MOPAN Suceava

Adunările Generale Ordinare și Extraordinare ale acționarilor Bursei de Valori București (BVB), de pe 12 aprilie, au luat o serie de decizii, pe baza propunerilor Consiliului de Administrație și a conducerii executive, care au o importanță strategică pentru piața de capital românească.

ACCES MAI ECONOMIC LA PIAȚĂ PENTRU DIFERITE GRUPURI DE CLIENȚI

Potrivit deciziilor acționarilor, BVB va scădea comisioanele aplicate tranzacțiilor derulate pe piața principală cu 0,5 puncte de bază atât pe partea de vânzare, cât și pe partea de cumpărare. Această modificare reprezintă o reducere semnificativă a costurilor directe de tranzacționare aplicabile participanților la piață. Reducerea este de peste 12% pe partea de cumpărare și de 5% pe partea de vânzare. Această schimbare reprezintă o continuare a politicii de reducere a costurilor de tranzacționare începută în anul 2014, cu potențial de a genera costuri de tranzacționare mai mici pentru toate categoriile de clienți. Noile comisioane confirmă scopul strategic al Bursei de Valori București de a reduce în mod constant costurile indirecte de tranzacționare (determinate de lichiditatea pieței), dar și costurile directe (tarifele pentru servicii).

În același timp, BVB va introduce un tarif fix care va fi plătit doar pe ordinul executat (indiferent de numărul de tranzacții prin care se execută ordinul respectiv), ceea ce nu va afecta negativ niciun grup de clienți din piața de capital. Bursa de Valori București se așteaptă ca lichiditatea generală a pieței să primească un nou stimul pozitiv, după intrarea în vigoare a noului comision diminuat, aplicat pe valoarea tranzacțiilor, și a tarifului fix, aplicat pe ordin executat,

Noua structură a costurilor îmbunătățește condițiile de activitate pentru toate grupurile de investitori, atât pentru cei instituționali care plasează ordine mari, cât și pentru cei individuali cu ordinele tipice activității lor. De asemenea, noile tarife pot genera o recalibrare a ordinelor de dimensiuni extrem de mici, prezente pe piețele administrate de BVB, dar care sunt atipice pentru piețele de capital.

În plus, restructurarea tarifelor și comisioanelor aplicate de BVB permite optimizarea modelului financiar al BVB și al intermediarilor care procesează ordinele clienților și care generează o valoare de tranzacționare cu o relevanță pentru formarea lichidității, întrucât modelează proporția între costurile fixe și variabile în activitatea intermediarilor.

După intrarea în vigoare a acestor modificări, piața de capital românească va continua să fie, de departe, una dintre cele mai ieftine piețe din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește nivelul costurilor fixe suportate de către intermediari pentru infrastructura centrală a pieței.

Noua abordare este în linie cu strategia de dezvoltare a Bursei de Valori București și reprezintă un pas important în procesul de modernizare a pieței de capital din România, venind în întâmpinarea investitorilor și antreprenorilor.

ROMÂNIA, FOARTE APROAPE DE MODELUL „O SINGURĂ ȚARĂ, O SINGURĂ BURSĂ”

Consecvent eforturilor continue și a programului de eliminare a barierelor de reglementare și infrastructură care împiedică dezvoltarea pieței de capital locale, acționarii BVB au decis să aprobe condițiile de absorbție a Sibex – Sibiu Stock Exchange (Sibex) de către BVB. În cazul în care această decizie este urmată de o decizie similară a acționarilor Sibex, rezultatul procesului va reprezenta o consolidare semnificativă a arhitecturii de tranzacționare și decontare în România. Aceasta va însemna, de asemenea, că două dintre cele trei provocări și probleme imense de infrastructură vor fi rezolvate definitiv (lichidarea pieței RASDAQ, finalizată în 2015, absorbtia Sibex) cu una singură ramasă de a fi rezolvată: lichidarea fenomenului „conturilor adormite” la Depozitarul Central din România (DC) și eliberarea mai multor sute de milioane de euro, reprezentând o valoare din Free Float (acțiuni liber tranzacționabile), imobilizată la DC.

BVB VA PROPUNE O SOLUȚIE-MODEL PE PIAȚA PRINCIPALĂ, DE PLAN DE ALOCARE A ACȚIUNILOR

Acţionarii Bursei de Valori București au adoptat un Plan de Alocare a Acțiunilor (Stock Options Plan), ca o extrapolare a unui program de răscumpărare de acțiuni BVB, care, a fost, de asemenea, aprobat.

BVB, lider pe piața de capital locală, în definirea regulilor de guvernanță corporativă şi a celor mai bune practici ale companiilor listate, consideră că Planurile de Alocare a Acțiunilor sunt instrumente importante pentru formarea de capital intelectual, și prin urmare întăresc inovația și eficiența în afaceri. De asemenea, BVB consideră un Plan de Alocare a Acțiunilor bine conceput ca unul dintre argumentele importante pentru antreprenori, manageri şi proprietari de companii, să decidă ca să se listeze la Bursa de Valori București. În acelaşi timp, BVB consideră că unele modificări din legea societăților sunt recomandabile pentru a îmbunătăţi condiţiile de reglementare în utilizarea unui astfel de instrument important.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava