MOPAN Suceava

Vineri, 28 octombrie, de la ora 10.00, în sala 607 A a Universității de Vest din Timișoara, va avea loc dezbaterea „Banatul rural: realități și perspective”, în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului”.

Evenimentul va beneficia de prezența prof. univ. dr. Remus Crețan, a prof. univ. dr. Nicolae Popa, directorul departamentului de Goegrafie de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Ioan Boldureanu și a lui Ion Traia, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

„De-a lungul timpului, satul bănățean a trăit metamorfoze care i-au schimbat dramatic structura, fondul etno-cultural sau peisajul tradițional, de regulă fără voia vechilor săi locuitori. Dar – până la urmă – cu acceptul și implicarea lor. Aceste metamorfoze l-au îmbogățit, l-au făcut mai performant și l-au ajutat să reziste. Sunt transformări care continuă și în prezent, sub forme pe care mulți nici nu le bănuiesc. Acestea mai mult contrazic decât întăresc cunoscuta afirmație blagiană, „veșnicia s-a născut la sat”, rostită de marele poet și filosof, în discursul de recepție în Academia Română!” a declarat prof. univ. Dr. Nicolae Popa, invitat al dezbaterii de la Timișoara.

Colocviul Banatul rural: realități și perspective își propune să să aducă în atenția tuturor celor interesați provocările, dar și oportunitățile pe care le întâmpină satul bănățean la începutul secolului XXI.

Dinamica satului bănățean a cunoscut fluctuații majore în ultimul secol. Reforma agrară din 1921 a atenuat parțial inegalitatea flagrantă dintre proprietățile marilor latifundiari și marea majoritate a țăranilor lipsiți de pământ, în timp ce colectivizările de după 1948 au deteriorat percepția populației rurale asupra noii puteri comuniste. Dacă procesul de colectivizare a fost brutal și abuziv, retrocedările frauduloase de după 1989 și efectiva abandonare de către stat a țăranilor, nevoiți să renunțe la pământ cu concursul autorităților locale în favoarea unor companii multinaționale – așa cum este cazul locuitorilor comunei bănățene Dudeștii Vechi – nu par să trezească o indignare pe măsură în imaginarul colectiv românesc.” a afirmat Emanuel Copilaș, manager regional pentru Timișoara al Campaniei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava