Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Ministerul Energiei continuă demersurile în vederea salvării exploatării de uraniu de la Crucea – Botușana. El a precizat că pentru aceasta Rezervele Statului va începe să achiziționeze minereul provenit de la sucursala din județul Suceava a Companiei Naționale a Uraniului. Alexandru Băișanu a amintit în cadrul unei conferințe de presă că minerii de la Curcea au protestat la București săptămânile trecute atât pentru că nu și-au primit salariile, dar și pentru că viitorul CNU era unul incert. Băișanu a ținut să-i felicite pe minerii suceveni pentru hotărârea de care au dat dovadă. Alexandru Băișanu a adăugat că pentru a veni în sprijinul acestora, el împreună cu senatorul ALDE de Suceava, Ilie Niță, și cu o delegație a minerilor de la Crucea au fost la Ministerul Energiei, unde au discutat cu doi secretari de stat pentru rezolvarea problemelor cu salariile angajaților CNU. Liderul ALDE Suceava a mai precizat că apoi, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul energiei, Toma Florin Petcu, acesta a făcut tot ceea ce a putut pentru a debloca plata salariilor minerilor. Astfel, Alexandru Băișanu a amintit că pe data de 30 martie a.c., în conturile CNU a intrat suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând a doua tranșă din ajutorul de salvare a Companiei, bani pentru plata salariilor restante și pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare.
Băișanu a subliniat faptul că la momentul în care actualul ministru al energiei, Toma Florin Petcu, a preluat funcția, a găsit Compania Națională a Uraniului în colaps. Alexandru Băișanu a menționat că ministrul energiei este membru al ALDE.
Liderul ALDE Suceava a menționat că directorul CNU numit în anul 2015 de fostul Guvern condus de Dacian Cioloș a reziliat contractul Companiei cu Nuclearelectrica, singura societate care putea folosi dioxidul de uraniu de la Crucea. „Cei de la Nuclearelectrica achitau 400 de lei pentru kilogramul de dioxid de uraniu, iar după numirea de către Guvernul Cioloș a noului direct, CNU a cerut 800 de lei pentru un kilogram de dioxid de uraniu. Acest lucru i-a obligat pe cei de la Nuclearelectrica să refuze noul preț, motiv pentru care directorul CNU a reziliat contractul. ȘI din acel moment CNU s-a prăbușit”, a explicat Alexandru Băișanu.
El a arătat că în aceste condiții, actualul ministru al energiei a făcut tot ce i-a stat în putință, „și vreau să îl felicit pentru efortul depus de a debloca această situație de la CNU”.
Liderul ALDE Suceava a adăugat că în momentul de față este în vigoare o Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care s-au eliminat nivelele de garanții care împiedicau CNU să încheie contracte. „Am solicitat, și Ministerul Energiei va trimite zilele următoare către Rezervele Statului soluții de rezolvare a problemei materialului care a fost deja scos din subteran de la mina Crucea – Botușana. Astfel, Rezervele Statului va cumpăra minereul de uraniu, până la suma de 92 de milioane de lei, ceea ce ar asigura CNU și întregului lanț de producție un trai de cel puțin doi ani”, a precizat Alexandru Băișanu.
El a amintit că pe data de 25 martie a solicitat constituirea unei comisii parlamentare pentru a analiza activitatea CNU, arătând că și ministrul energiei a cerut o comisie de anchetă pentru a se stabili cauzele care au dus la situația actuală a companiei. Băișanu a mai afirmat că din punctul său de vedere, CNU are nevoie de manageri capabili pentru a-și putea continua activitatea.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava