MOPAN Suceava

Comunicat:

Activitatea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea în anul 2016 s-a concretizat în acțiuni și măsuri de protejare, de valorificare și de promovare a patrimoniului imobil și mobil din județul Vrancea, dar și în ceea ce privește evenimentele culturale în cadrul cărora instituția a fost implicată sau le-a organizat.

În ceea ce privește aplicarea prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și a Ordonanței de Guvern nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, în anul 2016 Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a desfășurat următoarele activități:

  • au fost eliberate un număr de 55 de avize pentru intervenții asupra monumentelor istorice sau în zonele de protecție ale acestora;
  • au fost eliberate un număr de 26 de avize de supraveghere arheologică;
  • au fost verificate un număr de 218 înștiințări privind vânzarea terenurilor din extravilan, reglementată prin Legea nr. 17/2014.

Activitatea de control și inspecție a monumentelor istorice s-a concretizat în anul 2016 printr-un număr de 50 de inspecții în cursul cărora au fost verificate monumentele și siturile arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, dar și zona de protecţie a acestora, în cursul cărora s-au dispus sancțiuni contravenționale cu amendă sau avertisment.

Astfel, au fost date 2 amenzi contravenționale proprietarilor pentru încălcarea regimului de protecție a monumentelor istorice și au fost sancționați cu avertisment 8 proprietari sau administratori de monumente istorice.

Facem mențiunea că, în scopul protecției monumentelor și siturilor arheologice, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a inițiat, începând cu anul 2013, un plan sistematic de control al stării de conservare și al executării lucrărilor în zonele de protecție a monumentelor și siturilor. Începând cu anul 2014, activitatea de inspecție s-a desfășurat în baza colaborării interinstituționale, determinată de inițierea de către instituția noastră și adoptarea în cadrul Colegiului Prefectural a două hotărâri de aprobare a planurilor comune de protejare a patrimoniului județului Vrancea.

Astfel, în baza acestor planuri de control, au fost realizate până în prezent un număr de 211 inspecții ale stării de conservare a monumentelor istorice și executării de intervenții în zona acestora de protecție (50 de inspecții în anul 2016, 49 în anul 2015, 76 în anul 2014 și 36 inspecții în anul 2013).

–-

În ceea ce privește activitatea privind identificarea, clasarea și promovarea patrimoniul mobil, în anul 2016 au fost derulate următoarele acțiuni:

  • au fost identificate 132 de bunuri culturale mobile de factură religioasă aflate în inventarul a 11 biserici din judeţul Vrancea;

–-

Menționăm că, în intervalul 2013-2016, au fost supuse atenției experților un număr de 374 bunuri religioase deținute de lăcașe de cult din municipiul Focșani și din județ, 15 exemplare de carte veche din fondul de carte veche deținut de Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea și 10 exemplare de carte veche religioasă aflate în colecția unui lăcaș  de cult din județ.

Până în prezent, activitatea de cercetare din perioada 2013-2016 s-a concretizat cu expertizarea și promovarea spre clasare a 25 de bunuri culturale iar pentru alte 19 bunuri culturale documentația de clasare este în curs de elaborare.

Ministerul Culturii a finalizat procedura de clasare prin emiterea documentelor de clasare pentru un număr de 8 bunuri culturale dintre care, 5 bunuri culturale din domeniul artă plastică, bunuri cu semnificație artistică, deținute de un lăcaș de cult din județ și 3 bunuri culturale din domeniul carte veche și manuscris deținute de Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Precizăm că documentaţia de clasare pentru acestea din urmă a fost întocmită graţie muncii voluntare a doamnei Mihaela Boldeanu, expert în carte veche românească şi documente din cadrul Muzeului Vrancei. Clasarea celor 3 bunuri culturale din domeniul carte veche reprezintă o premieră în Județul Vrancea, aceste cărți vechi românești fiind primele clasate în patrimoniul cultural naţional mobil.

Campania de cercetare în teren a patrimoniului mobil religios din Vrancea, demarată de instituția noastră în anul 2014 alături de expertul Ana Maria Harțuche, a continuat și în anul 2016, când au fost identificate și inventariate un număr de 19 bunuri mobile cu valoare culturală deținute de lăcaşe de cult monument istoric din municipiul Focşani şi județul Vrancea constând în obiecte de cult (icoane) și piese de mobilier cultic. Pentru toate bunurile fișate se vor întocmi documentații cu propunere de clasare în patrimoniul cultural național mobil.

În ceea ce privește evenimentele culturale, în 2016 Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a fost implicată – în calitate de organizator, co-organizator sau partener – în 16 acțiuni culturale și de promovare a monumentelor istorice, exemplificate mai jos.

  • 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale – spectacol al trupei de teatru de elevi ”Protha”, Panciu;
  • 19 martie – Simpozionul Naţional dedicat perioadei brâncoveneşti la Biserica monument istoric Bordești;
  • 16 aprilie – recital vocal-instrumental de muzică românească al Teatrului de Operetă ”Ioan Dacian” susținut de sopranele Amelia Antoniu, Tina Munteanu şi Silvia Sohterus, acompaniate de Geanina Meragiu la vioară şi Ştefan Doniga la pian  cu prilejul Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor;
  • 21 mai – turul ciclist „Noaptea muzeelor pe bicicletă”, în cadrul căruia s-au vizitat monumentele istorice: Casa Alaci – sediul Muzeului de Istorie din Focşani şi Casa memorială Alexandru Vlahuţă de la Dragosloveni, comuna Dumbrăveni;
  • 17 septembrie – cea de-a doua ediție a turului ciclist ”Mausolee pe bicicletă” ocazie cu care Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a demarat și o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși – Cumințenia Pământului.
  • 29 mai – expoziție organizată cu ocazia centenarului monumentului istoric ”Statuia Independenţei”, fotografiile de epocă, fiind puse la dispoziţie de colecţionarul focşănean, dl. Petru Mincu.

Transparență și comunicarea. Deoarece Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea nu a avut posibilitatea administrării unui website, comunicarea s-a făcut în rețelele de socializare pe contul de Facebook: Monumente in Vrancea și pe blogul monumenteinvrancea.wordpress.com. Astfel, în baza Legii nr. 544/2001 au fost transmise informații către un număr de cinci solicitanți și au fost formulate un număr de opt răspunsuri la sesizările și petițiile depuse la Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în baza OG nr. 27/2002. În vederea prezentării activității instituționale pe parcursul anului 2016 Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a dat publicității 12 comunicate de presă, 21 informări în mediul on-line, și și-a prezentat activitatea în cadrul a 3 emisiuni TV. De asemenea, a fost organizată o conferință de presă.

O altă activitate care trebuie evidențiată în activitatea Direcției Județene pentru Cultură Vrancea a fost aceea a găzduirii la Focșani, a seminarului național ”Management și bune practici în administrația culturală”, seminar organizat de către Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în perioada 18-19 august 2016.

Nu în ultimul rând dorim să scoatem în evidență și activitatea de perfecționare a personalului, toți cei patru funcționari publici din cadrul instituției urmând cursuri de pregătire în specializare. De asemenea, pe parcursul anului trecut a fost recrutat, în urma unui concurs, un funcționar public.

Sinteza de mai sus, precum și Raportul de activitate complet al Direcției Județene pentru Cultură Vrancea în anul 2016 pot fi studiate la adresa de internet https://monumenteinvrancea.wordpress.com/2017/02/08/bilantul-activitatii-djc-vrancea-in-2016/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava