Concert pascal
MOPAN Suceava

O bacterie periculoasă, rezistentă la majoritatea antibioticelor, a fost descoperită la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan Cel Nou” Suceava. Direcţia de Sănătate Publică face anchetă epidemiologică pentru a descoperi sursa infecţiei şi a cerut Spitalului Judeţean dezinfectarea de urgenţă a secţiilor de neonatologie şi obstetrică-ginecologie. Măsurile au fost deja luate şi vor fi repetate pînă cînd analizele de laborator vor arăta că bacteria a dispărut.
DSP Suceava a descoperit bacteria Pseudomonas SPP în 60% dintre probele recoltate, săptămâna trecută, din secţiile neonatologie şi obstetrică-ginecologie ale Spitalului Judeţean Suceava. Probele au fost prelevate după ce un copil a murit la 29 de ore de la naştere, iar al doilea a murit la şapte zile, după ce a fost transferat la Spitalul de Copii din Iaşi. Analizele au fost solicitate de medicii Spitalului Judeţean Suceava, după ce au fost informaţi de colegii de la Iaşi că bebeluşul mort la 29 de ore de naştere prezenta simptomele unei infecţii nosocomiale, cu o bacterie rezistentă la antibiotice. Potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a fost descoperită bacteria Pseudomonas SPP în 60 la sută dintre probele recoltate din spital de specialiştii
de la laboratorul de microbiologie. „Am identificat prezenţa unui microb cu potenţial periculos, de aceea am iniţiat, împreună cu spitalul, măsuri urgente de remediere a acestei situaţii. S-au efectuat multiple dezinfecţii, am îmbunătăţit parte dintre circuitele funcţionale acolo unde am constatat deficienţe. În continuarea anchetei epidemiologice, pe noi ne interesează să depistăm sursa apariţiei acestei bacterii”, a declarat Cătălina Zorescu.
Directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, susţine că mai aşteaptă efectuarea unor noi analize. „Nu putem face prea multe speculaţii. Ceea ce ştim este că, în principiu, este o variantă de Pseudomonas. Noi nu vrem să ne pronunţăm până când nu vom avea rezultatele oficiale”, a spus Tiberius Brădăţan. Potrivit acestuia, măsurile de dezinfecţie au fost deja luate şi vor fi repetate pînă la dispariţia bacteriei. „Conform procedurilor, urmează încă cel puţin două probe pe care trebuie să le luăm de pe aceleaşi suprafeţe, din aceleaşi spaţii, în urma cărora să stabilim dacă bacteria mai este sau nu prezentă”, a spus Brădăţan.
Dobândită în spital, bacteria Pseudomonas SPP este foarte periculoasă pentru că este rezistentă la cele mai multe antibiotice. Doar analizele de laborator vor depista care este sursa infectării. De regulă, bacteria se găseşte în cele mai comune locuri, în special în zone umede. „Pseudomonas este o specie cu potenţial periculos atunci când este găsită în mediul spitalicesc, iar personalul spitalului poate avea un rol în vehicularea acestui microb. Acest microb se dezvoltă foarte bine acolo unde găseşte umezeală: în jurul chiuvetelor, la băi, în lavetele păstrate. Are o capacitate extraordinară de dezvoltare, chiar şi în medii considerate neprielnice, cum ar fi dezinfectanţi, alcool sau chiar şi apă distilată”, a spus directorul adjunct al DSP Suceava, epidemiologul Cătălina Zorescu. Aceasta a mai precizat că probele prelevate de la Spitalul Judeţean Suceava au fost trimise la Institutul, pentru a se stabili cu exactitate care este tulpina care a provocat probleme la maternitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava