MOPAN Suceava

Desfășurare impresionantă de forțe pentru ediția a opta a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică găzduită de Suceava. 44 de ghizi, 170 de voluntari și toți cei 31 de inspectori școlari sunt doar cîțiva dintre cei care vor încerca să fie atenți la toate detaliile pentru ca totul să iasă foarte bine.
Universitatea „Ștefan Cel Mare” și Inspectoratul Școlar Județean asigură susținerea și organizarea probelor de concurs, iar Societatea Științifică „Cygnus” oferă sprijinul științific. La competiție sunt așteptați să participe peste 300 de concurenți din 37 de țări, reprezentînd 5 continente.
Alături de aceștia, vor fi la Suceava și la Gura Humorului, cele două localități care vor găzdui olimpiada, și alți aproximativ 300 de profesori, organizatori și invitați. Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică se desfășoară între 1 și 11 august. Concursul este structurat pe patru probe. Deși limba oficială a olimpiadei este engleza, subiectele de examen sunt traduse, anterior, de liderii echipelor din fiecare țară în limba nativă a elevilor.
“În conformitate cu programul Olimpiadei, ceremonia de deschidere a evenimentului va avea loc sîmbătă, 2 august, în incinta Cetăţii de Scaun a Sucevei, între orele 20.00-23.00.

Structura probelor şi desfăşurarea acestora pe zile este următoarea:
1. Proba Observaţională – proba de planetariu (partea I, 25 minute, partea a II-a,30 minute – 4 august (9.00-14.00); 2.Proba Teoretică (5 ore), Complexul „Conacul Domnesc” – 5 august (9.00-14.30); 3. Proba Analiza de date (4 ore), Complexul „Conacul Domnesc” – 7 august (10.00-14.00); 4. Proba Observaţională în teren (30 minute), Mănăstirea Dragomima – 8 august (22.00- 3.00); 5. Proba pe echipe (2 ore), Sala de sport, Complexul „Ariniş” Gura Humorului – 9 august (17.00-19.00).
Pentru petrecerea timpului liber, programul manifestării cuprinde, activităţi recreative
şi distractive, vizite şi excursii pe trasee diferite, punîndu-se în valoare potenţialul turistic şi cultural al judeţului Suceava. În 7 august, în Sala Auditorium a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, se vor desfăşura conferinţe pe teme ştiinfice, avînd ca invitaţi personalităţi din domeniu. Festivitatea de premiere se va desfăşura la Universitatea „Ştefan cel Mare”, în 10 august, între orele 20.00-22.00, iar participanţii vor pleca din Suceava în 11 august”, a declarat prof. Gheorghe Lazăr, inspector școlar general IȘJ Suceava.
Participanții la olimpiadă vor lua masa și vor fi cazați la USV, iar profesorii la un hotel din Gura Humorului. Organizatorii promit să fie atenți și la cel mai mici detalii și sunt pregătiți să facă față și cerilor speciale. De pildă, un bucătar de la București vine să pregătească mîncare pentru persoanele aflate la regim sau cele de religie musulmană. Din fericire, și problema finanțării evenimentului a fost rezolvată între timp. Bugetul estimat și trimis spre aprobare încă de anul trecut la Ministerul de Finațe a venit și tîrziu, și mai mic decît era necesar. Așa că organizatorii mai aveau nevoie, pentru ca totul să iasă în condiții optime, de aproximativ 100 de milioane de lei. Soluția salvatoare a venit de la USV.
“Ne bucurăm că, totuşi, în al 12-lea ceas, bugetul a fost aprobat, chiar dacă a fost mult diminuat faţă de calculul iniţial. E adevărat că a fost un memorandum adresat Ministerului de Finanţe care a fost respins şi Ministerul a trebuit să realoce diferite sume de bani pentru a susţine această olimpiadă. Ultimele calcule ne-au arătat că mai e nevoie de bani şi IŞJ a mai făcut un apel ministerului pentru o suplimentare. Aceasta nu a putut fi transmisă către IŞJ şi am preluat noi sarcina respectivelor cheltuieli, peste 100.000 de lei, urmînd ca bugetul universităţii să fie suplimentat ulterior pentru destinaţii speciale cu suma respectivă. Aproximativ 150.000 de lei este suplimentarea făcută, pentru a acoperi toate nevoile”, a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV.
Întrebat de ce toate aceste probleme cu finanțarea din moment ce se știa de anul trecut că Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică va avea loc în România, reprezentantul MEN a răspuns că sunt probleme cu banii, dar s-au găsit soluții și rezultatul final contează. “Acum sunt probleme şi cu altele în ţara noastră, deci am putea spune că acum, la această oră, s-au găsit soluţii, după cum vă spunea şi domnul rector, de a dirija banii pe alte căi. Sunt probleme, trebuie să recunoaştem, dar, întotdeauna, rezultatul contează”, a declarat Elisabeta Ana Naghi, inspector școlar MEN.
Una peste alta, la Suceava va avea loc unul dintre cele mai mari evenimente științifice internaționale ale anului. În orice caz, este prima olimpiadă internațională organizată la Suceava. Și, pentru toate eforturile făcute, organizatorii merită din plin o reușită. Este vorba de IȘJ, USV și Societatea Științifică ”Cygnus”. Acestora li se alătură voluntarii, Consiliul Județean și Primăria Suceava care au suplimentat bugetul de 714.000 de lei alocat de MEN cu cîte 100. 000 de lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava