MOPAN Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat ieri că pavilionul principal al Centrului Economic Bucovina din apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava poate fi transformat într-un terminal modern de plecări pentru zborurile internaţionale. Cătălin Nechifora spus că actuala aerogară a fost gândită ca un terminal pentru un trafic aerian relativ mic, motiv pentru care se impune amenajarea unor noi terminale pentru sosiri şi plecări internaţionale. „Dinamica unui aeroport este una mult mai mare. Dacă ne uităm puţin la piaţa concurenţială, şi mă refer la Iaşi şi la Bacău, unde lipsa de spaţii de procesare a pasagerilor reprezintă o lipsă acută, credem că aici la Centrul Economic Bucovina este cea mai bună soluţie pentru amenajarea unor noi terminale, ca şi costuri, ca şi spaţii deja construite. Şi putem crede că anul viitor vom avea un terminal de plecări funcţional aici în Centrul Economic”, a spus Nechifor. El a explicat că pavilionul central al CEBS poate fi amenajat în aşa fel încât la final să aibă o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi, suficientă pentru un terminal funcţional pentru pasagerii care vor zbura de la Suceava către destinaţii externe.

Cătălin Nechifor a explicat că la parter va fi zona publică, în care vor fi amenajate ghişeele pentru check-in şi cele ale companiilor aeriene, precum şi zona cu filtrele de securitate. El a adăugat că la primul etaj al clădirii va fi amenajată „zona sterilă” a terminalului, cu magazine duty-free, cafenele şi restaurante, în timp ce ultimul etaj va fi destinat birourilor companiilor aeriene şi birouri administrative ale aeroportului.


De asemenea, la primul nivel al clădirii ar urma să fie amenajat un spaţiu pentru plecări, cu două sau trei porţi de îmbarcare, prin care pasagerii vor coborâ printr-un tunel tip burduf către autobuzele care îi vor transporta către avioanele aflate pe platforma aeroportului. Cătălin Nechifor a a spus că de la viitorul terminal pentru plecările internaţionale şi până la platforma de îmbarcare va fi amenajată o cale de acces securizată cu gard perimetral, cu o lungime de aproximativ 300 de metri.


Cătălin Nechifor a adăugat că în alte două pavilioane ale CEBS vor fi amenajate terminale pentru sosirile internaţionale, acestea urmând să fie amenajate special pentru preluarea bagajelor şi pentru zonele de aşteptare pentru pasageri. Şeful administraţiei judeţene a mai spus că alte două pavilioane ale CEBS ar urma să fie amenajate ca terminale pentru zborurile de tip cargo.


„E foarte important să înţelegem că zborurile internaţionale presupun avioane destul de mari. Nimeni nu mai comandă acum avioane care să aibă sub 200 de locuri. Iar procesarea a 200 de pasageri, astfel încât să-i poţi îmbarca într-o oră, este extrem de dificil de realizat şi la Iaşi, Bacău şi la Suceava, în condiţiile actuală. Aici avem un spaţiu extraordinar, care am putea spune că aşa s-a şi gândit la momentul iniţial, ca şi terminal”, a declarat preşedintele CJ Suceava, care a adăugat că noile terminale vor avea şi parcări suficiente pentru pasagerii care vor zbura de la Suceava. El a mai precizat că în situaţia în care s-ar construi un terminal nou cu o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi costurile ar fi undeva la 10 milioane de euro, în timp ce prin amenajarea spaţiilor existente la CEBS, sumele necesare ar scădea considerabil.

Nechifor a precizat că CEBS este în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, iar pentru ca toate amenajările prezentate anterior să poată fi realizate ar exista două variante de lucru. Astfel, Nechifor a explicat că o primă variantă ar fi transferul pavilioanelor în care ar urma să fie amenajate terminalele pentru plecări şi sosiri către Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, situaţie în care costurile pentru amenajările necesare ar urma să fie suportate de către Consiliul Judeţean. O a doua variantă ar fi concesionarea clădirilor respective printr-o licitaţie naţională sau internaţională către o companie de zbor care poate să-şi amenajeze în această locaţie o bază aeriană la Suceava. El a precizat că va prezenta cele două variante consilierilor judeţeni suceveni, care vor trebui să decidă prin vot care va fi soluţia aleasă pentru dezvoltarea acestor terminale pentru cursele internaţionale.


„Acum suntem într-o perioadă în care mai avem posibilitatea legală să finanţăm aeroportul de la Consiliul Judeţean. Normele europene şi naţionale spun că atunci când un aeroport depăşeşte un număr de pasageri de 200.000 de pasageri pe an, automat orice subvenţie care vine din partea autorităţii publice este considerată ca şi ajutor de stat, şi nu se poate acorda legal. Deci de asta am ales momentul de acum, şi de asta anul viitor trebuie să construim ceea ce ne propunem. Suntem în perioada în care anul viitor nu vom depăşi cu siguranţă această cifră de 200.000 de pasageri, şi vrem ca în 2016 să tragem foarte tare pentru a dezvolta în continuare aeroportul”, a explicat preşedintele CJ Suceava.
Nechifor a explicat că lucrările de modernizare la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava vor fi finalizate la data de 25 octombrie 2015, după care vor fi începute procedurile pentru amenajarea noilor terminale pentru plecări şi sosiri internaţionale.
Cătălin Nechifor a mai precizat că după finalizarea noilor terminale, actuala aerogară a aeroportului va fi utilizată doar pentru zborurile interne şi charter, precum şi pentru clienţii VIP. Până la fginalizarea lucrărilor la noile terminale, actuala aerogară va fi folosită pentru toate zborurile.

 

Clădirea Centrului Economic Bucovina va fi transformată în terminal internaţional de plecări al Aeroportului Suceava, 9.8 out of 10 based on 9 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (9 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava