MOPAN Suceava

Comunicat de presă

M.F., unul dintre organizatorii Marșului Dumnezeu nu face politică, a făcut  un denunț pentru amenințare, hărțuire și instigare la ură și discriminare, după ce a fost amenințat cu moartea în repetare rânduri de un necunoscut.  Duminică, 20 noiembrie 2016, autorul acestor infracțiuni motivate de ură împotriva persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBT) a sunat și a transmis mesaje text în care l-a amenințat pe M.F. că va fi omorât și călcat cu mașina dacă nu încetează să organizeze manifestații publice pentru promovarea egalității în drepturi. Plângerea penală a fost depusă cu sprijinul Asociației ACCEPT la Secția 1 de Poliție din capitală.

Marșul, organizat de Asociațiile MozaiQ și TRANSform, a tras un semnal de alarmă asupra pericolului populismului clasei politice în discuția despre redefinirea familie în Constituție. În ultimul an, atât Asociația ACCEPT, cât și organizatorii marșului Dumnezeu nu face politică, au semnalat creșterea numărului de incidente în care persoanele LGBT sunt hărțuite și discriminate din cauza mesajelor homofobe și transfobe circulate de membrii Coaliției pentru Familie, în special în cadrul evenimentelor publice organizate cu sprijinul cultelor religioase, dar și în emisiunile televizate la care participă. Reamintim că împuterniciții Coaliției pentru Familie au colectat semnături în școli și licee, cu încălcarea legii educației, dar și prin rețeaua de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române, al căror salariu este cofinanțat de stat din banii tuturor contribuabililor, ai noștri ai tuturor. Tema modificării Constituției a produs o falie la nivelul societății, care începe să aibă efecte concrete asupra siguranței persoanelor LGBT și tuturor românilor care consideră vital respectul față de un stat de drept laic, ce garantează tuturor drepturi fundamentale, egalitate și nediscriminare.

„Am ajuns să mă tem pentru viața mea, pentru siguranța mea. Să fiu amenințat cu moartea în casa mea, în tara mea, din cauza mesajului anti-homosexualitate propagat de organizații creștine și conservatoare. Titus Corlățean mă trimite să plec în Europa dacă nu îmi ajung drepturile din România, suporterii lui mă trimit în Zimbabwe,” a declarat M.F. „Eu vreau să trăiesc în România, să am aceleași drepturi și obligații ca toți concetățenii mei. Tot ce îmi doresc eu este să pot încheia în România un parteneriat civil cu omul care îmi e alături de 7 ani de zile, ca să avem grijă unul de celălalt, și mă trezesc că un grup care vrea să distrugă pacea socială din România mă transformă în cea mai mare amenințare la adresa familiei.”

Numărul de telefon al lui M.F., oferit participanților la marșul LGBT ca număr de contact în caz de urgențe, a circulat pe pagina de Facebook a Coaliției pentru Familie și a lui Mihai Tociu, unul dintre susținătorii acesteia. Tociu, alături de Mihai Rapcea și Adrian Grigoriu, antisemiți cunoscuți, au contra-manifestat sâmbătă, folosind mesaje instigatoare la ură împotriva comunității, încurajând o cultură a hărțuirii sexuale și violului, precum „Convertesc lesbiene.” Ei nu au fost amendați de jandarmi, deși în Oradea două persoane au primit amendă pentru că aveau o foaie A4 pe care era scris cuvântul „toleranță.”

„Demersul Coaliției pentru Familie începe să aibă roadele reale pe care Pro Vita, Asociația Părinți pentru Ora de Religie, Mihai Gheorghiu și Mihai Tociu și le-au dorit de la bun început. Mesajul generalizat de excludere a persoanelor LGBT din societate, scoaterea lor în afara normalității și a protecției legale, ascuns sub masca unor așa-zise valori tradiționale, a fost preluatde autorul infracțiunii. Politicienii au datoria să se gândească de două ori dacă susțin și ei acest mesaj de excludere, prin votul pe care îl vor da în plenul Parlamentului la primăvară. În cazul în care noii parlamentari vor vota în favoarea redefinirii familiei în Constituție, organizarea unui referendum și a campaniei aferente va duce negreșit la o escaladare a violenței față de persoanele LGBT,” a declarat Iustina Ionescu, membră a Asociației ACCEPT și avocată de drepturile omului.

Marșul Dumnezeu nu face politică a fost o manifestare legitimă a libertății de asociere și exprimare a persoanelor LGBT și a aliaților acestora. „Iată că violența de pe facebook se traduce și în viața reală. Observ o radicalizare a discursului public care, iată, are efect și asupra colegului nostru. Vă garantez că nu este un caz izolat, iar clasa politică trebuie să fie responsabilă și să nu lase acest subiect să ducă la violență. Nu așa ne protejăm cetățenii LGBT, ci acordându-le respectul cuvenit”, a declarat Vlad Viski, președintele MozaiQ.

Asociația ACCEPT va monitoriza desfășurarea cercetării penale, mai ales în absența unui mecanism concret de prevenire și monitorizare a infracțiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBT în Romania. Poliția și organele de cercetare penală trebuie să trateze cu seriozitate investigația și să aducă în fața legii pe toți cei care comit infracțiuni în numele urii. Aceștia nu vizează doar intimidarea unui singur om, ci doresc să creeze teamă și nesiguranță în rândul tuturor persoanelor LGBT. Cel care a realizat apelul telefonic riscă până un an și șase luni de închisoare, dacă organele de cercetare penală aplică corect articolul 77 din Codul Penal, care consideră ura fată de persoane homosexuale o circumstanță agravantă în comiterea oricărei infracțiuni.

Activist gay amenințat cu moartea după ce datele sale de contact au fost circulate de Coaliția pentru Familie, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava