MOPAN Suceava
  • Hotărârea de Guvern care aprobă Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 54/2015
  • Tichetele de masă electronice nu au fost încă puse în circulație
  • Emiterea cardurilor de masă va fi posibilă doar după elaborarea normelor de autorizare și autorizarea propriu-zisă a companiilor emitente de către Ministrul Finanțelor Publice

Compania Sodexo, jucător de top pe piaţa românească a tichetelor, va emite, începând cu anul acesta, tichete de masă în format electronic, după ce compania va fi autorizată pentru această activitate de către Ministerul Finanțelor Publice.

Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 54/2015, însă tichetele de masă în format electronic nu au fost încă puse în circulație. Angajatorii și angajații vor putea opta pentru tichetele de masă în format card numai după ce sunt parcurse următoarele etape:

  • Elaborarea criteriilor de autorizare a unităților emitente de tichete de masă în format card;
  • Evaluarea și autorizarea propriu-zisă a companiilor care doresc să emită tichete pe acest tip de suport de către Ministerul Finanțelor Publice, care rămâne autoritatea de control, asigurând stabilitatea sistemului de tichete de masă.

„Voucherele de masă în format electronic ajută la modernizarea sistemului de tichete valorice din România, oferindu-le companiilor și angajaților acestora acces la cele mai noi tehnologii și, în același timp, posibilitatea de a alege soluția optimă pentru fiecare,” declară Jean Istasse, CEO Sodexo România.

„La nivel global, grupul Sodexo emite 65%-70% din volumele sale pe carduri și ne așteptăm ca tichetele de masă în format electronic să se bucure de succes și în România. Sodexo face astfel toate demersurile pentru a oferi în continuare cea mai mare rețea de afiliere atât pentru tichetele de masă pe suport de hârtie, cât și pentru cele emise pe card.”

Compania Sodexo a realizat un Ghid de utilizare a Tichetelor de Masă în Format Electronic util pentru angajatorii și angajații care doresc să adere la noul format de tichete emise pe card:.

Principii generale privind tichetele de masă în format electronic:

  1. Tichetele de masă electronice sunt carduri dedicate exclusiv alocației individuale de hrană a angajaților;
  2. Angajatorii pot opta fie pentru acordarea tichetelor de masă pe hârtie, fie pe suport card;
  3. Tichetele de masă pe card vor putea fi utilizate numai în acele unități de alimentație publică echipate să accepte carduri și care au contracte încheiate cu unitățile emitente. Sodexo va face toate eforturile pentru a oferi cea mai mare rețea de afiliere pentru tichetele de masă indiferent de suportul pe care sunt emise, așa cum a reușit în ultimii 16 de ani de când emite în România;
  4. Cardurile pe care vor fi virate sumele aferente tichetelor de masă nu sunt carduri bancare;
  5. Nu este permisă alimentarea cardului de tichete de masă cu alte sume;
  6. Nu este permisă retragerea de numerar de pe cardurile de tichete de masă;
  7. Sumele cu care sunt alimentate cardurile de masă vor avea aceeași perioadă de validitate ca și tichetele de masă pe suport hârtie. Concret: un tichet de masă emis până la 31 octombrie a unui an calendaristic poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului de emitere, în timp ce un tichet de masă emis începând cu 1 noiembrie a unui an poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor emiterii;
  8. Valoarea nominală a tichetelor de masă  indiferent de suport este în prezent de 9,35 lei. Această valoare este revizită periodic de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Principii și reguli pentru angajați privind tichetele de masă în format electronic

  1. 1.       Sumele disponibile pe cardurile de tichete de masă ale angajaților:
  • Angajatorii sunt obligați să înștiințeze lunar salariații cu privire la data alimentării și valoarea tichetelor de masă transferate pe cardul de tichete;
  • Angajații vor folosi tichetele de masă electronice în conformitate cu contractul pe care unitatea emitentă îl încheie cu angajatorul.
  1. 2.       Niciun cost suplimentar pentru angajați:
  • Toate costurile cu tichetele de masă în format electronic vor fi suportate de către angajatori;
  1. 3.       Efecturarea plății cu tichete de masă în format electronic:
  • La momentul achitării alimentelor în unitățile alimentare, cardurile de masă vor fi debitate cu valoarea integrală a produselor cumpărate.

Principii și reguli pentru angajatori privind acordarea tichetelor de masă în format electronic

  1. Procesul de comandă:
  • Procesul de comandă a tichetelor de masă rămâne același indiferent de suport pe hârtie sau în format electronic;
  • Noutatea normelor de aplicare se refera la numarul de tichete valorice, indiferent de suportul pe care sunt emise, la care are dreptul într-o lună un angajat care lucrează în ture sau pentru situatia in care timpul de lucru depășește 8 ore/zi. Numarul de tichete se calculează adunând numărul de ore lucrate și împărțind această sumă la 8;
  • Angajatorii pot acorda tichete de masă doar pentru zilele lucrate și numai în limita valorii nominale aprobată prin lege.
  1. Cine poate primi tichete de masă pe suport card:
  • Angajatorii vor stabili împreună cu sindicatele sau cu reprezentanții salariaților, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea tichetelor de masă și suportul pe care vor fi emise, precum și:
  • Numărul salariaților din unitate care pot primi lunar tichete de masă;
  • Valoarea nominală a tichetului de masă, în limită celei prevăzute de lege, ținând seamă de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
  • Numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se oferă tichete de masă salariaților;
  • Criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă.
  1. Plata tichetelor de masă pe suport card către emitenți:
  • Angajatorii vor plăti în avans sumele aferente tichetelor de masă electronice către unitățile emitente;

Sodexo în România

Din 1998, Grupul Sodexo în România, care numără astăzi 630 de angajați, oferă Soluții cuprinzătoare pentru Calitatea Vieții:

–              Beneficii pentru Angajați:

–              Programe de Incentivare

–              Beneficii Publice

–              Servicii de alimentatie/catering

–              Managementul facilitatilor

Sodexo, lider mondial în Servicii pentru Calitatea Vietii.

Compania Sodexo, al 18-lea angajator mondial a fost înființată de către Pierre Bellon în 1966 in Marsilia, Franţa şi este astăzi lider mondial în Soluții pentru Calitatea Vieții de Zi cu Zi.

Grupul operează în 80 de ţări cu 419.000 de angajați care împărtăşesc aceeaşi pasiune de a oferi servicii.

Avem încrederea că o bună calitate a vieţii sporeşte satisfacţia şi motivaţia indivizilor, jucând astfel un rol important în performanţa organizaţiilor care sunt partenerii noştri strategici.

Sodexo în lume – Cifre cheie

• 18  miliarde euro cifră de afaceri

• 419.000 angajați

• 80 țări

• 32.700 puncte de lucru

• 75 milioane beneficiari zilnic

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava