MOPAN Suceava

Timp de două ore, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, personalitatea profesorului, medicului, creatorului de școală și scriitor, Grigore T. Popa, a fost readusă timpului nostru în cadrul lansării volumului Jurnalul unui savant român în America, ediție coordonată de Dr. Richard Constantinescu.

Prof.univ.dr. Daniel Șandru, moderatorul evenimentului, l-a felicitat pe coordonatorul cărții pentru readucerea marelui profesor și medic Grigore T. Popa în  timpul nostru și în contextul Galei „Oamenii Timpului”. „A fost unul dintre intelectualii publici remarcabili din perioada interbelică, o perioadă în care mirajul puterii a sucit mințile multor personlități ale vremii. În spațiu românesc de atunci era o modă ca intelectualii să fie înregimentați. Au fost însă și excepții, precum Grigore T Popa și savantul Petre Andrei care au îmbrățișat valorile democratice”.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a punctat aspectele esențiale ale personalității profesorului Grigore T. Popa și a declarat că „a fost un intelectual public, prozator, orator, victimă a urgiilor vremurilor așa cum s-a întâmplat și cu Petre Andrei. Comunismul i-a distrus viața, i-a suprimat activitatea la Academie, de profesor. Rămâne o personalitate marcantă a vieții noastre publice interbelice”.

Coordonatorul vomului, Richard Constantinescu, a mărturist că se simte onorat să fie prezent la Iași și mai ales la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și să îi alăture spiritual pe Grigore T. Popa și pe prietenul acestuia, Petre Andrei.  În ceea ce privește cartea lansată, acesta a precizat că și-a propus editarea întregii opere publicistice a lui Grigore T. Popa, în zece volume, pentru ca în final să se realizeze și o monografie. ”Grigore T. Popa provine din Șorănești, astăzi Emil Racoviță, un spațiu care a oferit României foarte mulți academicieni. În ceea ce îl privește putem afirma că l-a însoțit o coerență pe toată durata vieții sale. Cu toate că era foarte atașat de studenții săi, cu care mergea în excursii, aceștia, pentru doi ani de zile cât aveau anatomia cu profesorul Grigore T Popa se transferau la universități din Italia sau Franța. Dacă există posturi de radio în Iași, precum Radio  Moldova, al cărui prim crainic a fost  Petru P. Andrei. astăzi, acest lucru i se datorează lui Grigore T Popa. Cei care se ocupă astăzi de Iași Capitală Culturală ar trebui să aibă în vedere și maniera în care se promova Iașul la București în perioada lui Grigore T. Popa, prin intermediul revistei „Prietenii Iașului”, a precizat Richard Constantinescu în creionarea personalității profesorului.

În ceea ce privește activitatea profesională, Richard Constantinescu a mărturisit că „profesorul Popa a fost curtat de Regele Carol al II-lea și de Iuliu Maniu pentru a fi Ministru al Învățământului, lucru care s-a și întâmplat, pentru o foarte scurtă perioadă”.  Mai mult, acesta a mai adăugat că „Grigore T Popa a fost un democrat convins, care s-a opus falsificării alegerilor din 1946, dar și ambelor regimuri din acea vreme”.

În finalul lansării, Richard Constantinescu a mărturisit că universitatea care îi poartă numele nu îl onorează complet „pentru că nu se poate ca pe site-ul unor universități din America să se regăsească lista completă a lucrărilor lui Grigore T Popa, iar cea pe a cărei frontispiciu se află cea mai verticală persoană a medicinei românești  să nu se regăsească nici una”.

Evenimentul de la UPA a fost organizat în colaborare cu Asociația Revistei „Timpul” și în cadrul manifestărilor organizate în cadrul Galei Oamenii Timpului, ce va avea loc mâine, 13 decembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava