Concert pascal
MOPAN Suceava

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va continua dialogul cu Statul Român în vederea identificării de soluții, dar și acțiunile legale de revizuirea hotărârii Curții de Apel Cluj, până va obține repararea și îndreptarea adevărului istoric, precum și recuperarea bunurilor ce au aparținut bisericii așa cum au fost consemnate în procesele verbale de lichidare întocmite în anul 1949. Anunțul vine după ce ROMSILVA a comunicat că a câștigat definitiv procesul cu fondul bisericesc al Bucovinei’. Biroul de presă a al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a emis un comunicat prin care face mai multe precizări.

Printre altele se arată, că ”procesul câștigat de Romsilva a fost un proces făcut după calapodul justiției din timpul regimului comunist ce poate fi caracterizat prin sintagma ‘ce are a face solicitarea restituirii unei proprietăți confiscate abuziv cu legea care prevede retrocedarea proprietăților confiscate (abuziv de statul român)’”. ”Menționăm că bunurile Fondului Bisericesc provin din bunurile (proprietățile) mănăstirilor ortodoxe române din Bucovina, proprietăți care au trecut pe seama Fundației Fondul Bisericesc înființată prin dispoziția împăratului Iosif al II lea. Urmare a desființării mănăstirilor din Bucovina era nevoie ca bunurile acestora să aibă un proprietar, persoană juridică, s-a decis astfel înființarea fundației sus amintite cu statut de proprietar al bunurilor mănăstirilor”, se mai arată în document. Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, nu există în arhivele statului austriac un document din care să reiasă că statul a fost proprietarul bunurilor fondului bisericesc(al mănăstirilor).

”Legea 1/2000, completată cu Legea 247/2005 prevede că unitățile de cult dobândesc, prin reconstituire, suprafețe până la limita de 30 ha din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparțin, recunoscut de lege, dacă acesta a avut în proprietate terenuri forestiere în județul în care a fost constituită parohia, schitul sau mânăstirea.

Conform dispozițiilor art. 3 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 10/2001 sunt îndreptățite la restituire persoanele juridice, proprietari ai imobilelor preluate în mod abuziv după data de 6 martie 1945, care au fost desființate în perioada comunistă, dacă și-au reluat activitatea după 22 decembrie 1989 și dacă, printr-o hotărâre judecătorească se constată că sunt aceeași persoană juridică cu cea desființată.Faptul că s-au pus în aplicare dispozițiile celor două Legi condiționat de existența actului de proprietate se recunoaște că Fondul Bisericesc a fost proprietarul bunurilor sale”, precizează Arhiepiscopia.

”Având în vedere cele prezentate, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va continua dialogul cu Statul Român în vederea identificării de soluții, dar și acțiunile legale de revizuirea hotărârii Curții de Apel Cluj, până va obține repararea și îndreptarea adevărului istoric, precum și recuperarea bunurilor ce au aparținut bisericii așa cum au fost consemnate în procesele verbale de lichidare întocmite în anul 1949”, se mai arată în comunicat.
Romsliva a anunțat luni că a cîștigat definitiv procesul de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de păduri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava