MOPAN Suceava

La nivel mondial diabetul zaharat afectează aproximativ 400 de milioane persoane, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, arată cele mai recente statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet. Îngrijorător este că deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli, afectând puternic productivitatea şi dezvoltarea individului.

Potrivit specialiştilor în diabet, nutriţie şi boli metabolice, riscul de diabet zaharat de tip 2 poate fi redus prin adoptarea unor comportamente sănătoase simple. De exemplu, numai practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, se recomandă şi scăderea moderată în greutate a până la cinci-şase kilograme, precum şi adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci – alimente sărace în calorii, dar bogate în antioxidanţi. La polul opus, consumul de carne roşie trebuie limit, iar carnea procesată trebuie eliminată din alimentaţie, inclusiv şunca, mezelurile şi crenvurşti.

Pentru o prevenţie cât mai eficientă a diabetului zaharat de tip 2, vă oferim în cele ce urmează o serie de sfaturi de care vă recomandăm să ţineţi cont:

1.    Alegeţi mişcarea în detrimentul televizorului! Cum mişcarea regulată este o componentă importantă a diminuării riscului de diabet zaharat de tip 2, vă recomandăm să alegeţi o activitate care vă face plăcere şi pe care să practicaţi zilnic. Este foarte important să fiţi activi şi să evitaţi sedentarismul pe cât posibil!

2.    Monitorizaţi-vă periodic geutatea! Obezitatea şi supraponderea se numără printre principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip 2, iar pierderea în greutate trebuie văzută ca un aliat de nădejde.

3.    Reduceţi consumul de carbohidraţi şi băuturi răcoritoare! Pâinea albă, orezul alb şi cartofii pot creşte nivelul glucozei din zahăr. La fel se întâmplă şi după ce consumăm băuturi spirtoase, sucuri de fructe sau alte băuturi răcoritoare, cu un conţinut bogat în zahăr. O alimentaţie sănătoasă trebuie să fie echilibrată caloric, iar pentru acest lucru ea trebuie să fie variată în legume, fructe, salate, cereale integrale și alimente bogate în proteine.

Acest material este oferit de reprezentanţii Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”. Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şi îşi propune să promoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava