MOPAN Suceava

Localităţile sucevene vor beneficia de 6,8 milioane de lei de la judeţ pentru echilibrarea bugetelor. Banii provin din TVA şi din cotele defalcate din impozitul pe venit, iar repartizarea lor a fost aprobată astăzi de consilierii judeţeni, cu 24 de voturi pentru, unul împotrivă, al consilierului independent Tiberiu Beldiman, fost PNL, şi o abţinere, a consilierului PNL Constantin Proboteanu. Cei şapte aleşi PDL prezenţi la debutul şedinţei, nu au rămas la vot. Ei au cerut, prin vocea lui Tudor Plăcintă, retragerea proiectului de pe ordinea de zi, motivînd că sînt necesare discuţii punctuale, la fiecare primărie în parte. În acelaşi timp, Tudor Plăcintă a acuzat formula neechitabilă stabilită de executivul judeţean pentru împărţirea fondurilor. În replică, şeful PSD al administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, consideră că gestul pedeliştilor este unul neavenit, în condiţiile în care repartizarea banilor s-a făcut conform legii, în Comisia de Buget-Finanţe, acolo unde PDL este reprezentat de Sorina Barbu. El a mai spus că la repartizarea sumelor s-a ţinut cont de nevoile de la nivelul localităţilor, dar şi de modul în care acestea şi-au achitat contribuţia la Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor.

Disputele dintre reprezentanţii PDL şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, au început după ce consilierul Tudor Plăcintă a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi aprobarea lui într-io altă şedinţă deoarece democrat liberalii nu au fost consultaţi cu privire la modul în care trebuie împărţite fondurile către primării. „Având în vedere că de la începutul mandatului am fost obişnuiţi ca aproape de fiecare dată să fie consultate toate grupurile din Consiliul Judeţean cu privire la hotărârile importante care se iau, de această dată grupul PDL nu a fost consultat cu privire la hotărârile cuprinse în prezenta şedinţă”, a spus Plăcintă. El a precizat că din acest motiv propune ca proiectul de rectificare a bugetelor localităţilor să fie retras pentru a se discuta punctual despre fiecare primărie în parte. Tudor Plăcintă a precizat că în caz contrar consilierii PDL vor părăsi şedinţa. În replică la afirmaţiile consilierului PDL, şeful administraţiei judeţene a arătat că democrat liberalii au fost consultaţi cu privire la modul de împărţire a banilor în şedinţa comisiei de buget a Consiliului Judeţean, acolo unde acest partid este reprezentat de consilierul Sorina Barbu.

„Vreau să spun că toate autorităţile publice locale aşteaptă decizia de astăzi. Nu mâine, nu poimâine. Una peste alta, Suceava primeşte la nivel de localităţi circa 180 de miliarde de lei vechi, din care 68 miliarde de lei vor fi împărţite de Consiliul Judeţean în urma unor discuţii care au avut deja loc. Şi dacă nici în comisia de buget nu mai putem purta discuţii despre finanţe, bănuiesc că la comisia de silvicultură chiar nu are sens să vorbim”, a spus Nechifor. El le-a transmis consilierilor PDL că nu a putut discuta cu liderul lor, Vasile Ilie, deoarece acesta a lipsit de la şedinţa de ieri, însă în comisia de buget au fost luate în calcul propunerile consilierului PDL Sorina Barbu.

Răspunsul preşedintelui CJ Suceava nu i-a mulţumit pe democrat liberali, Tudor Plăcintă afirmând că PDL vrea discuţii pentru fiecare localitate în parte, iar un alt consilier PDL, Dan Dascălu, a acuzat modul inechitabil în care au fost împărţite fondurilor. Dascălu a dat ca exemplu zona Fălticeni, precizând că sunt localităţi, cum ar fi Baia, care nu primeşte nici un leu de la Consiliul Judeţean. Din acest moment, între Cătălin Nechifor şi cei doi consilieri PDL a început un schimb de replici cu privire la oportunitatea retragerii acestui proiect. La un moment dat, consilierul PSD, Dan Ioan Cuşnir, a ţinut să-i transmit lui Tudor Plăcintă că dacă ar fi vrut să discute despre modul în care se împart banii avea posibilitatea să participe şi el la şedinţa comisiei de buget.

În cele din urmă, la solicitarea lui Cătălin Nechifor s-a votat propunerea democrat liberalilor de a scoate de pe ordinea de zi proiectul pentru rectificarea bugetelor locale, aceasta fiind respinsă cu 26 de voturi împotrivă, şapte voturi pentru şi o abţinere. În aceste condiţii, toţi cei şapte consilieri PDL au părăsit sala de şedinţe.

După plecarea democrat liberalilor, proiectul pentru rectificarea bugetelor localităţilor a fost aprobat cu 24 de voturi pentru, un vot împotrivă, dat de fostul consilier liberal, actual independent, Tiberiu Beldiman, şi cu o abţinere, a consilierului PNL Constantin Proboteanu.

În baza hotărârii aprobate ieri, comunele sucevene vor primi peste 3,8 milioane de lei, oraşele aproximativ 1,6 milioane, iar municipiile vor primi peste 1,3 milioane de lei. Trebuie spus că în urma repartizării de către Consiliul Judeţean a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, 20 de primării sucevene nu au priit nici un leu, fiind vorba de Adâncata, Baia, Botoşana, Buneşti, Cârlibaba, Dolheşti, Horodnic de Jos, Horodniceni, Ilişeşti, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirnei, Moara, Moldoviţa, Păltinoasa, Pătrăuţi, Rădăşeni, Satu Mare, Slatina, Straja şi Vultureşti. Aceste primării vor primi în schimb bani din repartizarea Finanţelor sucevene.

După aprobarea acestei hotărâri, Cătălin Nechifor, a spus că la împărţirea fondurilor s-a ţinut cont atât de solicitările primăriilor, cât şi de fondurile care vor fi alocate de Finanţe. „Vreau să dau câteva exemple pentru că erau supăraţi colegii noştri. Nu am dat bani pentru că nu s-au cerut. La Baia nu a cerut primarul. Apoi, primarul de la Botoşana a cerut 32.000 de lei şi primeşte de la Finanţe 67.000 de lei. Deci dublu cât a cerut. Şi atunci cât să-i dau, dacă deja are dublu cât are nevoie? Apoi, la Cârlibaba domnul primar nu a cerut nimic şi primeşte de la Finanţe 23.000 de lei. Şi mai mult, primarii din Dolheşti, Horodnic de Jos, Satu Mare şi Slatina nu au cerut nimic. Deci am ţinut cont de toate aceste lucruri”, a explicat Nechifor. El a subliniat că toate deciziile cu privire la modul de alocare a banilor sunt foarte bine fundamentate. Pe de altă parte Cătălin Nechifor a arătat că la împărţirea fondurilor s-a ţinut cont şi respectarea de către primării a obligaţiilor de a achita contribuţiile pentru proiectul Sistemul de management Integrat al Deşeurilor. Preşedintele CJ Suceava a explicat că în momentul de faţă primăriile mai au restanţe de 40 de milioane de lei la plata acestor contribuţii. „Ştiţi că lucrăm la acele gropi de la Pojorâta şi Moara, care însă nu sunt gata din cauza faptului că unii primari nu înţeleg lucrul acesta. Unii primari nu înţeleg că dacă nu pun banii nu putem finaliza lucrările oricât de mult am vrea noi”, a spus Nechifor, care a mai adăugat că în situaţia în care primăriile vor continua să ignore această obligaţie, alocările de la Consiliul Judeţean pentru primării va fi zero. Legat de acest subiect, Cătălin Nechifor a ţinut să dea ca exemplu pozitiv primăria din Vatra Dornei, despre care a spus că deşi se confruntă cu probleme financiare şi-a plătit o parte din contribuţia pentru proiectul de gestionare a deşeurilor. „La Adâncata de exemplu, am dat anul acesta în februarie sau martie o sumă de trei miliarde. Ştiţi cât a plătit la SMID? Nimic. Aici e diferenţa între localităţi care au plătit şi cele care nu au plătit”, a mai spus preşedintele CJ Suceava. El a ţinut să le atragă atenţia primarilor că treuie să plătească aceste contribuţii, în caz contrar existând riscul ca proeictul de gestionare a deşeurilor să nu fie finalizat până la sfârşitul anului viitor.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava