MOPAN Suceava

–    UniCredit Țiriac Bank a continuat să finanțeze activ economia reală și a menținut abordarea de business centrată pe client
–    Astfel, creditele pentru IMM-uri au crescut cu 9,5%, cele pentru companii cu 7,1% în primele 9 luni din 2014. Soldul utilizărilor de credite de către beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 22% în intervalul septembrie 2013 – septembrie 2014
–    UniCredit Țiriac Bank continuă să administreze prudent riscurile efective și potențiale aferente calității portofoliului său de credite

UniCredit Țiriac Bank a înregistrat un profit net consolidat după interesul minoritar de 141,6 milioane lei (31,8 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2014.
Veniturile operaționale consolidate s-au plasat la un nivel consistent – de 1,16 miliarde lei (261 milioane euro) – similar celui înregistrat în primele 9 luni din 2013. Banca a dovedit astfel o capacitate robustă de a genera venituri și o bună rezistență la evoluțiile de piață, în pofida subțierii semnificative a marjelor de dobândă în ultimul an, care a fost parțial contracarată prin poziționarea mai puternică pe zone de business cu potențial ridicat.
Cheltuielile operaționale au atins nivelul de 585,3 milioane lei (131,6 milioane euro), în condițiile în care banca a continuat să controleze atent costurile. În consecință, UniCredit Țiriac Bank a obținut un profit operațional confortabil, de 575,7 milioane lei (129,4 milioane euro). Provizioanele pentru credite au ajuns la 376,1 milioane lei (84,5 milioane euro) după primele nouă luni ale acestui an. Banca a continuat să monitorizeze atent riscurile efective și potentiale, reflectându-le adecvat în nivelul de provizionare.
Indicatorii financiari ai UniCredit Țiriac Bank, calculati după interesul minoritar, relevă o poziție echilibrată: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 6,3% în primele nouă luni din 2014, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,7%. Raportul între costuri și venituri s-a situat la un nivel echilibrat de 50%.

UniCredit Leasing, liderul pieței locale de leasing financiar, a acor¬dat în primele nouă luni din 2014 finanțări pentru achiziția de autovehicule și echipamente în valoare de 925 milioane lei (208 milioane euro), în creștere cu aprox 20% față de același interval al anului trecut. Volumul activelor totale a crescut usor, până la 2,87 miliarde lei (650 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2014.

“Ne îndreptăm spre încheierea unui an plin, cu activitate efervescentă, dar nu mai puțin dificil pentru sectorul financiar decât precedentul. Suntem aproape de finalizarea procesului de integrare a clienților Corporate preluați de la RBS România, care a necesitat o mobilizare importantă a eforturilor noastre, dar care decurge lin și ne va ajuta să ne poziționăm mai puternic pe una dintre primele poziții în această zonă, cu soluții personalizate și consultanță specializată. Mizăm mai mult ca niciodată pe fondurile europene, în condițiile în care anii 2014 și 2015 sunt critici pentru reușita marilor proiecte și pentru nivelul absorbției în România. La nivelul pieței în ansamblu, facem eforturi în continuare pentru a ne plia pe cererea solvabilă, care rămâne la un nivel scăzut în pofida dobânzilor la minimum istoric”, a spus Răsvan Radu, Country Chairman UniCredit în România și CEO al UniCredit Țiriac Bank.

Volumul activelor consolidate la 30 septembrie 2014 a totalizat 28,9 miliarde lei (6,55 miliarde euro). Portofoliul de credite a ajuns la un volum de 22,2 miliarde lei (23,7 miliarde lei incluzând creditele externalizate), susținut de creșterea cu 9,5% a finanțărilor acordate IMM-urilor și cu 7,1% a creditelor acordate companiilor în intervalul decembrie 2013 – septembrie 2014.

Banca își menține orientarea către segmentul IMM și spre co-finanțarea proiectelor cu bani europeni. Pentru IMM-uri, UniCredit Țiriac Bank a implementat măsuri de aprobare rapidă a facilităților de credit și de eficientizare operațională a fluxurilor interne, reflectate în scurtarea timpului de răspuns și în general într-o mai bună deservire a clienților.

Segmentul de fonduri europene a afișat de asemenea o evoluție remarcabilă, în condițiile în care volumul aprobărilor de facilități destinate acestui segment a înregistrat în primele nouă luni ale anului o valoare ce depășește nivelul întregului an 2013. De asemenea, valoarea soldului utilizărilor creditelor de către beneficiarii de fonduri europene a crescut cu 22% în intervalul septembrie 2013 –  septembrie 2014 (respectiv cu 16% în primele nouă luni din 2014). Din total, aproximativ o treime reprezintă finanțări în domeniul agricol, ceea ce confirmă implicarea UniCredit Tiriac Bank în susținerea acestui segment strategic al economiei românești.
Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 12,6 miliarde lei (2,9 miliarde euro). În contextul scăderii dobânzilor de referință la nivel de piață, s-a observat o creștere a apetitului pentru optiuni de economisire și investiții cu randament mai ridicat. Soldul plasamentelor în fonduri de investiții prin intermediul UniCredit Țiriac Bank a crescut cu 134%, de la 159,5 milioane lei (35,7 milioane euro) la 30 septembrie 2013, până la 373,9 milioane lei (84,8 milioane euro) la 30 septembrie 2014.
Banca dispune de lichiditate confortabila, atât din atragerea de resurse la nivel local, cât și din liniile de finanțare puse la dispozitie de grup și de instituțiile financiare internaționale.
UniCredit Țiriac Bank avea la septembrie 2014 un număr de 184 de sucursale, în timp ce numărul angajaților grupului UniCredit Țiriac a ajuns la 3.378.
Rezultatele sunt prezentate în baza situatiilor financiare consolidate pentru grupul UniCredit Țiriac – care include UniCredit Tiriac Bank SA și filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN SA, UniCredit Leasing Romțnia SA, UniCredit Leasing Corporation IFN SA, ALLIB Leasing SRL, Debo Leasing IFN SA și UniCredit Insurance Broker SRL – întocmite în conformitate cu IFRS adoptat de UE și aplicabil instituțiilor de credit din România.

Despre UniCredit Țiriac Bank

UniCredit Țiriac Bank este parte a UniCredit, grupul financiar european cu rețeaua cea mai extinsă din Europa Centrală și de Est. În România, UniCredit Țiriac Bank este una dintre principalele instituții financiare, oferind servicii și produse de înaltă calitate pentru cei aproximativ 580.000 de clienți activi, prin intermediul a 184 sucursale. Banca își propune să mențină permanent clientul în centrul activităților sale, să fie un partener cu care se lucrează ușor și să fie o parte activă a comunităților în care își desfășoară activitatea.
Grupul UniCredit este prezent pe piața din România prin intermediul următoarelor companii: UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Consumer Financing (UCFIN), UniCredit Leasing Corporation (UCLC), UniCredit Insurance Broker, Unicredit Leasing Fleet Management, Unicredit Leasing România, Allib ROM, Debo Leasing, UCTAM, Pioneer Asset Management și UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

*În conformitate cu situațiile financiare individuale întocmite de UniCredit Țiriac Bank la 30.09.2014, banca a  înregistrat venituri operaționale totale de 980,5 milioane lei (220,4 milioane euro), în scădere cu 4,7% față de perioada similară a anului trecut. În același timp, cheltuielile operaționale au crescut cu 3,9%, până la 511,8 milioane lei (115 milioane euro), iar profitul operațional s-a plasat la 468,7 milioane lei (105,4 milioane euro), în scădere cu 12,7% față de intervalul similar din anul precedent. Profitul net al băncii a atins 119,3 milioane lei, în scădere cu 44,2% față de primele 9 luni din 2013. Raportul între costuri și venituri a fost de 52,2%, în creștere cu 4,3 puncte procentuale față de perioada similară a anului anterior.
Banca a dovedit o rezistență ridicată la mediul economic advers – și la potențialele scenarii de deteriorare a acestuia în anii următori – fapt reliefat și de rezultatele bune afișate la nivelul grupului în cadrul evaluării calității activelor (AQR), realizată de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Acestea confirmă faptul că grupul UniCredit este foarte solid și are o poziție de capital puternică, plasându-se semnificativ peste toate pragurile stabilite.
În plan local, banca UniCredit Țiriac a înregistrat la nivel individual o solvabilitate de 13,4% la 30 septembrie 2014, confortabil pentru pragurile reglementate și recomandate.

Pentru primele 9 luni ale acestui an, costul anualizat al riscului a fost 2,62%, iar rata creditelor neperformante (credite cu restanțe mai mari de 90 de zile și/sau pentru care s-au inițiat proceduri judiciare) a fost 22,16%. Considerând doar creditele  cu restante mai mari de 90 de zile în total portofoliu, rata a fost 10,48%.

Volumul activelor băncii a totalizat 25,2 miliarde lei (5,7 miliarde euro) la 30 septembrie 2014, în scădere cu 8,2% față de 31 decembrie 2013. Volumul creditelor a ajuns la 18,2 miliarde lei (4,1 miliarde euro) la 30 septembrie 2014, în creștere cu 3,7% față de finalul anului trecut. Depozitele clientilor au ajuns la 13 miliarde lei (2,9 miliarde euro), în scădere cu 14,5% față de 31 decembrie 2013. Raportul între creditele și depozitele băncii la nivel individual s-a plasat la 140,5%.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava