MOPAN Suceava
Galerie foto60 poze în acest set

Biserica Pătrăuţi este una dintre bijuteriile duhovnicesti şi artistice ale României. Aceasta se află în localitatea Pătrăuţi, judeţul Suceava, la mică distanţă de Mănăstirea Dragomirna.

Biserica Pătrăuţi sau „Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuţi” a fost zidită în anul 1487, fiind prima ctitorie certă a Sfântului Ştefan cel Mare.

Sfântul Ştefan cel Mare construieşte biserici în ultimii 17 ani de viaţă, Biserica din Pătrăuţi fiind construită în primul an de construcţii, adică în 1487. Dispariţia nefericită a bisericii originale de la Putna şi distrugerea bisericii din Milişăuţi au făcut ca Biserica Pătrăuţi să fie astazi cea mai veche biserică păstrată dintre cele ctitorite de Sfântul Ştefan cel Mare.

Legat de ctitorii acesteia, tabloul votiv îl înfaţişa pe domnitor şi pe familia acestuia. Pisania bisericii, în limba slavonă, aflată deasupra portalului de intrare, consemnează: „Io Ştefan Voievod, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a început să zidească această Mănăstire în numele Sfintei Cruci în anul 6995 (1487) luna iunie ziua 13.

Din punct de vedere al proporţiilor acesteia, biserica este cea mai redusă dintre ctitoriile domnitorului şi singura destinată a fi mănăstire de maici, ca „lăcaş pentru ostaşii răniţi în războaie”.

Mănăstirea din Pătrăuţi a fost întemeiată după lupa de la Şcheia, pe Siret, pe care Sfântul Ştefan cel Mare a purtat-o împotriva oştilor ungureşti conduse de Hroiot. Mănăstirea era destinată în special îngrijirii răniţilor proveniţi după luptele purtate în preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei. Îngrijirea bolnavilor şi răniţilor se făcea în Bolniţa mănăstirii (acesta era un obicei intrat deja în acea perioadă în tradiţia mănăstirilor).

Celelalte ctitorii ştefaniene au avut, iniţial, obşti de călugări. Deşi de mici dimensiuni, clădirea este foarte frumos proporţionată, pictura interioară fiind şi ea deosebit de valoroasă. Biserica Sfintei Cruci din Pătrăuţi a fost construită din piatră brută. Biserica face parte din categoria celor mai vechi construcţii, ce înmănunchează elementele vechi şi originale ale arhitecturii moldoveneşti: un altar cu o singură absidă, un naos cu două abside laterale şi cu turlă, un pronaos pătrat.
Arhitectura bisericii reprezintă un valoros model de epocă medievală moldovenească, edificiu de plan triconc cu turlă pe naos, ancadramente şi portale gotice, faţade decorate sub cornişa cu frize ceramice.

Numele şi faima bisericii din Pătrăuţi vine de la una dintre frescele acesteia. În interiorul pronaosului, pe peretele vestic, se află o frescă rară: „Cavalcada Sfintei Cruci” sau „Cavalcada Sfinţilor Militari„, adică gruparea într-un singur loc a tuturor sfinţilor militari.

Hramul locaşului este Înălţarea Sfintei Cruci.

Ansamblul bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004. El este format din două obiective:

  • Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” – construită în 1487
  • Clopotnița de lemn – datând din 1725

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldovița, Probota, Suceava („Sf. Ioan cel Nou”) și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți este considerată a fi cea mai veche biserică ctitorită de Ștefan cel Mare ce se mai păstrează astăzi în forma ei originară.

Informaţii detaliate:

Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Pătrăuți, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava