Concert pascal
MOPAN Suceava

Casa de Cultură a Studenților are director. Numit prin ordin al Ministrului Educației, Valentin Ianoș va continua demersurile pentru funcționarea casei. Printre altele, se dorește înființarea unei stagiuni de muzică clasică și a uneia de artă teatrală. Deocamdată, sediul va fi la USV.

Casa de Cultură a Studenților din municipiul Suceava a fost înființată prin hotărîre de Guvern în 30 aprilie. Proiectul prevede înfiinţarea sub coordonarea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a Casei de Cultură a Studenţilor, instituţie publică care are drept scop susţinerea participării comunităţii academice la acţiunile de afirmare a culturii naţionale şi recunoaşterea acesteia în cultura europeană. Finanţarea va fi asigurată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. Este singura din cele 15 Case ale studenților din țară care are un astfel de tip de management, restul fiind în subordinea Ministerului Tineretului.

” Pentru perioada pînă la finalizarea concursului pe post, soluția legală și unanim acceptată în România este delegarea de către ministru a unui director interimar. În acest sens, cei doi miniștri ai Ministerului Educației au emis un ordin pentru numirea temporară a domnului Valentin Ianoș în funcția de director al Casei de Cultură a Studenţilor pe termen de maxim 6 luni sau pînă la finalizarea concursului pe post”, a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV.

Valentin Ianoș este profesor de pian la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, instituție pe care o și conduce din postura de director adjunct. Ne-a declarat că fiind doar temporar numit în funcția de conducere de la Casa Studenților, legea îi permite să o poată păstra și pe cea de la Colegiu. În acest sens, spune că a primit undă verde de la juristul IȘJ și chiar și numirea prin ordin al ministrului Educației poate fi considerat același lucru. Domnul Ianoș a mai spus că se va prezenta la concursul pentru șefia Casei și că, dacă îl va lua, va opta pentru această funcție. De altfel, el are planuri mari pentru Casa de Cultură a Studenților și speră să se bucure de sprijinul autorităților locale și județene, dar și de fonduri suficiente de la Ministerul Educației.

”Vom încerca să demarăm înființarea Casei de Cultură a Studenților. Deocamdată, această instituție nu are un sediu propriu, conducerea USV ne-a asigurat un spațiu lîngă Auditorium Joseph Schmidt pe care îl vom amenaja și care va fi utilat pentru a ne putea desfășura activitatea în bune condiții. Este o soluție de moment, o soluție provizorie, urmînd ca, în viitor, cu ajutorul autorităților, să reușim să obținem un spațiu undeva în oraș sau construirea unei Case de Cultură a Studenților în viitorul campus universitar de la Moara. Ne-am propus să continuăm proiectele deja începute, este vorba de Ansamblul Folcloric Arcanul, care anul acesta a împlinit 50 de ani de activitate, și de Teatrul Fabulinus care, deşi este o formaţie tînără, are deja numeroase premii. Dorim să înfiinţăm şi să dezvoltăm şi alte activităţi, cum ar fi:trupe de muzică uşoară, de muzică folk, de divertisment, un cor studenţesc, grupuri vocale, dansuri moderne şi sportive, dar şi ateliere de lucru care să contribuie la dezvoltarea extracurriculară a studenţilor: atelier de artă fotografică, un club de turism şi altele. Ne dorim să colaborăm, în acelaşi timp, în parteneriat cu licee şi case de cultură studenţeşti din ţară şi chiar din străinătate. Un proiect mai vechi al meu ar fi înfiinţarea unei stagiuni de muzică clasică şi a unei stagiuni de artă teatrală. Ne propunem să înfiinţăm o revistă studenţească şi să coordonăm postul de radio USV care deja există, să organizăm activităţi sportive, recreative şi turistice şi nu numai. După cum puteţi observa, propuneri sunt şi pot fi mult mai elaborate, dar acest lucru depinde în mod esenţial de finanţarea acordată de Minister, evident”, a declarat Valentin Ianoş.

La Casa de Cultură a Studenților mai lucrează acum 2 contabili, numiți pe post cu cîte o jumătate de normă, pînă la organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor. Tot prin concurs vor fi aleși și cei 8 referenți de specialitate care vor activa la compartimentul cultural, artistic și sportiv. Acum se negociază bugetul pentru ultimele două luni din 2014, dar și cel pentru anul viitor. Potrivit rectorului Valentin Popa, pentru o bună funcționare, Casa de Cultură a Studențior ar avea nevoie în 2015 de 1, 5 milioane de lei, din care 300 de mii de lei ar fi asigurate de USV din venituri proprii. Cît despre sediu, speranțele sunt că acesta va fi în campusul II, de la Moara. Pentru realizarea campusului, conducerea USV lucrează la un proiect integrat, de mare valoare, care să implice Primăriile Suceava și Moara, dar și Consiliul Județean. Se speră în atragerea de fonduri din mai multe surse, inclusiv europene, prin mai multe axe și programe, după cum a declarat rectorul Valentin Popa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava