Forumul economic regional Moldova
MOPAN Suceava

Câteva sute de pelerini au parcurs pe jos în această dimineață traseul de la poarta de intrare în comuna Putna și până la mănăstire pentru a participa la evenimentele prilejuite de împlinirea a 520 de ani de la trecerea le cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Alaiul a fost condus de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, îmbrăcat în ie și bundiță alături de care s-au aflat primarul comunei Putna, George Coroamă, deputatul Ioan Bălan dar și mulți alți primari din județ care de asemenea au purtat ii tradiționale. În fruntea coloanei impresionante de pelerini s-au aflat călăreți. Pelerinii majoritatea îmbrăcați în costume populare au purtat steaguri tricolore în mâini și au interpretat pe tot traseul cântări religioase și patriotice.

Ei au fost primiți la intrarea în Mănăstirea Putna în sunete de buciume de către obștea mănăstirii în frunte cu starețul Velnic Melchisedec care ținea în mâine o icoană cu Ștefan cel Mare și Sfânt. ”Bine ați venit! Azi avem dublă sărbătoare, 520 de ani de la strămutarea în lăcașul de veci a Sfântului Ștefan dar și 20 de ani de la martea sărbătoare Ștefan 500. Ne bucurăm că ați venit, ne bucurăm că păstrați și păstrăm împreună ceea ce e sfânt a neamului nostru tradiția, limba, portul, portul care exprimă ceea ce este înlăuntrul nostru, bucuria întâlnirii căci portul național aceasta exprimă, bucuria întâlnirii dintre noi și strămoșii noștri,dintre noi și acei părinți ai bsiericii care care s-au așezat la temelia neamului precum odinioară creștinii se adunau la mormintele martirilor așa ați făcut și demneavoastră. Ați venit astăzi să vă adunați, să fiți la mormântul mărturisitorului”, a spus starețul  Melchisedec. Flutur s-a închinat la icoana lui Ștefan, a sărutat-o și a intrat apoi cu pelerinii în Mănăstire unde a început Sfânta Liturghie arhierească.

Pelerinajul  încheie ediția de anul acesta a Programului Ștefanian organizat de Consiliul Județean Suceava.

Programul de astăzi mai cuprinde un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă susținut de Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoșani și de Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus precum și o ceremionie de depunere de coroane la mormântul lui Ștefan și o paradă militară.

Coloană impresionantă de pelerini la Mănăstirea Putna la prăznuirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Alaiul cu călăreți și buciumași a fost condus de Gheorghe Flutur (foto), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava