Concert pascal
MOPAN Suceava

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a fost prezent miercuri, la Suceava, la o întâlnire cu fermierii suceveni. Întâlnirea a avut loc la solicitarea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, după discuţiile pe care acesta le-a avut cu fermierii din judeţ, în care aceştia i-au prezentat principalele probleme pe care le au. Principala temă a discuţiilor a fost acordarea subvenţiilor în agricultură, Achim Irimescu a spus că restanţele pentru anul 2015 vor fi plătite luna aceasta şi a dat asigurări că nu vor fi probleme pentru cele aferente anului 2016.
Irimescu a arătat că România a avut pentru anul 2015 o sumă de 1,59 miliarde de euro pentru plăţi directe şi sprinin cuplat. „Până în prezent din această sumă la la plăţile directe am plătit 1,2 miliarde de euro pentru anul 2015. Ce mai e de plătit? Mai avem fermierii care au avut control, dar şi în acest caz suntem în această perioadă în plin proces de plată. Promisiunea este ca până săptămâna viitoare să se efectueze plăţile către aceşti producători. Şi am încercat ca pentru cei care sunt încă în control să introducem şi sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Aici am avut o mică problemă datorită programului informatic de care tot discutăm, pentru că se dublau suprafeţele la anumite culturi şi atunci a trebuit să corectăm această eroare. În altă ordine de idei, în această perioadă se efectuează plăţi, iar procesul este în desfăşurare”, a explicat Achim Irimescu, care a adăugat că săptămâna viitoare fermierii îşi vor primi banii. El a precizat că şi plăţile pentru sectorul vegetal se vor face până săptămâna viitoare.
Achim Irimescu a spus că singura componentă care este încă „în lucru intens” şi la care nu s-a început plata este sprijinul cuplat pe zootehnie, dar care conform programării va intra în plată în a treia parte a acestei luni. „În principiu, în acestă lună trebuie să efectuăm practic peste 99% din plăţile care trebuie făcute”, a subliniat Achim Irimescu. El a declarat că întârzierile la plata subvenţiilor se datorează în primul rând fostei conduceri a Ministerului Agriculturii, despre care a spus că nu a prevăzut faptul că noua politică agricolă comună este mai complexă şi solicită eforturi foarte mari. „Anterior, în 2014, aveam o singură plată, acum avem cinci componente. S-a complicat foarte tare. Colegii din minister au încercat să vină în întâmpinarea multor categorii de persoane, şi de exemplu mi s-a părut ciudat că avem sprijin cuplat pentru viermii de mătase. Câţi viermi de mătase mai sunt în România? Din păcate la vremea respectivă a fost o decizie care nu a fost bine gândită”, a explicat ministrul agriculturii.
Achim Irimescu a adăugat că o altă cauză pentru întârzierile la plată este şi depunerea cu întârziere, în cursul anului trecut, a cererilor de plată. „În loc să se depună la 1 martie 2015 s-au depus abia către finalul lunii aprilie”, a arătat Achim Irimescu, care a mai spus că o altă cauză a fost şi cea legată de întârzierile la semnarea contractului cu firmele care urmau să realizeze programul informatic. Irimescu a precizat că acest contract a fost semat abia în data de 30 iulie 2015, iar firmele aveau nevoie de cel puţin un an de zile pentru a realiza programul informatic. „Din păcate au apărut aceste blocaje pe programul respectiv, şi tot timpul cei de la firmele respective îmi spun că lucrează zi şi noapte pentru remedierea erorilor, la fel cum lucrează şi cei de la APIA. Ei spun că că au recuperat din timp, dar că s-a semnat foarte târziu contractul. Iar eu acum trebuie să pun presiune foarte mare pe ei să-şi termine treaba, după care tragem linia să vedem cine nu şi-a făcut datoria şi vom luăm măsuri în mod cert”, a declarat ministrul agriculturii.

Pe de altă parte, Achim Irimescu a spus că la APIA se lucrează în paralel, şi pentru subvenţiile din 2015, dar şi pentru cele din 2016. Făcând referire la subvenţiile pentru anul acesta, Irimescu a spus că ministerul a reuşit depunerea cererilor de plată la timp, pe 1 pe 1 martie 2016. „De asemenea, am reuşit să simplificăm enorm toate procedurile, şi cred că cei care au depus cereri de plată pentru anul 2016 au constatat cât de puţine documente au rămas faţă de ce erau în anii anteriori. Erau absurdităţi. Trebuia să mergi la veterinar să ceri adeverinţă că nu ai nevoie de adeverinţă de la veterinar. Plus alte lucruri absurde pe care le-am scos, şi am şi redus o mulţime de taxe pe care trebuia să le plătiţi”, a explicat Achim Irimescu.
Ministrul Agriculturii a afirmat că este îmbucurător faptul că pentru anul 2016 „totul este la zi” şi că nu există nici măcar o întâruziere. El a arătat că în condiţiile în care plăţile pentru anul 2015 se vor încheia luna aceasta, programul de acordare a subvenţiilor va funcţiona perfect. „Sperăm ca în acest an să plătim cât mai mulţi bani în contul anului 2016, fie ca avans, fie ca plată curentă, începând cu 1 decembrie. Şi asta pentru că femierul are nevoie de bani la final de an”, a spus Irimescu. El a mai declarat că până pe data de 1 august a.c. trebuie să se decidă care vor fi condiţiile de aplicare în continuare a schemelor de plată, pentru a se veni în întâmpinarea celor care sunt activează în sectoare cu dificultăţi şi care trebuie să beneficieze de sprijin european şi naţional.
„Ca urmare, în discuţiile pe care le avem în perioada următoare, şi îi invităm pe reprezentanţii dumneavoastră la Bucureşti la discuţii, avem în vedere stabilirea unor condiţii care să-i încurajeze pe producătorii din zona de deal şi de munte. Acum avem ca şi condiţie existenţa a zece bovine care trebuie să fie în producţie. Am decis să punem zece bovine efectiv, nu în producţie. Deci dacă ai o junică să intre şi ea la plată. Apoi vrem să creştem vârsta pentru vaci de la opt la zece ani. Eventual să analizăm să scădem la minim 10 numărul de vaci în zona demunte, la fel şi la oi. Actualmente pentru sprijinul cuplat condiţia este să fie între 150 şi 600 de oi. Şi mă gândesc dacă să nu scădem, de la 100 sau chiar 59, la 500 de oi. Şi va trebui să facem o evaluare să vedem ce se întâmplă în momentul în care jonglăm cu aceste niveluri”, le-a transmis ministrul fermierilor suceveni.
Achim Irimescu a precizat că îşi doreşte ca banii din subvenţii să ajungă la cât mai mulţi producători, să-i vizeze pe cei care reuşesc să facă producţie, dar şi să se reducă declajele între sectoarele de activitate
Ministrul agriculturii a mai spus că o altă mare problemă în acordarea subvenţiilor este baza de date cu animalele. Achim Irimescu a arătat că de multe ori animalele care se regăsesc în baza de date nu se mai regăsesc pe teren, dar şi invers. „De aceea am discutat pe această temă pentru că este o contradicţie. Veterinarul este pălătit după numărul de animale pe care le are în inventar, şi sunt situaţii în care se uită să mai şi retragă animalele. Se tot introduc în sistem, dar se uită să mai şi scoată animalele care nu mai sunt în sistem. În acest sens ne-am propus să revedem şi această bază de date, iar ideea de bază este să revedem şi condiţiile pentru animale care sunt eligibile. Sperăm să găsim soluţiile cele mai bune”, a mai declarat Achim Irimescu.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că trebuie să se înţeleagă faptul că întârzierile la plata subvenţiilor s-au datorat programului informatic în baza cărora acestea se acordă. „Ne-am trezit cu subvenţii plătite după şase – şapte luni pe vegetal, şi după un an de zile pe zootehnie”, a spus Flutur. La rândul său, şeful administraţiei judeţene a subliniat că este necesară o actualizare urgentă a bazei de date a animalelor. El a precizat că nu este corect ca o persoană care are efectiv zece animale să primească subvenţii numai pentru cinci, pentru că doar acestea au fost introduse în baza de date. „Am avut o discuţie cu domnul ministru să găsească o soluţie să actualizeze mai repede baza de date. Adică de ce nu am face-o acum că tot vrem să încurajăm crescătorii. Altfel să ne întoarcem la cei cu o vacă de funie pe şanţ, şi nu e corect. Faceţi mai repede actualizarea. Este incorect pentru cei care au curajul să investească în agricultură, în zootehnie”, a mai precizat Gheorghe Flutur.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava