MOPAN Suceava

Aproximativ 20.000 de credincioşi au asistat luni, 15 august, de Sfînta Maria, la Liturghia oficiată la Mănăstirea Putna de un sobor format din 56 de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi Înalt Prea Sfinţia Sa Meletie, arhiepiscop al Cernăuţilor. Foarte multă lume era îmbrăcată în costume populare, fiind vorba atît de adulţi, cît şi de copii. Alături de pelerinii veniţi să se roage la Putna au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, prefectul Constantin Harasim, primarul din Putna, Gheorghe Coroamă şi deputatul Constantin Galan. Aceştia au ajuns la mănăstirea Putna la începutul slujbei şi au asistat la Sfânta Liturghie în curtea mănăstirii, alături de ceilalţi credincioşi. Printre oamenii politici care au mai asistat ieri la slujba de la mănsătirea Putna s-au numărat şi preşedintele PSD Suceava, deputatul Ioan Stan, venit împreună cu mai mulţi colegi din partid, printre care Cătălin Nechifor, Vasile Rusu sau Virginel Iordache.

După slujbă, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, despre rolul avut de Ştefan cel Mare şi Sfânt în păstrarea credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri, dar şi despre cuvintele frumoase pe care marele poet Mihai Eminescu le-a avut despre mănăstirea Putna. Înaltul ierarh le-a spus credincioşilor că domnitorul Ştefan cel Mare purta tot timpul cu el trei icoane, cea a Maicii Domnului, a Mântuitorului şi a Sf. Ioan Botezătorul. „Împreună cu el era tot timpul şi duhovnicul său, şi se rugau şi posteau. Pentru că Sf. Ioan Botezătorul este simbolul Înfrânătii, iar Maica Domnului este simbolul rugăciunii, înainte de a merge la luptă, Ştefan cel Mare postea şi se ruga. Aşa a trăit şi a biruit Ştefan cel Mare şi Sfânt, apărând dreapta credinţă şi pământul strămoşesc”, a spus ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ţinut să evidenţieze în cuvântul său rolul pe care domnitorul Ştefan cel Mare l-a avut în susţinerea culturii şi artei. „A ajutat, a contribuit şi a încurajat cultura şi arta creştină, Iar arta crestină e ca şi o carte care ne învaţă viaţa de sfinţenie, smerenia. Iar pe timpul lui Ştefan cel Mare, cultura creştină, literatura creştină, a fost încurajată. Dar nu a încurajat numai cultura, ci şi ştiinţa. Documentele spun că o delegaţie a Bisericii din Rusia mergea spre Roma pentru a lua de acolo, de la oamenii de ştiinţă, date despre calendar. În drumul lor, când s-au oprit la Putna, călugării de aici le-au spus că de ce să mai bată atâta drum, când ei aveau Pascalia, pe care o puteau folosi pentru calendar. Deci iată, la Putna era o carte de ştiinţă, de astronomie, şi asta datorită domnitorului Ştefan cel Mare”, a mai afirmat ÎPS Pimen, care a mai adăugat că marele domnitor a fost un om care a știut să conducă ţara, să fie înţelept, chiar şi cu duşmanii, şi care a păstrat independenţa ţării şi curăţenia credinţei strămoşeşti.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a vorbit credincioşilor şi despre marele poet Mihai Eminescu, cel care a spus că Biserica este „mama poporului nostru românesc”, iar despre mănăstirea Putna că este „Ierusalimul neamului nostru românesc”.ÎPS Pimen a mai spus că în afară de mănăstirea Putna, nicăieri în altă parte nu se împletesc mai bine dragostea de Dumnezeu şi de ţară. Înaltul ierarh a ţinut să sublinieze faptul că Mănsătirea Putna are un patrimoniu cultural cum nu mai există în nici un alt muzeu, turiştii putând să admire opere de artă de o valoare unică în lume. „În timpul regimului comunist tinerii veneau aici la Putna pentru mormântul lui Ştefan cel Mare şi pentru icoane. Şi aici se luminau sufleteşte şi îşi păstrau credinţa. Aici vedeau adevărata credinţă”, a spus ÎPS Pimen. În cuvântul său, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a ţinut să afirme că în zilele noastre, când sunt mai puţine oprelişti decât în perioada comunistă, iar tinerii ar putea să vină în număr mult mai mare la Mănăstirea Putna. „Din păcate sunt mai puţini, pentru că sunt bombardaţi cu fel de fel de imagini şi alte lucruri. Însă credinţa nu va pieri, pentru că părinţii îi învaţă de mici pe copii ce este credinţa”, a precizat ÎPS Pimen, el îndemnându-i pe părinţi să-i crească şi să-şi educe pe copii de mici în dreapta credinţă ortodoxă.

Aproximativ 20.000 de credincioşi la Mănăstirea Putna la slujba de Sfânta Maria, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava