MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, care este şi vicepreşedinte al comisiei juridice a Senatului României, participă zilele acestea, la Bruxelles la o întâlnire interparlamentară pe tema securizării graniţelor Uniunii Europene. Donţu este prezent la întâlnirea cu tema „Pachetul Frontiere Inteligente: Provocări europene, experienţe naţionale”, care are loc în perioada 23 – 25 februarie a.c., şi care reunește reprezentanți ai comisiilor juridice și de afaceri interne din parlamentele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Parlamentului European. În cadrul întâlnirilor avute la Bruxelles, senatorul sucevean a susţinut aderarea României la spaţiul Schengen. Ovidiu Donţu a explicat că întâlnirile din capitala Belgiei au fost organizate în contextul atentatelor care au avut loc în Franţa şi a conflictului din Ucraina.
Donţu a arătat că „Pachetul Frontiere Inteligente” constă în două elemente principale, primul dintre acestea fiind propunerea unui sistem de intrare/ieşire, care înregistrează ora și locul de intrare şi ieşire ale cetăţenilor din afara UE care traversează graniţa, calculează durata şederii lor şi generează alerte când perioadele autorizate expiră. Al doilea element constă în propunerea înfiinţării unui Program al Călătorilor Inregistraţi, care permite unor anumite grupuri de călători frecvenţi, cum ar fi oamenii de afaceri, sau membri ai unei familii, din afara UE, care traversează graniţele uniunii, să beneficieze de verificări simplificate, inclusiv la nivelul porţilor automate.
„Cele două propuneri sunt completate de o a treia, privitoare la Codul Graniţelor Schengen, care trimite referinţe la folosirea celor două propuneri anterioare la nivelul graniţelor. Trebuie spus că întâlnirea de la Bruxelles doreşte să servească drept forum pentru schimbul de puncte de vedere şi informaţii între parlamentarii naţionali şi cei europeni, care vor fi valorificate de Comisia Europeana pentru ca propunerea finală să fie acceptată de Parlamentele statelor membre şi de Parlamentul European”, a explicat Ovidiu Donţu.
El a arătat că în deschiderea reuniunii de la Bruxelles, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos. a apreciat importanta întâlnirii şi a spus că obiectivul acesteia este de a oferi o imagine de ansamblu completă a statusului „probei de concept” şi de a identifica opţiuni pentru implementarea pachetului „Frontiere Inteligente”.
De precizat că în prelegerea sa, senatorul sucevean Ovidiu Donţu a precizat că „România asigură o bună parte din securitatea frontierei Uniunii Europene, şi implicit din securitatea frontierei Schengen, având în vedere că o treime din intrările în România sunt ale cetăţenilor din afara statelor membre ale Uniunii Europene. În plus, din noiembrie 2010, tara noastră asigură securitatea frontierelor la graniţa Uniunii Europene. De asemenea, România susţine instrumentele de management al frontierei şi pachetul frontierelor inteligente pentru terţe părţi, pentru că este din ce în ce mai clar că pe lângă migraţia ilegală ne confruntăm cu o ameninţare reală: terorismul”. Ovidiu Donţu a subliniat faptul că pentru atingerea obiectivelor europene comune, României nu trebuie să i se mai aplice criteriile politice, uneori subiective, pentru accesul în spaţiul Schengen. Donţu a spus că România solicită să fie evaluată pe baza criteriilor tehnice, cu consecinţa firească de admitere cât mai curând posibil în spaţiul Schengen. „
În aceasta situaţie, sistemul frontierelor inteligente, securitatea frontierelor UE în general, şi a spaţiului Schengen în particular, vor avea o plusvaloare în atingerea obiectivelor comune privind combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale”, a mai spus Donţu.

Ovidiu Donţu a susţinut la Bruxelles aderarea României la spaţiul Schengen, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava