui Roată către Divan.

Spre final, domnul Director, Prof. Virginel Iordache a transmis tuturor celor prezenți  gândurile sale cu privire la evenimentul sărbătorit, subliniind importanța propagării ideilor de unitate și verticalitate pe care istoria este provocată să le sădească în mentalul românesc,  amintind Oamenii politici l-au adus pe Cuza pe tron, el însuşi fiind un simbol al luptei pentru unire, dar n-au ezitat să-l îndepărteze, nu ca să-şi umple samarii, nu ca să-i spulbere pe nefericiţii de pe străzi cu trăsurile lor sau să aducă un neputincios numai bun de sforărit şi jucat ca ursul în bâlciuri ci, din raţiuni de stat, cum scria Mihai Eminescu în Epigonii, surprinzând mentalitatea elitelor, fie ele şi politice: „şi de-aceea spusa voastră era sântă şi frumoasă/căci de minţi era gândită, căci din inimă era scoasă”. Ei nu i-au distrus opera, fie ea autoritar clădită, l-au şters din memoria imediatului, dar l-au aşezat în cea a viitorului, a indestructibilului.


Activităţile care au marcat importanţa zilei de 24 ianuarie în istoria noastră, fie cele desfăşurate in cadrul C.N.I,,Spiru Haret” , fie in cadrul Muzeului Tradiţiilor din Bucovina, au purtat semnătura cadrelor didactice din catedra de Istorie; Liliana Iftode , Maria Atănăsoaie, Florentina Atomei şi Tatiana Matei, sprijinite in demersurile lor  de dna. bibliotecară  Roxana Chiriac, coordonate de directorul colegiului prof. Virginel Iordache care s-a implicat  direct în desfășurararea acestei activități.

Ziua destinată  marcării a 156 de ani de la Mica Unire  s-a terminat printr-o horă în care s-au prins elevi

Hai să dăm mână cu mână!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava