MOPAN Suceava

Şi la finele anului 2016, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava a întocmit un top cu sportivii din judeţul Suceava care în anul 2016 s-au remarcat în competiţiile naţionale şi internaţionale, la toate disciplinele sportive. Performerul acestui top a fost atletul Andrei Gag, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitar din Suceava, care evoluează în proba de aruncare a greutăţii. Antrenat de suceveanul Ioan Zanfirescu, Andrei Gag a fost singurul sportiv legitimat în judeţ ce s-a calificat şi a participat la Jocurile Olimpice desfăşurate în Brazilia.
În vârstă de 25 de ani, Andrei a fost desemnat cel mai bun atlet al anului 2016 într-un top realizat de Federaţia Română de Atletism. La Olimpiada de la Rio, Andrei Gag a ratat la mustaţă calificarea în finala competiţiei, cu o reuşită de 20,4 metri din a treia aruncare, la egalitate cu ultimul calificat, jamaicanul O’Dayne Richards, dar care a reuşit acest rezultat din a doua încercare. Pe lângă Olimpiadă, universitarul a devenit vicecampion mondial de sală, a luat aurul la Cupa Europei, a ieşit campion balcanic şi multiplu campion al României. Andrei este deţinătorul recordului naţional cu 21,06 metri, record pe care l-a mai doborât şi-n 2015.
Ocupantul locului I în Topul făcut de Clubul Sportiv Municipal Suceava pe 2016, canotorul Cosmin Pascari, antrenat de Ion Despa, este pe poziţia a doua în topul performanţelor sportive din judeţul Suceava. Cel mai talentat şi valoros canotor al clubului, dar şi al generaţiei sale, Cosmin Pascari a excelat în ultimii trei ani în competiţiile internaţionale, cu două medalii de aur şi una de argint la Campionatele Mondiale, prima dintre ele fiind obţinută chiar dacă era junior II. Pe lângă multiplele medalii naţionale, Cosmin a reuşit în 2016 să câştige medalia de aur la mondialele de juniori I cu barca de 4 rame, acesta fiind singurul loc pe podium al delegaţiei României. Mai mult, Cosmin Pascari a câştigat şi argintul la Europene, pe lângă multiplele medalii naţionale, atât la juniori, cât şi la seniori, el fiind un candidat serios la barca de 4 rame pentru următoarea Olimpiadă.
Poziţia a treia a topului a revenit sporturilor de iarnă, mai exact skeletonului. Sportiva Maria Marinela Mazilu, de la Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, a reuşit în anul 2016 să devină campioană mondială şi naţională de seniori, doborând şi recordul naţional în competiţia de starturi, tot la seniori.
Poziţia a patra i-a revenit lui Alexandru Mancaş, de la secţia de radioamatorism a Clubului Sporturilor Tehnico Aplicative Suceava, medaliat de trei ori cu bronz şi o dată cu argint la Campionatele Mondiale de seniori şi cu argint şi bronz la Cupa Europei, cu două medalii de aur la Campionatul Balcanic şi ocupând mai multe locuri I la Campionatul Naţional.
Poziţia a cincea a fost împărţită de trei sportivi, prima fiind canotoarea Larisa Roşu, de la CSM Suceava, antrenată de Ion Despa, ce a luat locul II la Europene în proba de 4 vâsle, la o diferenţă foarte mică de aur. Larisa a ieşit şi campioană balcanică şi este campioană naţională şi multiplă medaliată la naţionalele de juniori şi seniori. Pe acelaşi loc s-a aflat şi colega sa de club Elena Dănuţ, canotoare medaliată cu bronz la Campionatul European, campioană naţională a României şi multiplă medaliată în competiţiile naţionale de juniori şi seniori. Tot pe locul cinci s-a situat şi Dorin Dumitru Velicu, sportiv de la CSI Vatra Dornei, ce a fost medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de Skeleton, a ieşit campion naţional şi a obţinut mai multe medalii la Campionatele Naţionale.
Pe locul şase s-au aflat alţi trei sportivi, Anişoara Hutopilă şi Ciprian Tăzloanu, de la CSI Vatra Dornei, ce au ocupat locul IV la Cupa Mondială de seniori şi au devenit campioni naţionali la sanie pe pârtie naturală şi Adrian Filimon, de la acelaşi club, ocupant al locului IV la Cupa Mondială de seniori şi câştigător al aurului şi argintului naţional la sanie pe pârtie naturală.
Pe locul şapte s-a clasat un alt atlet de la CSU Suceava, Alin Firfirică, ce a ocupat locul II la Cupa Europei de tineret la aruncarea discului şi a câştigat titlul balcanic şi cel naţional, tot la tineret.
Pe poziţia a opta s-a situat atleta Andreea Doroftei, de la CSM Suceava, ocupantă a locului cinci la Campionatul Mondial de Alergare Montană, vicecampioană balcanică şi multiplă campioană şi medaliată naţională la atletism. Tot pe locul opt se situează un alt sportiv de la CSM Suceava, Andrei Gafiţa, dublu campion naţional de seniori şi tineret, dar şi medaliat la naţionalele de atletism, dar şi canotorul Alexandru Ciobâcă, de la acelaşi club, medaliat cu bronz la Campionatul European, multiplu medaliat la naţionale, inclusiv cu aur.
Penultima poziţie a fost împărţită între cea mai bună sportivă pe 2016 de la LPS Suceava, Angelica Olenici, campioană şi multiplă medaliată naţională şi Andrei Dănilă, de la CSM Suceava, dublu campion naţional de seniori şi medaliat la naţionalele de tir cu arcul.
Pe ultima poziţie din acest top al performanţelor sportive s-a situat luptătorul Teodor Horătău, de la CSM Suceava, locul cinci la Campionatele Europene de juniori, campion naţional de tineret şi de juniori, dar şi înotătoarea Diana Lissov, dublă campioană naţională de tineret şi locul III la naţionale.
„Trebuie să precizez că DJST Suceava întocmeşte în fiecare an această ierarhie a performanţelor sportive, nu este vorba despre un <clasament al celor mai buni sportivi>, aşa cum s-a crezut până acum, ci despre un top al performanţelor obţinute de sportivii legitimaţi la cluburile din judeţul Suceava. Anul sportiv 2016 a fost anul în care sportul românesc, deşi a avut cel mai mare buget, a adus şi cele mai puţine medalii la Jocurile Olimpice. Rezultatele obţinute de sportivii legitimaţi la structurile sportive din judeţul Suceava sunt foarte bune dacă ne raportăm la condiţiile concrete pe care le putem oferi în acest moment celor care fac performanţă. În opinia mea, în anii următori trebuie făcute investiţii serioase în infrastructura sportivă: avem nevoie urgentă de un stadion cu pistă de atletism şi de o sală polivalentă. În ceea ce priveşte sportul de masă, judeţul Suceava ocupă un loc fruntaş la nivel naţional ca număr de practicanţi, şi aici mă refer la faptul că la noi se poate practica sport pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul de iarnă, care tocmai a început”, a declarat directorul executiv al DJST Suceava, Petru Enache.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava