MOPAN Suceava

O ştire de ieri m-a cutremurat din nou: Relu Fenechiu, ministrul transporturilor, spunea după întâlnirea cu Troica FMI-CE-BM că va trebui să privatizeze în şase luni CFR marfă, chiar dacă dorinţa domniei sale nu ar fi fost asta. În aceeaşi zi, o altă ştire interesantă, legată tot de Troică – ministrul economiei, Varujan Vosganian, declara că va aduce în Guvern un memorandum legat de situaţia de la Oltchim, soluţia cea mai viabilă fiind intrarea în insolvenţă şi privatizarea mai uşoară.

Cele două ştiri, teoretic benefice, sunt, după umila mea părere veşti proaste. Şi asta deoarece, vrând-nevrând, acum câţiva ani, mi-a atras atenţia o declaraţie a domnului Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României care spunea cu subiect şi predicat că o eventuală creştere a inflaţiei ar dăuna sistemului bancar, şi aşa destul de fragil. Păi, stupoare, o declaraţie similară avea şi un reprezentant al Băncii centrale argentiniene cu câţiva ani înainte de colaps; şi s-a demonstrat că această politică a fost de fapt catastrofală pentru argentinieni. Şi, uitându-ne atent la ce se întâmplă cu România după 2009, raportat la Argentina, constatăm că paşii sunt identici – privatizare masivă şi extrădarea capitalului, obligaţia de a vinde resurse, companii strategice şi de a susţine băncile şi, evident, eficientizarea sistemului economic (a se citi: creşterea disponibilizărilor). Adică, şomaj mare cu ajutoare în prima fază, sărăcire a populaţiei şi control total. Acum, nu că am fi cine ştie ce oameni liberi, însă paralelismul cu Argentina mi se pare şocant. Şi, din păcate, românii nu sunt argentinieni, gradul de suportabilitate fiind, se pare, aproape de infinit.

Pe de altă parte, o ştire care în mod normal trebuia să facă prima pagină a presei poate timp de o săptămână, venea la sfârşitul toamnei din Islanda, stat care a fost cel mai afectat de criza începută în 2008 şi care astăzi şi-a revenit spectaculos; soluţia a fost simplă (de altfel aşa se proceda şi în perioada bancară civilizată de până la criza din perioada interbelică) – a lăsat băncile să intre în faliment deoarece sectorul bancar al ţării ajunsese de zece ori mai mare decât economia ţării.

Revenind la România şi la cele două ştiri, veştile de fapt ar trebui să sune cam aşa – CFR marfă poate fi vandabilă, ca atare trebuie să fie privatizată (a se citi: profitul nu poate fi al românilor) iar Oltchimul a fost în vară prea scump (a se citi: băieţi, chiar atât de mult vreţi odată?). Iar colonia, vrea sau nu, se execută sau moare. Şi probabil că celebra luminiţă de la capătul tunelului nu va putea fi văzută în următoarea sută de ani: România mai are ce oferi cu titlu gratuit, iar Triada nu reprezintă altceva decât nişte asasini economici care fac ce au chef, când au chef şi… unde au chef (a se vedea primăvara arabă).

A, documentarul despre criza din Argentina:

http://www.youtube.com/watch?v=ksoha6uPHa4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Editorial
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava