MOPAN Suceava
Galerie foto13 poze în acest set

Uniunea Polonezilor din România a organizat joi seara, la restaurantul Gloria din Suceava, întâlnirea de Ajun. Evenimentul a fost organizat pentru a respecta unei vechi tradiții poloneze, aceea a împărțirii cu opłatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistice din spațiul bucovinean.


La evenimentul de joi seara au fost prezenţi membri ai comunităţii poloneze din judeţul Suceava, alături de care au fost prezenţi deputatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, dar şi consulul Poloniei în România, acesta venind la Suceava împreună cu soţia sa.

Evenimentul a început cu un spectacol de colinde, după care, soţia consulului Poloniei în România a susţinut un microrecital de vioară, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute violoniste din Polonia. După o scurtă slujbă religioasă şi cuvântul oficialităţilor a avut loc împărţirea cu oplatek (azimă/pâine nedospită). Deputatul Ghervazen Longher a ţinut să le transmită tuturor celor prezenţi că Nașterea Domnului este cea mai frumoasă sărbătoare în familie, în Polonia fiind o zi deosebită, ziua întâlnirilor cu cei apropiați.


„Uniunea Polonezilor din România, respectând o tradiție seculară, preluată de la înaintași, reunește o mare familie pentru a ne împărți cu „opłatek” și a ne transmite urări de sănătate, pace în suflet, iar fericirea și bucuria să ne însoțească de-a lungul Noului An care se apropie”, a spus Ghervazen Longher. Obiceiul de împărțire cu opłatek înainte de începerea Cinei de Ajun își are originea în ritualul împărțirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creștinismului şi s-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia.

Împărțirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubirii și al prieteniei, şi reprezintă un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători și se srvesc mâncăruri de post precum „kutia” (grâu cu mac), pește, colțunași umpluți cu varză și cartofi/colțunași cu mac, mazăre, etc. – în total, 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor.

Polonezii din Suceava au participat joi seara la împărţirea cu oplatek, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava