MOPAN Suceava

Imaginati-va situatia, destul de probabila, in care conducerea firmei ia decizia sa faca o sponsorizare. Poate ca doreste obtinerea anumitor deduceri la plata impozitului pe profit, poate ca doreste imbunatatirea imaginii publice a firmei… Nu va intereseaza motivatiile care stau la baza acestei decizii.

Pe dvs., contabilul, va intereseaza doar ca niste bani ies din firma si ca miscarea lor trebuie inregistrata corect, in deplina concordanta cu prevederile Legii 32/1994 si ale Codului fiscal. Pentru dvs., cheltuiala cu respectiva sponsorizare este o cheltuiala ca oricare alta.

Stiti sa gestionati corect, din punct de vedere contabil, o sponsorizare?
Stiti exact in ce proportie cheltuiala respectiva este deductibila?
Stiti care sunt sponsorizarile interzise?

Adevarul este ca, in practica, sponsorizarea se dovedeste a fi o chestiune extrem de sensibila si asta in primul rand datorita faptului ca ea diminueaza impozitul pe profit datorat. Astfel, cheltuiala cu sponsorizarea este deductibila la calculul impozitului pe profit, cu doua conditii:
a) sa fie in limita a 3‰ din cifra de afaceri
b) sa nu depaseasca 20% din impozitul pe profit datorat.

“Sensibilitatile” sunt insa mult mai multe si toate va pot afecta corectitudinea inregistrarilor contabile si, implicit, va pot crea necazuri cu Fiscul.

In temeiul Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu cele ale ‘Titlului II – impozitul pe profit’ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, oamenii de afaceri/firmele ar putea redirectiona 20% respectiv 3 la mie din impozitul pe profitul datorat Statului

20% din impozitul pe profit al companiilor poate fi redirecţionat pentru cauzele nobile.

Pentru a putea fi dedusa din impozitul pe profit aferent anului fiscal 2012, suma redirecţionată nu poate fi mai mare de 3 la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie.

Acelasi lucru se aplica pentru un contract de sponsorizare semnat in oricare din lunile: martie, iunie, septembrie. Astfel suma transferata in oricare din lunile amintite se recupereaza in luna imediat urmatoare, scazandu-se din suma care trebuia platita in mod normal la stat.

Procedura prin care firmele pot redirecţiona o parte din impozitul lor pe profit constă în semnarea unui contract de sponsorizare cu ONG-ul care reprezintă cauza pe care managerii şi antreprenorii vor să o susţină.

 

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava