MOPAN Suceava

Pe 18 noiembrie 2016 se celebrează a 9-a Zi Europeană a Informării despre Antibiotice, un eveniment anual desfăşurat sub coordonarea Centrului European pentru Controlul Bolilor, ţintind rezistenţa la antimicrobiene inamic al sănătăţii publice mondiale. România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. La capitolul rezistenţă, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune. Desfăşurată sub sloganul “Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudenţă, igienă riguroasă în spitale!”, tema campaniei este: “Dezvoltarea multi-rezistenţei la bacterii – ameninţare gravă pentru siguranţa & viaţa pacienţilor”.

Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, se urmăresc: conştientizarea specialiştilor privind amplificarea multirezistenţei în urma abuzului de antibiotice: importante bacterii Gram-negative ajung progresiv insensibile la toate antibioticele curent disponibile; conştientizarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa: aprofundarea cunoştinţelor privind afecţiunile-ţintă pentru antibiotice şi evitarea recurgerii necontrolate la antimicrobiene.

Pentru a marca acest eveniment, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, va desfaşura mai multe activităţi. Între acestea, distribuire și afisaj de postere, pliante, la cabinetele medicilor de familie, cabinetele medicale scolare și un atelier de lucru cu asistenții medicali comunitari.

Ultimul studiu făcut arată că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia. La capitolul rezistenţă, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune. Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au declarat că între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi. Cifra este echivalentă cu populaţia a mai mult de trei oraşe mari din România, la un loc, au mai precizat specialiştii. Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe reţete necompensate sau chiar fără prescripţie. Din întregul consum, jumătate nu este justificat medical, mai susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Specialiştii consideră că acest consum excesiv este generat în primul rând de pacient, apoi de distribuitor şi prescriptor.

Datele vin în contextul în care, luni, Ministerul Sănătăţii va lansa o campanie de informare a publicului cu privire la consumul de antibiotice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava