MOPAN Suceava

Cunoastem deja ca CCR, in data de 17 decembrie 2015, a decis ca dispozitiile referitoare la incuviintarea executarii silite sunt
neconstitutionale, in sensul ca executorul judecatoresc nu isi poate ca incuviinta singur execuarea silita.

In conditiile in care pentru a putea orice fel de executare silita este necesar, sub sanctiunea nulitatii executarii silite, incuviintarea
executarii silite iar aceasta incuviintare regasita in articoul 666 din codul de procedura civila este declarata neconstitutionala de catre CCR prin decizia din 17 decembrie 2015, atunci aceste prevederi conform legii, sunt suspendate de drept, art. 31 din Legea 47/1992 Art.31. – (1) Decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie.
(2) În caz de admitere a excepţiei, Curtea se va pronunţa şi asupra constituţionalităţii altor prevederi din actul atacat, de care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate prevederile menţionate în sesizare.
(3) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Fiind suspendate, asta inseamna in mod direct ca nu pot produce efecte juridice opozabile.

Am stabilit deci, ca din data de 17 Decembrie 2015 aceste dispozitii sunt suspendate.

Vom da citire acum dispozitiilor prin care orice incalcare a procedurii de executare silita este sanctionata cu nulitatea acelui act si implicit nulitatea urmatoarelor acte subsecvente, astfel, art. 704 din codul de procedura civila (Republicat) arata ca ”

Nulitatea executării silite

Nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare atrage nulitatea actului nelegal, precum şi a actelor de executare subsecvente, dispoziţiile art. 174 şi următoarele fiind aplicabile în mod corespunzător.

Act de executare silita se refera inclusiv la aceasta incuviintare de executare silita ce este un act ce poate fi supus controlului instantelor.

Prin urmare, atata vreme cat dispozitia incuviintarii executarii este suspendata in raport de art. 666 (667) coroborat cu lege 47/1992 , republicare cod procedura civila, iar fara incuviinarea executarii silite se incalca legea, daca executorul judecatoresc porneste o executare silita, astel tragem concluzia ca toate executarile silite pornite dupa data de 17 Decembrie 2015 si pana la rezolvarea acestei chestiuni legsilative, sunt lovite de nulitate.

De asemenea art. 667 cod procedura civila republicat arata in mod clar ca inştiinţarea debitorului se ca face dupa cum urmeaza:

(1) Dacă cererea de executare a fost încuviinţată, executorul judecătoresc va comunica debitorului o copie de pe încheierea dată în condiţiile art. 665, împreună cu o copie, certificată de executor pentru conformitate cu originalul, a titlului executoriu şi, dacă legea nu prevede altfel, o somaţie.

(2) Comunicarea titlului executoriu şi a somaţiei, cu excepţia cazurilor în care legea prevede că executarea se face fără somaţie ori fără comunicarea titlului executoriu către debitor, este prevăzută sub sancţiunea nulităţii executării.

Astfel, in mod logico coronologic si juridic somatia se poate emite DOAR dupa obtinerea incuviintarii executarii iar in raport de cele precizate mai sus, acest lucru este imposibil de realizat, iar daca se realizeaza incuviintarea de catre executor, atunci este nula.

Executorii vor emite aceste acte iar pentru cei ce nu le vor contesta ele vor ramane valabile, aveti termen de 15 zile 2 zile pentru contestarea actelor efective si termen de 3 ani de la inceperea executarii silite pentru a contesta orice alt titlu executoriu cum ar fi contractele bancare.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava