MOPAN Suceava
Galerie foto227 poze în acest set

Cei peste 300 de participanţi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi AstrofizicăInternational Olympiad on Astronomy and Astrophysics ) au fost prezenţi sâmbătă seara la deschiderea oficială a acestui eveniment care a avut loc în curtea interioară a Cetăţenii de Scaun a Sucevei. Deschiderea oficială a fost organizată în cele mai mici detalii, singura mică problemă, care a nu ţinut de organizatori, fiind ploia care a început să cadă exact în momentul în care erau rostite discursurile oficialităţilor.

La deschiderea celei de-a opta ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică a fost prezenţi ministru delagat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, dar şi reprezentanţii organizatorilor, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Valentin Popa şi şeful învăţământului sucevean Gheorghe Lazăr.

În Cetatea de Scaun a venit sâmbătă seara şi membrii echipelor partidicpante, din 37 de ţări reprezntând toate continentele, mai puţin Africa.

În discursul său, ţinut în cea mai mare parte în timpul ploii, ministrul Mihnea Costoi a ţinut să le ureze bun venit participanţilor, în numele comunităţii academice din România. Costoiu a spus că această olimpiadă reprezintă o oportunitate de a avea la Suceava pe unele dintre cele mai strălucite minţi din domeniul ştiinţific.

La rândul său, prefectul Florin Sinescu le-a urat participanţilor bun venit în judeţul Suceava, în timp ce preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, le-a urat participanţilor să aibă parte de vreme frumoasă şi cer senin pe perioada olimpiadei. „Dacă reprezentanţii a 37 de ţări vin la Suceava în acelaşi timp şi în aceeaşi locaţie asta înseamnă că o să fie bogaţi în ştiinţă şi prietenie”, a spus Nechifor.

După discursurile oficialităţilor, membrii echipelor din cele 37 de ţări participanţe au defilat pe scena amplasată în curtea Cetăţii de Scaun, în aplauzele tuturor celor prezenţi. De remarcat faptul că echipele României au venit pe scenă cu un Tricolor pe care au fost scrise toate premiile obţinute de ţara noastră la ediţiile anterioare ale Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.

Participanţii la ediţia de anul acesta a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică au asistat apoi la un spectacol susţinut de elevi ai Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu, un grup de dansuri de la Clubul Copiilor, dar şi de membrii Ansamblului Kazaciok din Bălcăuţi. Pe scenă a urcat şi chitaristul de doar 12 ani Andrei Cerbu, finalist al emisiunii concurs Românii au Talent.

La finalul deschiderii oficiale, toţi cei prezenţi au asistat la un spectacol impresionat de lasere şi foc care a avut loc în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun, şi care a fost susţinut de trupa Hypnosis din Braşov. Deschiderea oficială s-a încheiat cu un foc de artificii.

 

Care sunt probele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică de la Suceava

Pe de altă parte, trebuie spus că la ediţia de anul trecut a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, echipa României a ocupat locul I pe naţiuniu. Legat de concursul de anul acesta, prorectorul cu activităţi ştiinţifice al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Mihai Damian a explicat că olimpiada va avea mai multe probe, de la cele teoretice, la cele experimentale. „Este un aspect interesant, poate mai puţin cunoscut despre acesstă olimpiadă. Există o probă teoretică de cinci ore, dar la aceasta se adaugă mai multe probe experimentale. Prima probă experimentală va avea loc în planetariul Universităţii Ştefan cel Mare. După această probă urmează o aşa numită probă a hărţii mute, după care urmează o probă observaţională în aer liber, lângă mănăstirea Dragomirna. Apoi urmează o probă de analiză a datelor obţinute în urma unor mari experimente realizate de mari laboratoare de experimentare din lume. Apoi va fi şi o probă pe echipe, care este de asemenea experimentală, la care participanţilor li se pune la dispoziţie un kit cu care ei trebuie să finalizeze problemele propuse”, a explicat Dimian. El a spus că majoritatea participanţilor au vârste de 17 – 18 ani, însă sunt şi elevi de 14 – 15 ani.

Olimpiada de la Suceava este organizată de Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava, dar şi Asociaţia Cygnus.

La olimpiadă participă echipe din ţări precum SUA, Brazilia, Nepal, Coreea de Sud, Canada, Singapore, Rusia, Sri Lanka, Iran, Kazakstan sau Boliva.

Participanţii la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică au asistat la un spectacol de lasere şi foc şi Cetatea de Scaun a Sucevei, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava