MOPAN Suceava

Uniunea Polonezilor din România și Parohia Romano-Catolică „Sf. Ana” din Pleșa au plăcerea să vă informeze că pe 24 iulie 2016, în ziua hramului bisericii din localitate, vor avea loc manifestările prilejuite de împlinirea a 180 de ani de la înființarea localității Pleșa care este un  pitoresc sat polonez din Bucovina românească.

Călătoria înaintașilor munteni polonezi, care astăzi este definită în literatura de specialitate ca fiind munteni din Czadca, regiune situată la granița dintre Silezia și Małopolska, a început de veacuri, mai întâi în Czadca, apoi în împrejurimile Cernăuțiului, pentru a se încheia pentru locuitorii din Pleșa acum 180 de ani, în Bucovina românească.

Această îndelungată migrație nu a afectat în nici un fel sentimentul identității muntenilor din Czadca, mândri de rădăcinile lor poloneze care sunt cultivate până astăzi cu mare grijă. S-a păstrat limba, credința, atașarea de tradițiile și de valorile poloneze. În Pleșa „se grăiește” până astăzi limba polonă, copiii învață limba maternă la școală, Asociația Polonezilor din Pleșa activează într-o Casă Polonă nouă și frumoasă, iar locuitorii își consolidează credința puternică în biserica „Sf. Ana”, construită cândva cu forțe proprii, în care si în prezent se celebrează liturghii în polonă.

Programul manifestărilor din 24 iulie va fi următorul:

-Liturghia în limba polonă la ora 10:00

-Liturghia solemnă în limba română la ora 11:30.

-Procesiune la cimitirul vechi

-Prezentarea monografiei satului Pleșa, program artistic, festin.

Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la înființarea localității Pleșa, s-a publicat lucrarea „Pleșa Istoria satului și a parohiei”,  o  scurtă prezentare a istoriei satului și a parohiei. Întreaga lucrare este împărțită în trei capitole care prezintă caracteristicile vieții religioase, ale tradițiilor și istoriei satului și a parohiei. Primul capitol cuprinde aspecte legate de înființarea și dezvoltarea localității Pleșa. Acesta include, printre altele: așezarea, denumirea și apartenența administrativă a satului și arată dezvoltarea așezării în decurs de 180 de ani. Al doilea capitol se referă la impactul factorului cultural, adică rolul vechilor tradiții poloneze, cu un accent deosebit pe anumite aspecte ale vieții socio-religioase. Ultimul capitol prezintă pe scurt istoria bisericii de la înființarea sa până în prezent. Autorul cărții este pr. dr. ALFONS-EUGEN ZELIONCA.

Printre oaspeți, și-au anunțat prezența oficiali ai Senatului Republicii Poloniei, reprezentanți ai ambasadei R.P. la București, reprezentanți ai autorităților județene și locale.

Uniunea Polonezilor din România și Parohia Romano-Catolică „Sf. Ana” din Pleșa au onoarea să vă invite să participați la acest jubileu important atât pentru locuitorii din Pleșa, cât și pentru toți polonezii din România, dar și pentru multe familii repatriate din Pleșa care locuiesc în prezent în Polonia.

Vă așteptăm cu drag!

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava