Concert pascal
MOPAN Suceava

Comuna Șcheia este alcătuită din 5 sate: Florinta, Mihoveni, Șcheia, Trei Movile, Sfântu Ilie.

Satul Șcheia este reședința comunei. În satul-reședință de comună își au sediul autoritățile administrației publice locale, poliția, dispensarul uman, dispensar veterinar, școala generală cu clasele I-X.

Satul Sfântu Ilie s-a dezvoltat în jurul bisericii închinate Sfântului Ilie Tezviteanul, ctitorită ca mănăstire în 1488 de Ștefan cel Mare. Această ctitorie a funcționat ca mănăstire de călugări până la 29 aprilie 1785 când a fost desființată de austrieci, iar biserica mănăstirii a devenit biserică parohială. Ansamblul Bisericii „Sf. Ilie” din Sfântu Ilie a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, fiind format din 3 obiective: biserica „Sf. Ilie”, clopotnița, zidul de incintă.

Teritoriul satului Mihoveni a fost locuit încă din Epoca de piatră, aici aflându-se situl arheologic „Cahla Morii”. În perioada medievală, pe teritoriul actualului sat Mihoveni se aflau două sate: Buninți și Mihoveni. În secolul al XX-lea, satul Mihoveni s-a unit cu satul Buninți formând un sat mai mare cu numele de Mihoveni.


Între anii 1871-1877, s-a construit o biserică din cărămidă pe fundație de piatră, cu hramul „Sf. Arhangheli”, ca și al bisericii de lemn. Biserica a fost construită la hotarul dintre satele Buninți și Mihoveni, având inițial altarul și naosul în Buninți, iar pronaosul și pridvorul în Mihoveni. În curtea bisericii se afla o movilă de pământ ce delimita hotarul celor două sate. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mihoveni are formă de cruce (treflată), cu absida altarului și abside laterale de formă semicirculară și o turlă octogonală susținută la bază de pandantivi.

În satele Florinta şi Trei Movile trăiesc aproximativ 200 de locuitori.

În zona industrială Şcheia se găsesc nume cunoscute ca: URB Rulmenţi SA, Fabrica de bere Bermas SA, Fabrica de preparate şi conserve Facos SA, Real Hypermarket, Bucovina Lactate SA, Depozitele SAV-COM, Complexul comercial Rozita şi multe altele.

Informaţii detaliate:

Șcheia

Barajul Mihoveni

Biserica Sfântul Ilie

Florinta

Șcheia

Zona industrială Şcheia

Barajul Mihoveni

Biserica Sfântul Ilie

Mihoveni

Florinta

Trei Movile

Florinta

Zona industrială Şcheia

Comuna Șcheia (filmare aeriană), 10.0 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava