Concert pascal
MOPAN Suceava

Peste 30 de cercetători din ţară şi din străinătate participă la simpozionul „De la simboluri la semne”. Singura de acest fel din România, întrunirea ştiinţifică adună la Suceava, timp de patru zile, cîţiva dintre cei mai buni specialişti din lume.
Muzeul Bucovinei în parteneriat cu Institutul de Arheologie Iaşi organizează, de astăzi pînă pe 5 septembrie 2014 Simpozionul Internaţional “FROM SYMBOLS TO SIGNS”. La eveniment sunt prezenţi cercetători de la institute de cercetare, universităţi şi muzee din S.U.A., Macedonia, Germania, Ucraina, Italia şi România.

“Acest simpozion internaţional, organizat der Muzeul Bucovinei şi Institutul de Arheologie Iaşi, este unic în regiune avînd în vedere că avem o participare internaţională din SUS, Italia, Germania şi e dedicat comlexului simbolului şi a semnuluicare este şi în antichitate, dar mai degrabă în preistorie, o categorie foarte importantă astfel încît noi suntem foarte bucuroşi că avem aici o colaborare foarte strînsă cu instituţiile de la Suceava, mai ales cu Muzeul, şi putem să ne manifestăm aici, în centrul Bucovinei”, a declarat prof. dr. Alexander Rubel, directoru Institutului de Arheologie Iaşi. Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, a arătat că instituţia pe care o conduce are anul acesta onoarea a de fi co-organizator al unui simpozion, singurul de acest fel din România, dedicat simbolisticii preistorice şi antice, simpozion care adună specialişti din mai multe ţări. „Între invitaţi se află şi directorul Muzeului de Arhimitologie de la Roma, sigur, secţia de mitologie preistorică. Este o preocupare ceva mai largă la nivel internaţional, simbolurile vor preocupa multă vreme lumea.Colaborarea cu Institutul de Arheologie din Iaşi este datorată, în principal, Magdei Lazarovici şi lui Gheorghe Lazarovici, cei care au iniţiat acest simpozion acum mai bine de 9 ani. Sperăm că aceste zile dedicate acestui subiect vor fi de bun augur la Suceava. Noi încercăm să permanentizăm aici această manifestare din mai multe considerente. Suntem o zonă cu monumente UNESCO. Aşa cum spuneam, simpozionul încearcă să urce din punct de vedere cronologic, anul acesta preistorie şi istorie antică, poate din 2015 istorie medievală. Ori, discutînd despre istorie medievală, unde mai bine decît în Bucovina” , a declarat Ursu. „Tema din anul acesta a dezbaterii este legată despre trecerea de la simbol la semn. Urmează în aceste zile să dezbatem această legătură între simbol şi semn, pentru că prin semne se ajunge la scrierile vechi şi dacă nu am studia această legătură tăbliţele de la Tărtăria ar rămîne în continuare o problemă. Se discută în aceste zile despre tron, despre invocarea divinităţii, Marea Mamă, relaţia dintre simbol şi şarpe, etc”, a explicat prof. dr. Gheorghe Lazarovici, de la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu.

În program a fost prevăzută şi lansarea a două volume arheologice, dar poate fi vizionată şi o expoziţie ce cuprinde 19 lucrări realizate de artistul american Christian Castle. “În cadrul simpozionului nostru, vor fi prezentate, de asemenea, două volume, „Sub semnul Pământului Mamă – Rădăcini preistorice ale unor tradiţii româneşti şi sud-est europene”, autor Adrian Porociuc, şi “Fifty Years of Tartaria Excavasion. Festschrift in Honor of Gheorghe Lazarovici on the occasion of his 73rd Birthday”, autor Joan Marler. Pe lîngă aceasta, avem fericita ocazie de a avea alături de noi un artist plastic care a fost foarte entuziasmat de valorile simbolice ale culturii Cucuteni şi pre-Cucuteni, Christian Castle, care şi-a dedicat o mare parte din activitatea din ultimii ani acestui domeniu”, a completat dr. Cornelia Magda Lazarovici, de la Institutul de Aheologie din Iaşi.

Ediţia din acest an îi este dedicată memoriei lui Klaus Schmidt, iar lucrările, care se desfăşoară la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, au fost dechise azi dimineaţă. Arheologul Klaus Schmidt, care a condus săpăturile de la Göbekli Tepe din sud-estul Turciei, a murit în luna iulie a acestuia an, la vârsta de 61 ani. Göbekli Tepe este un sanctuar Neolitic ridicat pe o creastă de munte din sud-estul Anatoliei. Este cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om. Complexul a fost descoperit de arheologul german Klaus Schmidt. Cel mai probabil, sanctuarul a fost construit de către vânători-culegători în cursul mileniului al X-lea î.Hr. însă semnificaţiile şi simbolurile acestor rine rămân un mister, chiar dacă cercetătorii au încercat din răsputeri să le descifreze.

Simpozion „De la simboluri la semne”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava