Concert pascal
MOPAN Suceava

Vom incerca sa raspundem la cateva intrebari juridice  in vederea lamuririi situatiei de fapt a accidentului in care a fost angajat defuntul Gigina Bogdan
Ce înseamnă o groapă semnalizată corespunzător și cine este responsabil de semnalizarea ei în oraş: municipalitatea sau executantul?

Orice lucrare efectuată pe partea carosabilă a drumului în mediul urban trebuie să aibă acordul Poliției Rutiere a municipiului și aprobarea administratorului drumului – municipalitatea (art. 40 alin. 1 din OG 43/97 republicat și normele metodologice ale Ministerului de Interne din 04.04.2000). Responsabilitatea semnalizării corespunzătoare revine executantului lucrării (pct. 13 lit. e din Normele metodologice aprobate prin ordinul comun al Ministerului de Interne și Ministerului Transporturilor nr. 411/2000).

Accidentele de circulație, având drept cauză semnalizarea rutieră temporară incompletă, sau lipsa acesteia, revin în totalitate executantului de lucrări, atrăgând răspunderea contravențională, civilă
sau penală, după caz, potrivit legii (pct. 19 din Norme). În cazul unei lucrări efectuate în subantrepriză, răspunderea civilă delictuală poate aparține, de la caz la caz, atât antreprenorului, cât și subantreprenorului, cât și ambilor în solidar.

Semnalizarea lucrării din speță este reglementată prin Anexa F.II.5 la Norme și prevede mijloacele de semnalizare rutieră, distanțele dintre acestea și în mod special semnalizarea pe timp de noapte cu lămpi având lumina galbenă intermitentă.
Ce înseamnă viteză adaptată la condițiile carosabilului în cazul motocicliștilor. Se aplică ea și în cazul coloanelor oficiale? Cine decide viteza cu care se deplasează la un moment dat o coloană oficială? Cine decide dacă o coloană oficială trebuie să fie precedată de un antemergător
pe motocicletă și în ce condiții meteo?

Legislaţia rutieră nu face distincție între conducătorul unui vehicul cu patru roți și cel al unuia cu două roți, în ceea ce privește limitele maxime de viteză. Înțelegem deci că este responsabilitatea conducătorului auto (respectiv a motociclistului) să reducă viteza la apariția unei stări de pericol. Nu am găsit în legislație norme referitoare la organizarea în cazul coloanelor oficiale. Cel mai probabil procedurile de protecție a securității demnitarului nu sunt publice, dar putem bănui că la comanda dispozitivului de securitate este structura specializată în protecția demnitarilor. De asemnea, normele tehnice cu privire la circulația motocicletelor aparținând Poliției Rutiere în funcție de conditiile meteo probabil că vor fi puse la dispoziția procurorului de către Brigada de
Poliție Rutieră a Capitalei.
Împotriva cui se poate îndrepta familia decedatului pentru eventuale daune? Exonerează sintagma „mort în misiune” factorii responsabili de plata unor despăgubiri în cazul în care vor fi găsiți vinovați?

În opinia noastră, decesul unui polițist în timpul executării unei misiuni nu poate constitui motiv de exonerare de răspundere a celor vinovați. În cazul general, principiul este simplu: în situația producerii unui prejudiciu (în cazul nostru, prejudiciu nepatrimonial cauzat prin decesul
unui membru al familiei), persoana care poartă răspunderea producerii prejudiciului este răspunzătoare și de repararea integrală a acestuia.

Neavând date din dosar, nu putem formula ipoteze, însă putem enumera câteva posibilități:

• Lucrarea nu era semnalizată corespunzător și în acest caz răspunde executantul lucrării, posibil în solidar cu beneficiarul lucrării.

• Nu s-au respectat procedurile referitoare la constituirea și deplasarea coloanei oficiale, și atunci răspund lucrătorii care au dat ordinele, posibil în solidar cu instituțiile cărora le aparţin acești lucrători.

• Victima (conducătorul motocicletei) este răspunzătoare pentru producerea evenimentului și atunci, în funcție de clauzele speciale ale poliței RCA a motocicletei, ar putea să răspundă și asiguratorul RCA, în temeiul disp. Art. 50 alin. 3 din Legea 136 / 1995.

• Culpa este distribuită între executant și / sau lucrători din instituțiile responsabile de organizarea coloanei oficiale și / sau victima. În acest caz, răspunderea pentru repararea prejudiciului revine
fiecăruia, proporțional cu procentul din culpă ce va fi stabilit în justiție.
Poate familia victimei acționa independent de concluziile anchetei oficiale?
Strict cu privire la răspunderea civilă, art. 1365 NCC dispune că instanța civilă nu este legată de dispozițiile legii penale și nici de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce privește existența prejudiciului ori a vinovăției autorului faptei ilicite.
Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava